Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt wrz 02, 2025 3:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Pierwsza komunia 
Autor Wiadomość

Post Pierwsza komunia
Witam wszystkich!

Chciałbym sie podzielić z Wami pewnym problemem na który nie umiem znaleźć rozwiazania.. Mam 24 lata, moja historia z kościołem jest troche zawiła, mianowicie do 6 mniej wiecej roku życią jak każdy uczęszczałem do Koscioła, potem to się skończyło, moi rodzice zaprzestali tego, więc ja oczywiście jako dziecko też nie chodziłem! Ale lata mijają, w końcu dochodzimy do wniosku że bardzo cieżko nam jest żyć bez Boga, zacząłem spowrotem chodzić potem poznałem wspaniałą dziewczyne z którą kiedyś chciąlbym sie ożenić. Ale by tak naprawdę zbliżyć się do Boga, musimy być praktykującymi osobami, chodzi mi tu o Sakramenty Świete. Jedyny jaki mam to Sakrament Chrztu. Kiedyś udałem się do swojego proboszcza z pytaniem czy nie mógłbym tego wszystkiego nadrobić ale jego odpowiedż nie była zbyt miła, stwierdził że skoro nie chodziłem do kościała to nie ma we mnie żadnej wiary i tak pozostanie. Wiem że do bieżmowania tylko on może mnie przygotować a przede wszystkim zezwolić na to, ale czy aby po prostu wyspowiadać się i przyjąć komunię nie mogę pójść do innej parafii i to zrobić? Czy musi to wyglądać jak w przypadu małych dzieci, że mają dlugi okres przygotowań do tego? Zbliżają się Święta, i nie chce znowu jako jedyn siedzieć w ławce kiedy wszyscy inni idą do komunii...

Wt gru 18, 2007 16:37
O ile się orientuję, dorośli chcący przyjąć I Komunię także muszą się do tego przygotować.

Przykładowo, przygotowanie dorosłych w Poznaniu prowadzi Archidiecezjalny Ośrodek Katechumenalny.
Nie wiem, jak długo trwają katechezy, ale na pewno nie jest to kwestia wekeendu :)

- Takich spraw nie odkłada się na ostatnią chwilę ...

Cytuj:
W przypadku kiedy ktoś został ochrzczony jako dziecko, a zaniedbał przyjęcia pozostałych sakramentów inicjacji, musi przejść wtajemniczenie i przygotowanie przed ich przyjęciem.

http://www.kkbids.episkopat.pl/anamnesis/24/12.htm

Wt gru 18, 2007 16:48

Nie powiem że spieszy mi się z tym, ważniejsze dla mnie jest to czy w ogóle mam tako możliwość! Czy okoliczne parafie organizują takie spotkania? I czy mo proboszcz ma w tej sprawie jakieś istotne zdanie. Bo jeśli on nie wyrazi zgody to nic z tego nie bedzie:-(

Wt gru 18, 2007 16:55
Wydaje mi się, że katechezy dla dorosłych raczej są w większych ośrodkach. Na temat okolicznych parafii nic nie powiem, bo nie wiem, gdzie mieszkasz :) - sam popytaj.
Może warto też spytać proboszcza o możliwość przygotowania indywidualnego ?

Wt gru 18, 2007 17:12

Damian77, musisz poszukać, gdzie prowadzone są przygotowania do Obrzędu Chrześcijańskiego Wtajemniczenia Dorosłych. Przygotowania takie zwykle trawają około roku, ale tak nie musi być. Z tego, co się orientuję, mimo, że jesteś ochrzczony, powinieneś uczęszczać na katechezy razem z katechumenami i dobrze byłoby, byś znalazł sponsora, który przedstwiłby Cię w parafii jako osobę pragnącą wstąpić na drogę życia chrześcijańskiego (to może być nawet Twoja dziewczyna), i który byłby obecny przy Tobie przez cały proces przygotowawczy, w czasie Komunii i bierzmowania, do którego i tak będziesz potrzebować świadka. Myślę, że najlepiej zrobisz, jeśli zgłosisz sie do kurii, jeśli jak piszesz, w parafii nie mogłeś niczego załatwić. W kurii pokierują Cie tam, gdzie trzeba.
No i niech Bóg Cię prowadzi. Ponieważ ja sama jestem zaangażowana od kilku lat w Obrzęd Chrześcijańskiego Wtajemniczenia Dorosłych w mojej własnej parafii , będę o Tobie pamiętać i obiecuję modltwę w Twojej intencji. :)

Wt gru 18, 2007 17:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]