Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 10, 2025 11:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Bierzmowanie - problem 
Autor Wiadomość

Post Bierzmowanie - problem
Otóż w tym roku przystąpię do bierzmowania i czy muszę przystąpić do sakramentu bierzmowania w mojej parafii?? Jest to moja "niby" parafia, bo i tak nie jeżdżę tam do kościoła. Cała moja rodzina brała chrzest itd w innej parafii. Ja i moi bracia komunię przyjmowaliśmy znowu w innej parafii.

I czy trzeba jakieś pismo brać od proboszcza z mojej parafii, aby wziąć bierzmowania w innej parafii.

Śr wrz 10, 2008 16:30

Najprościej przyjmij ten sakrament w parafii gdzie chcesz przechodzić przygotowanie. Jeżeli nie jest to Twoja parafia terytorialnie to w pierwszej kolejności udaj się do duszpasterza, który ma przygotowywać do bierzmowania - on Ci wszystko wyjaśni.

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Śr wrz 10, 2008 16:39

Czyli mam iść do duszpasterza z tej parafii w której chcę przyjąć sakrament bierzmowania??

Śr wrz 10, 2008 16:47

No tak najprościej - bo po pierwsze musisz się w ogóle dowiedzieć, czy ta osoba będzie chciała Cię przygotować, jeżeli tak to droga wolna :) Powodzenia.

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Śr wrz 10, 2008 17:05

A czy jest teraz jakiś przepis(czy jakoś takoś się nazywa), że proboszcz z mojej parafii musi udzielić pozwolenia, abym mógł przyjąć bierzmowanie w innej parafii??

Śr wrz 17, 2008 19:59

O brachu :D Chyba lubisz słowo "Parafia" bo często i gęsto je powtarzasz :D

Ja bierzmowanie przyjmowałem 2 lata temu, więc o ile się przepisy nie zmieniły, to z tego, co się orientuję jest tak:
a)mile widziane jest przyjęcie bierzmowania w parafii, do której się formalnie przynależy (o ile jest ono organizowane co rok)
b)można przyjąć bierzmowanie w dowolnej parafii i:
-proboszcz "rodzimej" (1) parafii nie może tego zabronić
-proboszcz (1) ma obowiązek wydania świadectwa chrztu, lub przesłania go osobiście do parafii, w której zamierzasz przyjąć bierzmowanie
-proboszcz parafii, w której zamierzasz przyjąć bierzmowanie (2) nie powinien czynić ku temu przeszkód
-proboszcz (2) ma prawo wymagać od Ciebie świadectwa katechizacji przed bierzmowaniem
-proboszcz (2) może Cię osobiście przygotować do bierzmowania
-proboszcz (2) ma obowiązek zażądać świadectwo chrztu
-proboszcz (2) ma prawo zrobić z Tobą "wywiad" dlaczego chcesz przyjąć sakrament u niego w parafii (2) a nie w swojej rodzimej (1)

Jeśli coś pominąłem to przepraszam. Najlepiej jednak skontaktuj się z jakimś księdzem i z nim o tym porozmawiaj :)

Pozdrawiam

P.S. W kwestii świadka: najlepiej tej samej płci, ochrzczony i już wcześniej bierzmowany. Kolor włosów i oczu nie gra roli :)

http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)

Śr wrz 17, 2008 20:32

Dzięki bardzo. :-D Teraz jestem oświecony na maksa. O świadku to wiem :D

Śr wrz 17, 2008 20:58

Dwie uwagi - odn. proboszcza, czy musi się zgodzić, to bym tak radykalnie sprawy nie stawiał. A odnośnie świadka, płeć nie gra roli, jednak musi mieć 16 lat i nie może być objęty karami kościelnymi. Wymagania są jak od chrzestnego, z tym, że tylko nieliczne parafie wymagają zaświadczeń dla świadka.

Cz wrz 18, 2008 23:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]