|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
czy świadek na moim chrzcie może być zarówno moją żoną?
Autor |
Wiadomość |
strazaksam
|
 czy świadek na moim chrzcie może być zarówno moją żoną?
Witam.
Niedawno zostałem ochrzczony i otrzymałem sakrament bierzmowania.
Pracuję w wojsku więc odbyło się to w wojskowym kościele w obecności ks. kapelana. Ksiądz przed sakramentem powiedział że może to być moja dziewczyna z którą chcę wziąść ślub. Teraz słyszałem że świadek nie może być małżonkiem. Niewiem co myśleć. Ślub chcemy wziąść w jej parafii.Czy to się wyda i czy będą jakieś problemy.Jej rodzice o niczym nie wiedzą.Zaznaczam że ja nie jestem i nie byłem z innej wiary tylko rodzice nie mieszkali razem i raz byłem u ojca a raz u matki i tak zapomnieli mnie ochrzcić. Jeśli ktoś wie jak to jest to proszę o odp.
|
Wt mar 25, 2008 12:37 |
|
|
|
 |
zielona_mrowka
|
Poczekaj chwilkę - a Ty w ogóle przeszedłeś jakiekolwiek przygotowanie przed chrztem? Bo problem doboru rodziców chrzestnych powinien tam być poruszony...
1. Świadkami na chrzcie byli wszyscy obecni przy Twoim chrzcie. 2. Zakładam, że pytasz o matkę chrzestną 3. Nie ma przeszkód aby matką chrzestną była Twoja dziewczyna/żona 4. Nie przypominam sobie żeby były też przeszkody aby zawrzeć związek małżeński ze swoją matką chrzestną. Oczywiście o ile nie jest to równocześnie inna przeszkoda - pokrewieństwa/powinowactwa...
Skąd jesteś? Może warto byłoby udać się gdzieś na katechezy...
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
Wt mar 25, 2008 15:25 |
|
 |
szumi
Moderator
|
strazaksam, Kodeks Prawa Kanonicznego podaje:
Cytuj: Kan. 874 -
§ 1. Do przyjęcia zadania chrzestnego może być dopuszczony ten, kto:
1° jest wyznaczony przez przyjmującego chrzest albo przez jego rodziców, albo przez tego, kto ich zastępuje, a gdy tych nie ma, przez proboszcza lub szafarza chrztu, i posiada wymagane do tego kwalifikacje oraz intencję pełnienia tego zadania;
2° ukończył szesnaście lat, chyba że biskup diecezjalny określił inny wiek albo proboszcz lub szafarz jest zdania, że słuszna przyczyna zaleca dopuszczenie wyjątku;
3° jest katolikiem, bierzmowanym i przyjął już sakrament Najświętszej Eucharystii oraz prowadzi życie zgodne z wiarą i odpowiadające funkcji, jaką ma pełnić;
4° jest wolny od jakiejkolwiek kary kanonicznej, zgodnie z prawem wymierzonej lub deklarowanej;
5° nie jest ojcem lub matką przyjmującego chrzest.
Tak więc może być.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Wt mar 25, 2008 16:30 |
|
|
|
 |
strazaksam
|
Do zielona_mrowka:
W pracy rzucono hasło: kto niema bierzmowania ma się zapisać no i zapisałem się a gdy trzeba było przynieść świadectwo chrztu to osobiście poszedłem do ks. kapelana który miał nas przygotować do bierzmowania i mu opowiedziałem w czym jest problem i dał mi katechizm i chodziłem na spotkania właściwie do bierzmowania z innymi żołnierzami a dzień przed bierzmowaniem po spotkaniu ks. się przebrał i poszliśmy przed ołtarz i odbył się chrzest. Nawet nie pytał mnie z katechizmu, ale powiedział mojej dziewczynie, że ma mnie przypilnować i nie dawała mi spokoju ale się nauczyłem.Nic nie mówił o świadkach tylko powiedział, że może być moja dziewczyna.Na chrzcie był ks. moja dziewczyna i ja.Bez mszy ,tzn.msza wcześniej była przed spotkaniem.Do bierzmowania nie musiałem być wyspowiadany bo dzień wcześniej byłem ochrzczony więc jakby oczyszczony z grzechów.Na religię w szkole chodziłem . W wojsku tak jest że wszystko w trybie przyśpieszonym się dzieje , tylko dwa tygodnie na spotkania do bierzmowania chodziliśmy. Ks. tłumaczył, że wojsko innymi regułami się kieruje.Tylko niewiem czy w parafii mojej dziewczyny ks. to zaakceptuje. Ona wie, jaki jest ks. z jej parafii i się boi, że wszystko wyjdzie na jaw. A mnie nakręca że nie dadzą nam ślubu.
|
Śr mar 26, 2008 15:13 |
|
 |
jo_tka
|
Czekaj, spokojnie.
Jesteś - jak z tego rozumiem - ochrzczony i bierzmowany. Nie ma znaczenia w tym momencie procedura przygotowania, ważny jest Sakrament.
Księdza w parafii będzie interesował sam fakt, nie procedury.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Śr mar 26, 2008 15:33 |
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|