Ślub kościelny poza kościołem?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Ślub kościelny poza kościołem?
Cytuj: Dzieckiem nie jestem. Powtórzony żart już nie jest smieszny, a nadużywany bywa obrazą. Nie przekonałeś mnie. Wskazałem ci na pewne praktyki, które nie tylko z ewangelikami dzielisz ale także ewangelicy wprowadzili. Nie ma w nich nic obrazoburczego a powstały z chęci mocniejszego przezywania okresu adwentowego, szczególnego przygotowania na Boże Narodzenie. A ty mi zaraz z msza trydencką, a owe praktyki porównujesz do Mitry... dalsza "rozmowa" w tym stylu nie ma sensu.
No cóż....przykro mi, ze kompletnie nie pojąłes o czym pisze w moim poscie, ale cóz..... Masz racje....ta dyskusja z Toba jest naprawdę bez sensu. Zero merytoryki, zero odniesienia. Ja o kozie ty o wozie
|
Śr paź 24, 2012 9:59 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bramin napisał(a): Cawilian, masz racje co do udzielania sobie slubu przez malzonkow, natomiast to co piszesz dalej to niestety musze zanegowac. Tu chodzi o waznosc malzenstwa ze strony Kosciola a nie ze strony malzonkow. Tzn. w tym konkretnym przypadku malzenstwo jest niewazne juz w chwili jego zawierania jesli brakuje formy!!! Na ten temat musiałby się wypowiedzieć jakiś prawnik. Dopóki nie zostanie jasno zdefiniowane, ważny jest kan 1061§3: Nieważne małżeństwo nazywa się mniemanym, jeśli zostało zawarte w dobrej wierze przez jedną przynajmniej ze stron, dopóki obydwie strony nie upewnią się o jego nieważności. Chodzi o pewność nieważności, czyli potwierdzenie ze strony kompetentnej władzy kościelnej, że moja interpretacja jest nieprawidłowa. W Kościele się jednakowoż przyjmuje, że kompetencja jest terytorialna, co oznacza, że globalnie na ten temat uprawniony jest do decydowania jedynie papież. Wątpię jednak, by chciał się zająć moim problemem. Jeżeli jednak znajdziesz w dokumentach watykańskich odpowiednie orzeczenie, nie omieszkaj się go tutaj opublikować. Na razie zatem mój wywód jest ważny w całości.
|
Śr paź 24, 2012 11:00 |
|
 |
Szarotka
|
Widziałam kilka pięknych ślubów w plenerze, na pieszych pielgrzymkach (i jeden na Czuwaniu Lednickim - ale może góra z rybą jest uznawana za kościelny budynek, nie wiem). Nie wiem, jak to było rozwiązane, ale dało się.  Sama bym wolała ślub w plenerze, ale zadowoliłam się wybranym przez siebie kościołem, który był dla mnie bardzo ważnym miejscem. Nie był to ani kościół w mojej parafii, ani w parafii mojego obecnego męża. Żadnych problemów ze zgodą proboszcza nie mieliśmy. Z góry ustalona kwota wg cennika (200 zł za licencję + protokół) i po sprawie.
|
Cz paź 25, 2012 12:34 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
szumi napisał(a): Kozioł napisał(a): Jezeli coś poplątałem, to proszę o korektę. ... Co do kwestii kopertowej, nie będę pisał, bo moje słowo (odmienne od Twojego) jest tyle samo ważące, co Twoje. Więc i tak każdy uwierzy, komu chce. Szarotka napisał(a): Z góry ustalona kwota wg cennika (200 zł za licencję + protokół) i po sprawie. Więc jednak koperta była potrzebna. Dla wygody wg cennika.
|
Cz paź 25, 2012 15:14 |
|
 |
Vul
|
1Tm 5,18 napisał(a): Mówi bowiem Pismo: Nie zawiążesz pyska wołowi młócącemu oraz: Godzien jest robotnik zapłaty swojej.
_________________ Wspólnota Domowego Kościoła Crux sacra sit mihi lux! Nunquam draco sit mihi dux! Vade retro Satana! Nunquam suade mihi vana! Sunt mala quae libas. Ipse venena bibas!
|
Cz paź 25, 2012 15:19 |
|
|
|
 |
Szarotka
|
Był cennik, zamiast jakichkolwiek pytań. Nikogo nie obchodziło, czemu nie chcemy brać ślubu u nas w parafii. A cennik był na wszystko. Na licencję, na zapowiedzi, na zaświadczenie o chrzcie czy bierzmowaniu.. Żadnej "co łaski". Ale co to jest 200 zł przy blisko 3 tysiakach za samą sukienkę? W kościele, w którym wzięliśmy ślub było inaczej. Tylko dla organisty była podana konkretna stawka. Za sam ślub mogliśmy dać 1 zł i byłoby OK. Nie rozumiem, czemu nie mogłaby być normalnym zwyczajem opcja ślubu w plenerze (niech nawet i "cennik co łaskowy" będzie sobie za nią więcej liczył). Ślub to wyjątkowa chwila i nie dziwi mnie to, że młodzi chcą ją spędzić wyjątkowo i nie ma to nic wspólnego z podążaniem za amerykańską modą.
|
Cz paź 25, 2012 15:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Vul napisał(a): 1Tm 5,18 napisał(a): Mówi bowiem Pismo: Nie zawiążesz pyska wołowi młócącemu oraz: Godzien jest robotnik zapłaty swojej. Darmo otrzymaliście, darmo dawajcie! Nie zdobywajcie złota ani srebra, ani miedzi do swych trzosów. - sam poszukaj czyje to słowa. Opłaty skarbowe przy tym cenniku to darmocha! W dużej miejskiej parafii w ciągu godziny proboszcz "zarobi" dwutygodniówkę szarego człowieka. W Polsce u metodystów ksiądz ma pensję (podobnie jak np. ksiądz katolicki we Włoszech). To rozwiązanie ukróca ewentualne nadużycia.
|
Cz paź 25, 2012 16:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cawilian, KPK mowi wyraznie o warunkach waznosci malzenstwa, przeszkodach itp. Masz racje piszac , ze malzenstwo jest wazne jesli zostalo zawarte w dobrej wierze. Tylko co do waznosci malzenstwa sa pewne wymogi, jednym z nich jest forma zawarcia, brak tej formy powoduje ze malzenstwo jest niewazne.Podczas spisywania protokolu mowie narzeczonym , ze w danym przypadku malzenstwo jest niewazne, oni o tym wiedza wiec nie mam mowy o dobrej wierze. Zajmuje sie "zawodowo" tym problemem wiec wiem o czym mowie:).
W protokole przedslubnym juz na pierwszej stronie mozna przeczytac jedna z "opcji" , ktora sie zakresla lub nie,ktora brzmi: "dyspenza od kanonicznej formy zawarcia malzenstwa".
Konkretnie oznacza to, ze jesli slub zawierany jest gdzie indziej, w innym miejscu niz prawo koscielne przewiduje (zob. moj poprzedni post) to malzenstwo jest niewazne. Zeby bylo wazne, trzeba uzyskac dyspenze z kurii biskupiej proszac o nia i te prosbe uzasadniajac.
|
Cz paź 25, 2012 17:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): Darmo otrzymaliście, darmo dawajcie! Nie zdobywajcie złota ani srebra, ani miedzi do swych trzosów. Tak powiedział Chrystus: Uzdrawiajcie chorych, wskrzeszajcie umarłych, oczyszczajcie trędowatych, wypędzajcie złe duchy! Darmo otrzymaliście, darmo dawajcie! 9 Nie zdobywajcie złota ani srebra, ani miedzi do swych trzosów. Nie bierzcie na drogę torby ani dwóch sukien, ani sandałów, ani laski! Wart jest bowiem robotnik swej strawy [Mt 10,5-10].
Ostatni werset rozwija w swojej nauce św. Paweł: Prezbiterzy, którzy dobrze przewodniczą, niech będą uważani za godnych podwójnej czci, najbardziej ci, którzy trudzą się głoszeniem słowa i nauczaniem. Mówi bowiem Pismo: Nie zawiążesz pyska wołowi młócącemu oraz: Godzien jest robotnik zapłaty swojej [1Tm 5,17n].
Znaczy to, ni mniej ni więcej, że o potrzeby głoszącego winni dbać słuchający. Pismo św. nie jest sobie przeciwstawne, jak to bluźnierczo sugerujesz. W następnych wersetach św. Paweł stawia kropkę nad i: Przeciwko prezbiterowi nie przyjmuj oskarżenia, chyba że na podstawie dwu albo trzech świadków. Trwających w grzechu upominaj w obecności wszystkich, żeby także i pozostali przejmowali się lękiem [1Tm 5,19n] Świetnie to podsumowuje Twoje oskarżenia: Cytuj: Opłaty skarbowe przy tym cenniku to darmocha! W dużej miejskiej parafii w ciągu godziny proboszcz "zarobi" dwutygodniówkę szarego człowieka. Także i ja dołączam się do św. Pawła, publicznie Cię upominając.
|
Cz paź 25, 2012 17:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bramin napisał(a): Cawilian, KPK mowi wyraznie o warunkach waznosci malzenstwa, przeszkodach itp. Owszem, mówi wyraźnie. Przyznasz jednak, że inną kategorię, wagową, że tak to określę, ma nieważność co do formy w porównaniu z nieważnością co do przeszkody.
|
Cz paź 25, 2012 17:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak, zgadza sie, oczywiscie. Bo co do formy mozna to "uwaznic" robi sie tzw. "sanatio in radice" czyli uzdrowienie ale niewaznosc jest niewaznoscia. Dura lex sed lex:)
|
Cz paź 25, 2012 18:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Opłaty skarbowe przy tym cenniku to darmocha! W dużej miejskiej parafii w ciągu godziny proboszcz "zarobi" dwutygodniówkę szarego człowieka.
Dziarmolisz jak zwykle......a kosciół to stoi za darmo? A oswietlenie to pewnie Tauron przesyła też za darmoche.....zimą węgiel (lub czym tam grzeja) to pewnie święte ptaszeta w dziobkach noszą....że o koniecznych remontach nie wspomne. No ale nasz forumowy metodysta już wie, ze proboszcz kase dla siebie tylko wziął. Te wasze Pastory to pieniążki prosto z nieba dostają? Czy może regularnie odpalacie dziesiecine?
|
Cz paź 25, 2012 20:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
humalog napisał(a): No ale nasz forumowy metodysta już wie, ze proboszcz kase dla siebie tylko wziął. Tak, to jest zarobek księdza. Sprawdź zanim znów po obelgi sięgniesz. humalog napisał(a): Te wasze Pastory to pieniążki prosto z nieba dostają? Czy może regularnie odpalacie dziesiecine? Metodyści łożą dobrowolnie na Kościół, ponadto KEM prowadzi cenione szkoły językowe. Cawilian napisał(a): Także i ja dołączam się do św. Pawła, publicznie Cię upominając. Nie pierwszy raz i nie ostatni o takich wygórowanych opłatach słyszałem, oraz o innych patologiach. Sam system finansowania księży w Polsce patologiom sprzyja i był tematem nie jednej dyskusji, mniej lub bardziej poważnej, także w gronie księży katolickich.
|
Cz paź 25, 2012 20:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Sprawdź zanim znów po obelgi sięgniesz. Nie wiedziałem, że nazwanie metodysty "metodystą" jest obelgą.....ale skoro tak mówisz to widocznie tak jest. Ja tez bym nie chciał by mnie od "metodystów" wyzywano. Cytuj: Tak, to jest zarobek księdza. Moja śp. babcia jak ktoś dziarmolił to mawiała: " W nogach śpisz, to g....o wisz"
|
Cz paź 25, 2012 20:46 |
|
 |
szumi
Moderator
|
To nie jest temat o zarobkach księży!
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pt paź 26, 2012 5:57 |
|
|
|