Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 3:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Czy to jest grzech ciężki czy lekki 
Autor Wiadomość

Post Czy to jest grzech ciężki czy lekki
Witam,
Wczoraj byłem u spowiedzi i robiąc rachunek sumienia przypomniałem sobie wszystkie grzechy ciężkie, niestety zapomniałem o jednym. Nie wiem jaki jest to grzech czy ciężki czy lekki, żałuje bardzo tego grzechu i przepraszam Boga w modlitwach wieczornych. Chodzi mi mianowicie że w szkole kilkakrotnie kogoś uderzyłem, bo zostałem sprowokowany. Nie były to uderzenia w twarz, albo takie żeby zostawiały na ciele rany. Były to uderzenia np.w ramiona by ta osoba zrozumiała że zadziera z silniejszą osobą która nie pozwoli się obrażać. Czy jest to grzech ciężki czy lekki ? Mam jeszcze jedno pytanie gdy puszczały mi nerwy i komuś naubliżałem używając wulgarnych słów, i w czasie spowiedzi powiedziałem że używałem wulgarnych słów to wciąż mam grzech bo nie powiedziałem że ubliżałem, czy wystarczyło to że nie panowałem nad swoim językiem ?

Cz kwi 09, 2009 8:26

Forum internetowe nie jest miejscem gdzie rozstrzyga się czy dane postępowanie konkretnego człowieka jest grzechem czy nie, oraz jeżeli jest to czy ciężkim czy lekkim. Taką ocenę musisz dokonać Ty sam w swoim sumieniu, a w przypadkach gdy masz wątpliwości powinieneś szukać rady u spowiednika w konfesjonale, on w tej materii jest kompetentny.

Widzisz piszesz, że uderzyłeś kogoś, ale nie w twarz - ok, rozumiem, uderzyłeś ale nie chciałeś go publicznie poniżyć dlatego wybrałeś inne miejsce niż twarz. No ale znów piszesz, że uderzyłeś tak by zostawić rany na ciele - mogłeś go kopnąć zostawiając siniaka na udzie, mogłeś mu wbić nóż w brzuch.

Jeżeli komuś słownie ubliżasz to jest to działanie dążące do poniżenia kogoś. Ubliżyć możesz nie używając wulgarnych słów...

Sam widzisz, że możliwości interpretacji tego co napisałeś jest wiele - tu tylko przykłady, ale można byłoby ich mnożyć - dlatego forum nie jest miejscem na tego typu dyskusje.

Jeżeli naprawdę zapomniałeś wyznać jakiegoś grzechu to się nie martw, w końcu powiedziałeś, że "więcej grzechów nie pamiętasz" a nie "nie masz". Jeżeli był to grzech ciężki to wyznaj go na następnej spowiedzi zaznaczając, że ostatnio o nim zapomniałeś. No i swoje wątpliwości wyjaśniaj w konfesjonale.

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Cz kwi 09, 2009 9:58

Forum internetowe nie jest miejscem gdzie rozstrzyga się czy dane postępowanie konkretnego człowieka jest grzechem czy nie, oraz jeżeli jest to czy ciężkim czy lekkim. Taką ocenę musisz dokonać Ty sam w swoim sumieniu, a w przypadkach gdy masz wątpliwości powinieneś szukać rady u spowiednika w konfesjonale, on w tej materii jest kompetentny.

Widzisz piszesz, że uderzyłeś kogoś, ale nie w twarz - ok, rozumiem, uderzyłeś ale nie chciałeś go publicznie poniżyć dlatego wybrałeś inne miejsce niż twarz. No ale znów piszesz, że uderzyłeś tak by zostawić rany na ciele - mogłeś go kopnąć zostawiając siniaka na udzie, mogłeś mu wbić nóż w brzuch.

Jeżeli komuś słownie ubliżasz to jest to działanie dążące do poniżenia kogoś. Ubliżyć możesz nie używając wulgarnych słów...

Sam widzisz, że możliwości interpretacji tego co napisałeś jest wiele - tu tylko przykłady, ale można byłoby ich mnożyć - dlatego forum nie jest miejscem na tego typu dyskusje.

Jeżeli naprawdę zapomniałeś wyznać jakiegoś grzechu to się nie martw, w końcu powiedziałeś, że "więcej grzechów nie pamiętasz" a nie "nie masz". Jeżeli był to grzech ciężki to wyznaj go na następnej spowiedzi zaznaczając, że ostatnio o nim zapomniałeś. No i swoje wątpliwości wyjaśniaj w konfesjonale.

mi chodziło w o to żeby nie zostawić ran, albo źle przeczytałeś lub ja źle napisałem

Cz kwi 09, 2009 10:43

No ok Twoje "albo" przeczytała jako "ale"... ale to i tak nie zmienia faktu, że właściwym miejscem szukania odpowiedzi jest jednak konfesjonał :)

Pozdrawiam :)

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Cz kwi 09, 2009 11:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]