|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
Rachunek Sumienia w Internecie - stanowisko Kościoła
Autor |
Wiadomość |
WebCM
|
 Rachunek Sumienia w Internecie - stanowisko Kościoła
W Internecie jest dużo dobrych tekstów, które pomagają wykonać szczegółowy rachunek sumienia. Jakie jest stanowisko Kościoła odnośnie przeprowadzania tej czynności przed ekranem komputera? Czy to ma znaczenie, gdzie, kiedy i w jakiej formie należy wykonać rachunek sumienia?
_________________ .:: KTO RANO WSTAJE, TEN PODPIS DOSTAJE ::.
|
Wt gru 23, 2008 16:24 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Kościół też odnajduje dobre strony postępu i jak najbardziej internet też może być środkiem przekazu informacji, także religijnej. Jeśli można oglądać Mszę w telewizji, modlić się przy odbiorniku radiowym, można też przed ekranem zrobić rachunek sumienia.
Ważne by spowiedź odbyła się w konfesjonale z kratkami, a nie przed monitorem przez skype, czy gg 
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Wt gru 23, 2008 18:30 |
|
 |
kawa
|
Inna sprawa, czy jesteś w stanie modlić się tak bez rozproszeń. Dla mnie np lektura Pisma Świętego wprost z komputera jest prawie niemożliwa, bo maksymalne skupienie w internetowym środowisku jest bardzo trudne.
Może lepiej wydrukować sobie potrzebny tekst i modlić się w jakimś bardziej przyjaznym miejscu? To oczywiście zależy od Ciebie 
|
Śr gru 24, 2008 0:23 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
kawa napisał(a): Może lepiej wydrukować sobie potrzebny tekst i modlić się w jakimś bardziej przyjaznym miejscu?
Oczywiście, że tak byłoby lepiej. Swoją drogą właśnie o to mi chodziło. Też nie wyobrażam sobie modlitwy z monitora, a mówiąc o siedzeniu przed monitorem miałem na myśli właśnie poszukiwanie tekstu i późniejsze jego zastosowanie.
Bo jak widzę w poprzednim poście wyraziłem się nie tak jasno 
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Śr gru 24, 2008 8:38 |
|
 |
mateola
|
szumi napisał(a): Oczywiście, że tak byłoby lepiej. A ja myślę, że to kwestia indywidualna... no i nie mam drukarki 
_________________ "Kochaj bliźniego jak siebie" - a jak kochasz siebie?
|
Śr gru 24, 2008 10:38 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Jakie ma znaczenie, czy tekst rachunku sumienia - jakieś rozważanie, myśli na które mam sobie odpowiedzieć przygotowując się do spowiedzi - przeczytam z jakieś małej książeczki, czy ze strony www
Rachunek sumienia odbywa się w środku, we mnie. To, z czego korzystam, to moja sprawa - ważne jest, aby był szczery i dokładny.
Ja nie raz sięgałem po teksty z neta.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
N gru 28, 2008 16:17 |
|
 |
WebCM
|
Rachunek sumienia z książeczki dawno mi się znudził, a właściwie nadaje się tylko dla dziecka uczęszczającego do szkoły podstawowej. Aktualnie przed spowiedzią wykonuję Rachunek Sumienia dla Młodzieży i Rachunek Sumienia Internauty, choć przydałoby się coś nowego. 
_________________ .:: KTO RANO WSTAJE, TEN PODPIS DOSTAJE ::.
|
N gru 28, 2008 23:49 |
|
 |
Annnika
|
To jednak polecę zakup książeczki
http://barnabas.pl/product_info.php?man ... ucts_id=35
Naprawdę rachunek sumienia inny niż wszystkie 
|
Pn gru 29, 2008 0:53 |
|