Autor |
Wiadomość |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Re: 7-latki do Komunii???
No jest to jakieś wyjaśnienie, ale trichę niepełne. Nie uwzględnia skoków bok czy stałej kochanki.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pn mar 26, 2012 19:55 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
kropeczka_ns napisał(a): kiedy mój synek był w zerówce i miał omawiane przykazania, katecheta tak im wyjaśnił to własnie "pożądanie żony bliźniego" - "to znaczy że gdyby twój tatuś zostawił mamusię i dzieci i wolał zamieszkać z inną panią, to jest grzech. I tak samo mamusia". Zapewniam cię że dla dzieci w tym wieku to w zupełności wystarczy. "A jak mama nas bije i tata się razem z nami wyprowadzi do cioci, to też ma grzech? Dlaczego?"
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn mar 26, 2012 19:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wic tkwi w tej kursywie, którą wprowadziłeś. Bez niej tata nie miałby grzechu.
|
Pn mar 26, 2012 20:39 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
MARIEL napisał(a): Wic tkwi w tej kursywie, którą wprowadziłeś. Bez niej tata nie miałby grzechu. "Ja bardzo lubię ciocię, moje rodzeństwo i tata też. Tylko mama jej nie lubi, ale mama przecież nas bije. Dlaczego tata będzie miał grzech? Jak przeprowadzimy się razem z tatą, to też będziemy mieli grzech?"
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn mar 26, 2012 20:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie wiem jak wyjaśniłabym dziecku...zależy w jakim wieku to dziecko jest. Odpowiedź na drugie pytanie jest chyba oczywista: "nie, tylko tata będzie miał grzech"
|
Pn mar 26, 2012 21:03 |
|
|
|
 |
Jajko
|
No mówimy o dziecku w wieku komunijnym. Mój niedoszły komunista wiedział jak się robi dzieci i że tata wkłada mamie siusiaka do dziurki, aby nasionka mogły trafić do jajeczka, ale nie wiem czy by zrozumiał istotę grzechu wynikającego z seksu przed czy pozamałżeńskiego... Zwłaszcza, że ja w seksie przedmałżeńskim niczego złego nie widzę i sam takowy uprawiam, jako że ślubu kościelnego nie mam.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt mar 27, 2012 8:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): No mówimy o dziecku w wieku komunijnym. Mój niedoszły komunista wiedział jak się robi dzieci i że tata wkłada mamie siusiaka do dziurki, aby nasionka mogły trafić do jajeczka, ale nie wiem czy by zrozumiał istotę grzechu wynikającego z seksu przed czy pozamałżeńskiego... A nie można tego wyjaśnić w ten sposób: tata obiecał mamie, że będzie jej wierny i będzie się kochał tylko z nią, a nie z jakąś ciocią i że tak już zostanie na zawsze. Przysięgał to mamie przed Panem Bogiem i jeśli się będzie teraz kochał z ciocią to tę przysięgę złamie i to będzie grzech.
|
Wt mar 27, 2012 9:12 |
|
 |
Jajko
|
Jasne że można próbować. Czasami wystarczy, jak dziecko nie drąży tematu. U nas babcia to próbowała załatwiać, ale nie dopytywałem się jak to dziecko rozumie.
|
Wt mar 27, 2012 9:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja tam wolę jak moja mała drąży...bo jak tego nie robi, to potem okazuje się, że coś opacznie sobie poukładała ( Wczoraj wyszło w praniu, że wg niej Sąd Ostateczny będzie dopiero wtedy, gdy wszyscy ludzie poumierają. Jak by to miało wyglądać w praktyce - nie wiem, ale taki sobie ustaliła porządek )
|
Wt mar 27, 2012 9:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak naprawdę to punkt widzenia zależy od punktu siedzenia - dowodem ostatni GN. Sąsiadują dwie opinie - na jednej red. J. Dzidzina rozmawia z min. Szumilas, oczywiście wywiad utrzymany w tonie zarzutu o niedostosowaniu społecznym, mentalnym 6-latków zmuszanych do rozpoczęcia edukacji szkolnej. Na kolejnej stronie artykuł A. Puścikowskiej odpierającej zarzuty, że spowiedź dla malucha 7-8 letniego stanowi stres. Jako przykład podany przypadek chłopca, który przystąpił do spowiedzi w wieku 7 lat i zapamietał ją jako przyjemne wydarzenie, bo po spowiedzi poszedł z mamą na lody. Konkluzja - raz ten sam dzieciak jest niedostosowany wiekiem, innym ten wiek nie stanowi żadnego problemu.
|
Wt mar 27, 2012 11:26 |
|
 |
Jajko
|
W przypadku 6-latków różnica między zerówką a I klasą jest relatywnie niewielka. Nieco mniej zabawy w I klasie i ciut więcej wiedzy. Za to rozumienie teorii katolickich jest, moim zdaniem, zdecydowanie za trudne dla 7-latków. Wyklepanie na pamięć, za to, jak najbardziej możliwe.
|
Wt mar 27, 2012 12:11 |
|
 |
iskradeus
|
Z pewnością to zbyt młody wiek. Człowiek jest jeszcze bardzo nie określony co do swoich przekonań..
_________________ Najlepsze kredyty Warszawa http://dobrekredyty.com.pl
|
Pt cze 01, 2012 9:47 |
|
 |
Iwona19
|
Jajko napisał(a): W przypadku 6-latków różnica między zerówką a I klasą jest relatywnie niewielka. Nieco mniej zabawy w I klasie i ciut więcej wiedzy. Za to rozumienie teorii katolickich jest, moim zdaniem, zdecydowanie za trudne dla 7-latków. Wyklepanie na pamięć, za to, jak najbardziej możliwe. ja tam już wiele rzeczy w tym wieku rozumiałam.
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
Pt cze 01, 2012 19:45 |
|
 |
Jajko
|
Może jesteś wyjątkowa? Ale większość dzieci, jak sądzę, tylko powtarza formułki. Kiedyś zapytałem dzieci rozmawiające o tej uroczystości co to znaczy "przyjąć Jezuska do serduszka". Jedno z dzieci coś takiego powiedziało, więc zapytałem co to znaczy. Rozumiały to dosłownie. Że Jezus zamieszka u nich w sercu. Nic ponadto. Że nie wspomnę o głębszych refleksjach pokomunijnych. Najważniejsza dotyczyła tego kto ile kasiory dostał. Serio. Przerażające.
|
So cze 02, 2012 16:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja prawdę mówiąc muszę się mocno wczuć aby zrozumieć wasz problem. W prawosławiu Wieczerzę przyjmują niemowlaki i nie ma żadnego problemu. U ewangelików jest taki silny wpływ korzeni kościoła zachodniego, że wieczerzę przyjmują współcześnie dopiero nastolatkowie przy konfirmacji i tez do końca nikt nie potrafi tego rozsądnie uzasadnić. Czy dzieciaki muszą być prawie teologami i mieć obryte na pamięć kilka modlitw aby móc przystąpić do Wieczerzy?
Największym problemem w KK sa chyba rodzice. Pierwsza Komunia powinna być nie po przygotowaniu i przeegzaminowaniu dzieci, ale po obowiązkowej katechezie i przeegzaminowaniu rodziców !
|
So cze 02, 2012 20:41 |
|
|
|