| Autor |
Wiadomość |
|
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Re: 7-latki do Komunii???
Moje dziecko przechodziło przygotowanie do Komunii, bo chodziło na religię. 10 przykazań rzeczywiście nie jest fundamentem wychowania mojego dziecka. Jeśli rozważymy katechizmową wersję katolicką 10 przykazań (bo tych wersji jest wiele, no ale dzieci uczy się właśnie tej i raczej nie mówi o tym, że to wersja przekręcona) to nie widzę najmniejszego powodu by "korzystać" z przykazań nr 1,2,3,6 i 9. A reszta to uniwersalne zasady moralne istniejące na całym świecie! Nie ma ona z bogami wiele wspólnego!
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
| Wt mar 13, 2012 9:12 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Moje dziecko przechodziło przygotowanie do Komunii, bo chodziło na religię. 10 przykazań rzeczywiście nie jest fundamentem wychowania mojego dziecka. Jeśli rozważymy katechizmową wersję katolicką 10 przykazań (bo tych wersji jest wiele, no ale dzieci uczy się właśnie tej i raczej nie mówi o tym, że to wersja przekręcona) to nie widzę najmniejszego powodu by "korzystać" z przykazań nr 1,2,3,6 i 9. A reszta to uniwersalne zasady moralne istniejące na całym świecie! Nie ma ona z bogami wiele wspólnego! A w czym upatrujesz źródło/praprzyczyna owych "uniwersalnych zasad moralnych" - samoistnie powstały, podobnie jak życie, co usiłują dowodzić co poniektórzy?
|
| Wt mar 13, 2012 10:00 |
|
 |
|
Jajko
|
Czy przed rzekomym przekazaniem ludziom przez samego Jahwe kamiennych tablic, te zasady nie obowiazywały? Czy przed 1300 r.p.n.e. nie było moralności? Ludzie uważali, że kradzież jest w porządku????
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
| Wt mar 13, 2012 11:04 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Czy przed rzekomym przekazaniem ludziom przez samego Jahwe kamiennych tablic, te zasady nie obowiazywały? Czy przed 1300 r.p.n.e. nie było moralności? Ludzie uważali, że kradzież jest w porządku???? Były - ale niezaleznie czy ludzie poznali imie Boga Jahwe, czy jeszcze nazywali Go różnymi imionami, to On stanowi źródło/praprzyczynę praw. http://www.kns.gower.pl/filozofia/prawo_naturalne.htm
|
| Wt mar 13, 2012 12:44 |
|
 |
|
Jajko
|
Masz prawo tak uważać, choć mnie się wydaje, że źródłem moralności jest .... zwykła korzyść ewolucyjna. Czy Twoim zdaniem Jahwe przekazał też podobne zasady zwierzętom?
|
| Wt mar 13, 2012 12:54 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Masz prawo tak uważać, choć mnie się wydaje, że źródłem moralności jest .... zwykła korzyść ewolucyjna. Czy Twoim zdaniem Jahwe przekazał też podobne zasady zwierzętom? Zwierzęta wyposazył w instynkty.
|
| Wt mar 13, 2012 13:12 |
|
 |
|
Jajko
|
Natura wyposazyła wszystkie stworzenia w instynkty. Nas też. Tylko, że u nas owe instynkty ewoluowały. Zresztą u innych naczelnych też. Tylko słabiej.
|
| Wt mar 13, 2012 13:21 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Natura wyposazyła wszystkie stworzenia w instynkty. Nas też. Tylko, że u nas owe instynkty ewoluowały. Zresztą u innych naczelnych też. Tylko słabiej. A czemu słabiej?
|
| Wt mar 13, 2012 14:31 |
|
 |
|
Jajko
|
Nie wiem. Tak wyszło, że nasz gatunek ewoluował do najdoskonalszej formy na Ziemi. Nie wiem dlaczego inne, startując z tego samego punktu, wyewoluowały w innym kierunku i z innym efektem. Przypadek pewnie nie jest tu bez znaczenia.
|
| Wt mar 13, 2012 14:39 |
|
 |
|
Soul33
Moderator
|
Alus napisał(a): A czemu słabiej? A skąd wiesz, że nie lepiej? Może neandertalczycy mieli właśnie lepiej rozwiniętą empatię i dlatego przegrali rywalizację z bardziej bezwzględnym i agresywnym homo sapiens, który ma tendencje do wpadania w szał mordowania i niewyobrażalnego okrucieństwa (jak widać przy czystkach etnicznych). Jeśli nie pozabijają, to chociaż zniszczą psychicznie.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
| Wt mar 13, 2012 15:14 |
|
 |
|
Jajko
|
Eee, raczej chodziło o zdolność do wytwarzania i używania narzędzi, a w szczególności broni.
|
| Wt mar 13, 2012 16:58 |
|
 |
|
Soul33
Moderator
|
Odpowiedziałem tylko na sugestię o wyższości człowieka nad innymi gatunkami.
W rzeczywistości były to zapewne różne czynniki, z których, wspomniany przeze mnie, hipotetycznie też mógł być nie bez znaczenia.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
| Wt mar 13, 2012 17:22 |
|
 |
|
mareta
|
Jajko napisał(a): Moje dziecko przechodziło przygotowanie do Komunii, bo chodziło na religię. 10 przykazań rzeczywiście nie jest fundamentem wychowania mojego dziecka. Jeśli rozważymy katechizmową wersję katolicką 10 przykazań (bo tych wersji jest wiele, no ale dzieci uczy się właśnie tej i raczej nie mówi o tym, że to wersja przekręcona) to nie widzę najmniejszego powodu by "korzystać" z przykazań nr 1,2,3,6 i 9. A reszta to uniwersalne zasady moralne istniejące na całym świecie! Nie ma ona z bogami wiele wspólnego! Nie miało za to przykładu wiary rodzica, czyli Ciebie, chociaż "przechodziło" jak piszesz przygotowania. Tak na marginesie: co Ty na to, żeby wolno było pożądać cudzych żon? zatem Twojej też? A jak pożądać to i może co nieco skorzystać z jej względów?
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
| Wt mar 13, 2012 18:20 |
|
 |
|
Jajko
|
Z 7 czy 8 latkiem nie rozmawiam o pożądaniu cudzych żon raczej....
|
| Wt mar 13, 2012 18:27 |
|
 |
|
kropeczka_ns
|
kiedy mój synek był w zerówce i miał omawiane przykazania, katecheta tak im wyjaśnił to własnie "pożądanie żony bliźniego"- "to znaczy że gdyby twój tatuś zostawił mamusię i dzieci i wolał zamieszkać z inną panią, to jest grzech. I tak samo mamusia". Zapewniam cię że dla dzieci w tym wieku to w zupełności wystarczy. I nie ma w tym nic dwuznacznego.
_________________ Ania
|
| Pn mar 26, 2012 19:37 |
|
|
|