Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 10, 2025 19:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 wazna spowiedz 
Autor Wiadomość

Post wazna spowiedz
witam jestem tu nowa Dobrze ze zarejestrowałam sie na tej stronce gdyz mam wiele pytan mnie nurtujących .Otoz bylam ostatnio u spowiedzi dostałam rozgrzeszenie i ksiadz jak zawsze kazał mi odmówic pokute jednak od momentu spowiedzi do wypowiedzenia pokuty zdarzyłam nagrzeszyc pokłucic sie z narzeczonym i nawet doszło do rekoczynow Nastepnie odmówiłam pokute Czy ta spowiedz jest wazna czy powinnam drugi raz wyznac te grzechy MImo ze dostałam rozgrzeszenie i odmówiłam pokute tylko jak wspomniałam wczesniej zdarzyłam nagrzeszyc przed modlitwa

Śr lut 20, 2008 17:37

To jest tak, ksiądz mówi Pan odpuszcza Tobie grzechy i już grzechy w tej dokładnie w tej chwili, której to powiedział znikają i już masz rozgrzeszenie i "czyste konto".
Pokuta jest takim no możesz to potraktować jako podziękowaniem czy prezentem czy zadośćuczynieniem za to, że nie masz grzechów. Albo możesz to rozumieć jako kara albo coś jeszcze innego. Nie ważne kiedy to odmówisz pokutę, (byle była przed następną spowiedzią)(tzn nie musi być, ale wtedy tylko zaznacz przy kolejnej spowiedzi, że jeszcze pokuty nie odmówiłaś).

Ale jak wyjdziesz już z konfesjonału i nagrzeszysz to grzechy naliczają się od nowa. I pokuta dotyczy tylko tej części o której mówiłaś księdzu a nie nowych grzechów.

Inaczej ja bym poszedł do spowiedzi, dostałbym pokutę, potem okradł 5 banków i odmówiłbym pokutę później i miałbym rozgrzeszenie. ;)

A krótko - To co nagrzeszyłaś po spowiedzi niezależnie od momentu wykonania pokuty musisz się znowu z tego wyspowiadać.

Śr lut 20, 2008 18:04

aha zrozumiałam to Czyli juz nie musze wypowiadac grzechow które zostały odpuszczone prawda??A jaka mam pewnosc ze sie nie mylisz??:) przepraszam ale na czym polega ta stronka czy tu zwykły człowiek odpowiada drugiemu ?To moga zdarzac sie pomyłki Myslałąm ze sa tu pytania do księzy itd.Chociaz w pełni wierze w twoja odpowiedz ale na niektóre moje pytania wydaje mi sie ze odpowiedz zna tylko ktos duchowy

Pt lut 22, 2008 7:47

Karolina - Astronom ma całkowitą rację w tej sprawie.

Odpuszczenie grzechów nie zależy od odprawienia pokuty. odpuszczenie grzechów jest Łaską, nie czymś, na co musisz zapracować. Nigdy w życiu byś na to nie zapracowała...

Przecież jeśli spowiadasz się przed Mszą Św., to idziesz później do Komunii, a pokutę odprawiasz po Mszy, prawda? Nie w trakcie, jeszcze przed Komunią Św.?

Tylko straszliwie mi się nie podoba "rachunkowy" stosunek do spowiedzi. Ale to już inny temat...

Pt lut 22, 2008 8:20

przepraszam ale na czym polega ta stronka czy tu zwykły człowiek odpowiada drugiemu ?

Karolinko, tu sami niezwykli ludzie sobie rozmawiają :)

Pt lut 22, 2008 8:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]