Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 5:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
 Bierzmowanie..pomocy 
Autor Wiadomość

Post Bierzmowanie..pomocy
Witam...mój znajomy jest w wojsku ma zamiar brać ślub z miłości :-) nie z przypadku.jego rodzice w dzieciństwie go zaniedbali.musiał iść do pracy i zarabiać na życie skończył tylko gimnazjum.mam pytanie czy wie ktoś może czy w wojsku można zrobić bierzmowanie??lub szybkie bierzmowanie gdzieś na ślasku np Katowice??i na czym ono polega i ile razy jest takie coś w ciągu roku??czy wogóle jest??z góry dziękuje :-)

Wt gru 09, 2008 17:26
Moderator

Bardzo bym prosił by o środkach zbawienia nie mówić w kategorii "zrobienia bierzmowania".

Po pierwsze zwyczajnym szafarzem sakramentu bierzmowania jest biskup, więc zasadniczo on jest kompetentny, by bierzmowania udzielić. W wojsku jest instytucja kapelana (prezbitera) i myślę, że będąc w wojsku może on przygotować kandydata do tego sakramentu. Można też włączyć się w przygotowanie zwykłe w którejś parafii, ale takie przygotowanie trwać powinno trzy lata więc w trybie zwyczajnym.
Myślę, że gdyby kapelan z jednostki zajął się tym przygotowaniem mógłby je zintensyfikować, tak by nie stracić nic istotnego, a jednak skrócić czas przygotowania.
Przygotowanie nie jest po to by odbębnić i mieć z głowy, ale by zrozumieć z czym wiąże się przyjęcie tego sakramentu.

Inną sprawą, że do przyjęcia sakramentu małżeństwa nie jest konieczne przyjęcie sakramentu bierzmowania (mimo, że wielu kapłanów twierdzi z uporem maniaka, że ono musi być). Zaleca się, by nupturienci jeśli jeszcze go nie mają, przyjęli je, ale nie ma wymogu.
Jeśli ślub miałby być jakoś w niedługim czasie, to proponował bym, by nie próbować przystępować na łapucapu (czyt: nie ważne jak, byle było) do sakramentu bierzmowania, a raczej wejść w tryb przygotowania (nawet już przed ślubem) i kontynuować po ślubie tak, by naprawdę nic nie stracić z tego co nam jest oferowane w tym sakramencie. Spokojnie można przyjąć bierzmowanie po ślubie.
Moim zdaniem to byłoby najlepsze.

(J 8, 32b)

Wt gru 09, 2008 19:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]