Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt wrz 02, 2025 8:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Czy można zostać chrzestnym bez bierzmowania- w wieku 12 la 
Autor Wiadomość

Post Czy można zostać chrzestnym bez bierzmowania- w wieku 12 la
Bardzo mi zalezy na tym, aby moja bratanica i bratanek męża zostalli chrzestnymi mojego dziecka. Sa jeszcze bardzo młodzi- ona ma 12 lat, on 14. Czy wyjatkowo mogliby zostac chrzestnymi? wiem, że przespisy oficjalnie na to nie zezwalają, ale może czasem da się coś zrobić?

Śr lut 21, 2007 15:30
Myślę, że chyba ich wyjątkowa jak na tak młode lata pobożność...która ujawnia się w częstym i pobożnym uczęszczaniu na Msze św., nabożeństwa, bardzo aktywny udział w Oazie albo jakiejś innej grupie religijnej...no i oczywiście niespotykana jak na te lata wiedza religijna...i to chyba tyle... ksiądz proboszcz o tym ma chyba zatwierdzić czy potwierdzić, nie wiem...

Śr lut 21, 2007 15:47

Cytuj:
Kan. 874 -

§ 1. Do przyjęcia zadania chrzestnego może być dopuszczony ten, kto:

1° jest wyznaczony przez przyjmującego chrzest albo przez jego rodziców, albo przez tego, kto ich zastępuje, a gdy tych nie ma, przez proboszcza lub szafarza chrztu, i posiada wymagane do tego kwalifikacje oraz intencję pełnienia tego zadania;

2° ukończył szesnaście lat, chyba że biskup diecezjalny określił inny wiek albo proboszcz lub szafarz jest zdania, że słuszna przyczyna zaleca dopuszczenie wyjątku;

3° jest katolikiem, bierzmowanym i przyjął już sakrament Najświętszej Eucharystii oraz prowadzi życie zgodne z wiarą i odpowiadające funkcji, jaką ma pełnić;

4° jest wolny od jakiejkolwiek kary kanonicznej, zgodnie z prawem wymierzonej lub deklarowanej;

5° nie jest ojcem lub matką przyjmującego chrzest.

Czyli na przeszkodzie stoi punkt 2 - radziłbym uzyskać zgodę biskupa, niż zdawać się na wenę szafarza, bo może się okazać że biskup nie życzy sobie dopuszczać dzieci do roli chrzestnych.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr lut 21, 2007 16:12
Zobacz profil WWW

a co wówczas z bierzmowaniem? czy musieliby przystąpic do tego sakramentu wczesniej? chyba jest to niemozliwe..

Śr lut 21, 2007 16:23

Wiesz, z założenia osoba chrzestna powinna być kimś dojrzałym - w kontekście wiary, ale też ogólnie. Raczej osoba dorosła, ewentualnie nastolatek... Jak widać, Kościół celowo stawia wymóg bierzmowania (od którego nie podano wyjątku), aby podnieść poprzeczkę wieku.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr lut 21, 2007 16:46
Zobacz profil WWW
Myślę, że chyba ich wyjątkowa jak na tak młode lata pobożność...która ujawnia się w częstym i pobożnym uczęszczaniu na Msze św., nabożeństwa, bardzo aktywny udział w Oazie albo jakiejś innej grupie religijnej...no i oczywiście niespotykana jak na te lata wiedza religijna...i to chyba tyle... ksiądz proboszcz o tym ma chyba zatwierdzić czy potwierdzić, nie wiem...

Dobrze by było gdyby dodatkowo regularnie słuchali RM... :o

Nie przesadzacie z tym wiekiem? Chrzestny to nie tylko po to by się pokazać w kościele. Praktycznie chrzestny ma obowiązek zastąpić rodzica, gdyby tego zabrakło. Jakoś nie wyobrażam sobie by 12, 14 latek potrafił coś takiego, skoro sam potrzebuje opieki rodziców.
Dla mnie nawet 16 lat to zbyt mało.

Przecież to DZIECI!

Śr lut 21, 2007 17:01

To bardzo zły pomysł. Chrzestnym powinna być osoba dojrzała, psychicznie i religijnie. Nie ma na to szans w wieku lat 12 i 14

Śr lut 21, 2007 17:22

Jak chrzciłam swoje dziecko, to ksiądz w tym kościele powiedział mi że może być również jeden chrzestny -który spełnia te warunki i jeden świadek chrztu, czyli osoba, która nie spełnia któregoś z tych warunków.Może spytaj księdza, jeżeli nie oboje to jedno z nich może mogłoby zostać.Ja zostałam chrzestną w wieku lat 14 i nie miałam bierzmowania.

So lut 24, 2007 23:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]