Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 0:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 202 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Następna strona
 Kryzys spowiedzi 
Autor Wiadomość

Post Re: Bóg jest milósierny!!!
organistka2005 napisał(a):
A jak Bog musi być cierpliwy, miłosierny, żeby Ci je wybaczać po raz któryś...tylko Ty w to nie wierzysz i przede wszytkim Tobie samemu już to się znudziło to samo powtarzac na spowiedzi...ale ja często je powtarzam i Bog mi wybacza...WIERZĘ W TO!!!

Nie boj sie ja tez wierze ze Bog wybacza - nie posadzaj mnie o brak wiary!!
Kurcze nie chce juz mi sie powtarzac po raz nty - wole zyc tak zeby popelniac jak najmniej grzechow z ktorych musialbym sie spowiadac i powtarzac (czesto jak sama mowisz). Bog jest ta Wyrocznia i tylko on mnie wyslucha - nie ksiadz. Jesli ktos woli posrednika - nie ma sprawy; ja nikogo do niczego nie namawiam tylko staram sie przyblizyc moja postawe. Ale jak ktos lubuje sie zeby straszyc mnie....coz nie wam oceniac co bedzie ze mna :)

Śr kwi 06, 2005 14:45

Agniulko mam do Ciebie prosbe - moglabys rozwinac to co napisalas ze "Pełnia Prawdy jest TU a nie tam" ?? Kilka podpunktow z wyjasnieniem, co ??
Moze byc nawet caly referat jesli masz tyle checi i samozaparcia :D

Śr kwi 06, 2005 15:13

Agniulko mam do Ciebie prosbe - moglabys rozwinac to co napisalas ze "Pełnia Prawdy jest TU a nie tam" ?? Kilka podpunktow z wyjasnieniem, co ??
Moze byc nawet caly referat jesli masz tyle checi i samozaparcia :D

Wystarczy jeden punkt
Jak zobaczysz historię reformacji to całe "reformowanie" polegało na wyrzucaniu i okrawaniu prawdy. Tam gdzie nie okrojono, tam jest Pełnia

Śr kwi 06, 2005 15:58

generalnie masz rację, 8)
spowiedź została wymyślona by zrobić wrażenie zależności zbawienia od duchownego.
A tym spowodować zabieganie wiernych o dobre kontakty z duchownym.
3-maj się, pozdrówka :lol:

Śr kwi 06, 2005 17:15
spowiedź ustanowił Jezus dając apostołom tzw. władzę kluczy, czyli odpuszczania i zatrzymywania grzechów. Na zasadzie sukcesji apostolskiej taką moc otrzymują kapłani.

Dobre kontakty z duchownym nie mają tu żadnego znaczenia. Tym bardziej, jeśli spowiadamy się u obcego księdza :D

Jeżeli natomiast ktoś idzie się wyspowiadać u kapłana, który jest jego przyjacielem, licząc na łagodniejsze potraktowanie, to się zawiedzie :) Taka sytuacja nie może mieć miejsca. A jeśli zasłużę... to spowiednik nawet okrzyczeć mnie może ( zwłaszcza znajomy, bo wie, że mnie tym nie zrazi do sakramentu).

Śr kwi 06, 2005 17:41

anonimku ,
spowiedź ustanowił Jezus dając apostołom tzw. władzę kluczy, czyli odpuszczania i zatrzymywania grzechów. Na zasadzie sukcesji apostolskiej taką moc otrzymują kapłani.

baranku ,
masz brawo tak mysleć ,ja mam uważać inaczej :razz:
to co piszesz jest dla ciebie jest może wiarygodne dla mnie nie ... 8)
jest to bajeczka dla ,,grzecznych ,, owieczek .... i baranków też ... :razz:
ma się nijak do ewangelii , pozdrówka :razz:

Śr kwi 06, 2005 19:54

Wystarczy jeden punkt
Jak zobaczysz historię reformacji to całe "reformowanie" polegało na wyrzucaniu i okrawaniu prawdy. Tam gdzie nie okrojono, tam jest Pełnia

tak widze żę reformacja zło a w Koscile zawsze było pieknie i wspaniale
rozumiem wykrojone te wspaniałe prawdy jak "kupienie zbawienia w promocji", "biblia niedostępna dla ludzi",
nie osądzam kto był lepszy ale tutaj widze załozenie ze wszyslkie reformy były złe a tylko to co zostawili z tradycji katolickiej jest dobre.

Cytuj:

ciekawe że apostołowie jednak nei korzystali z tego, w Dziejach apostolskich św. Piotr karze się modlić do Boga o przebaczenie.

Śr kwi 06, 2005 19:55

ciekawe że apostołowie jednak nei korzystali z tego, w Dziejach apostolskich św. Piotr karze się modlić do Boga o przebaczenie.

No właśnie w tym miejscu św. Piotr skorzystał z tego, co nakazał im Jezus.
Masz tu ewidentny przykład zastosowania "którym zatrzymacie".
Św. Piotr uznał że człowiek ten jeszcze się nie nawrócił na tyle, by mógł mu udzielić rozgrzeszenia i kazał mu się o to modlić o to nawrócenie.

Śr kwi 06, 2005 20:00

Cytat:

tak hrot..... , niestety te kwestie są pomijane , bo sobór powiedeział...... , a to wazniejsze od tego co mówił Jezus czy apostołowie ..... :?
Stworzenie wyniosło się ponad Stwórce i wie lepiej .... :?

Śr kwi 06, 2005 20:00

masz brawo tak mysleć ,ja mam uważać inaczej :razz:
to co piszesz jest dla ciebie jest może wiarygodne dla mnie nie ... 8)
jest to bajeczka dla ,,grzecznych ,, owieczek .... i baranków też ... :razz:
ma się nijak do ewangelii , pozdrówka :razz:

Nie wiem, jakie bajeczki tobie opowiadano, ale udzielenie władzy kluczy jest ewidentnie zawarte w Ewangelii więc wniosek że nie ma z Nią nic wspólnego jest po prostu śmieszny

Śr kwi 06, 2005 20:01

A może dowcipnisie odpowiecie mi na pytanie, komu niby Apostołowie mieli udzielać sakramentu pokuty ? :D Skoro mieli do czynienia z ludźmi którzy dopiero nawracają się na chrześcijaństwo i dla których przede wszystkim jako odpuszczenie grzechów niezbędny był chrzest ?

Śr kwi 06, 2005 20:04

A może dowcipnisie odpowiecie mi na pytanie, komu niby Apostołowie mieli udzielać sakramentu pokuty ? Skoro mieli do czynienia z ludźmi którzy dopiero nawracają się na chrześcijaństwo i dla których przede wszystkim jako odpuszczenie grzechów niezbędny był chrzest ?

agniulka , złotko, jaki sakrament pokuty ?!?! :?
nie ma czegoś takiego w czsach apostołów, to wymysł dużo puźniejszy.... :razz:

Śr kwi 06, 2005 20:15

Nie było w pierwszych wiekach chrześciajństwa?? Było tylko wtedy nie było tak często spowiedzi

Śr kwi 06, 2005 20:23

Nie było w pierwszych wiekach chrześciajństwa?? Było tylko wtedy nie było tak często spowiedzi

Proszę czytać uważnie , mówię o czasach apostolskich!
I co rozumiesz przez ,,pierwsze wieki,,??
Czy to bedzie np. II czzy bardzie VIII w., pozdrówka :razz:

Śr kwi 06, 2005 20:33
Cytuj:
A może dowcipnisie odpowiecie mi na pytanie, komu niby Apostołowie mieli udzielać sakramentu pokuty ? Skoro mieli do czynienia z ludźmi którzy dopiero nawracają się na chrześcijaństwo i dla których przede wszystkim jako odpuszczenie grzechów niezbędny był chrzest ?

agniulka , złotko, jaki sakrament pokuty ?!?! :?
nie ma czegoś takiego w czsach apostołów, to wymysł dużo puźniejszy.... :razz:

anonimku, późniejsze jest tylko nazewnictwo ( chociaż też nie całkiem, bo Jezus i apostołowie wzywali do pokuty :) ) - istota sakramentu jest niezmieniona od czasów jego ustanowienia. Przecież istotą sakramentu pokuty jest właśnie odpuszczenie grzechów.. a władzę odpuszczania lub zatrzymywania grzechów otrzymali apostołowie od Jezusa .

Śr kwi 06, 2005 20:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 202 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Następna strona