Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 22:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Małżeństwo, czy wszyscy mają do niego prawo?? 
Autor Wiadomość

Post Małżeństwo, czy wszyscy mają do niego prawo??
Witam serdecznie wszystkich, ja tu nowa :) Mam takie pytanko, mam nadzieję, że ktoś zechce podjąć rozmowę na ten temat, liczę tu przede wszystkim na Księży, o ile są na forum ;) Co sądzicie o osobach niepełnosprawnych intelektualnie? Czy myślicie, że mają prawo do zawarcia związku małżeńskiego? Pozdrawiam serdecznie wszystkich.

Pn maja 11, 2009 21:41
Moderator

Mogą jeśli są w stanie wykonać fundamentalne zadania małżeńskie:
1. Dążyć do wspólnego dobra małżonków (zbawienie)
2. Wydać na świat potomstwo
3. Wychować je (po katolicku).

Zatem zdolność do zawarcia małżeństwa jest indywidualna i zależy od stopnia upośledzenia. Bo są chorzy, którzy mogą te zadania wykonać, a są tacy, którzy nie są.

(J 8, 32b)

Wt maja 12, 2009 7:17

Zatem zdolność do zawarcia małżeństwa jest indywidualna i zależy od stopnia upośledzenia. Bo są chorzy, którzy mogą te zadania wykonać, a są tacy, którzy nie są.

A kto ma prawo takie kwestie rozstrzygać?

Wt maja 12, 2009 11:26

szumi napisał(a):

A kto ma prawo takie kwestie rozstrzygać?
Od tych tzw. przeszkód może dyspensować biskup miejsca, w niektórych wypadkach tylko papież. Oni też, zasięgnąwszy rady ekspertów, udzielają zgody w poszczególnych wypadkach - lub nie.

Wt maja 12, 2009 12:58
Moderator

Ale od tych zadań, które ja wymieniłem nikt nie może dyspensować. Wada w którejś z tych kwestii czyni zawarte małżeństwo nieważnym.

(J 8, 32b)

Wt maja 12, 2009 17:38

Ale od tych zadań, które ja wymieniłem nikt nie może dyspensować. Wada w którejś z tych kwestii czyni zawarte małżeństwo nieważnym.

Cytuj:
2. Wydać na świat potomstwo

Nie słyszałem by bezpłodnym odmawiano małżeństwa.

Wt maja 12, 2009 17:48
Moderator

Chodzi o negacje wydania na świat potomstwa. Tzn. gdy ktoś kto może, nie chciał potomstwa. O tej sytuacji mówię :)

(J 8, 32b)

Wt maja 12, 2009 17:59

Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi :) Jak widać, nie można uogólniać i jest to sprawa indywidualna tak naprawdę. Pozdrawiam.

Cz maja 14, 2009 13:57

odwiedzam ten temat ponieważ w moim otoczeniu taka sytuacja ma miejsce :

mezczyzna chory na schozofremie i kobietka (panna z dzieckiem) związali się, po pewnym czasie przyszlo na swiat ich dziecko i chca je ochrzcic i wejść w związek małżeński,
niestety problem jak to zwykle bywa po stronie proboszcza... nie chce wyrazic zgody na slub poniewaz mezczyzna jest chory. podkresle iz jest on osoba bardzo religijna i zalezy mu bardzo na tych sakramentach
czy jest to tzw "widzi mi sie" czy są podstawy aby nie udzielać ślubu w tym przypadku?
wymienione uprzednio reguły zapewniam , że mogą być spełnione

pomóżcie, co robić?

Pt maja 15, 2009 13:58
Moderator

Instrukcja Episkopatu Polski o przygotowaniu do zawarcia małżeństwa w kościele katolickim , podaje taki punkt:

Cytuj:
65. Pozorną trudność może sprawiać dla wielu duszpasterzy kan. 1095. W n. 1 mówi on o braku wystarczającego używania rozumu. Taki brak jest stosunkowo łatwy do stwierdzenia. W n. 2 jest mowa o niezdolności do zawarcia małżeństwa przez te osoby, które mają poważny brak rozeznania oceniającego co do istotnych praw i obowiązków małżeńskich wzajemnie przekazywanych i przyjmowanych. N. 3 dotyczy tych, którzy z przyczyn natury psychicznej są niezdolni do podjęcia istotnych obowiązków małżeńskich. Wady zgody małżeńskiej przedstawione w kan. 1095 n. 1-3, wynikają z prawa natury i dlatego duszpasterz nie będzie mógł dopuścić do zawarcia małżeństwa kościelnego tylko i wyłącznie wówczas, gdy będzie miał pewność, że zachodzi jeden z wypadków. Nie wolno bowiem, zgodnie z ogólnymi zasadami prawa, nikomu nakładać obowiązku lub odmawiać prawa, jak tylko w wypadkach pewnych. We wszystkich innych, kiedy istnieje uzasadniona wątpliwość, podobnie jak to było wyjaśnione w odniesieniu do przeszkody niezdolności fizycznej, nie można zabraniać narzeczonym zawarcia małżeństwa, bo ograniczyłoby się w ten sposób ich uprawnienie naturalne, którego nie mogą być pozbawieni z powodu wątpliwego braku. Dlatego znacznie trudniejsza praca staje się później przed sądem biskupim, który będzie musiał rozważyć konkretne wypadki, gdyby się okazało, że braki te faktycznie istniały w stopniu zaawansowanym i już w momencie zawierania małżeństwa spowodowały jego nieważność.

Jak piszesz schizofrenia tego człowieka nie ogranicza jego zdolności wypełnienia zadań małżeńskich. A w tym tekście mamy jasno, że tylko pewność co do braku możliwości wypełnienia zobowiązań wynikających z małżeństwa może decydować o nieudzieleniu małżeństwa. Nawet jeśli jest podejrzenie, to nie można zabronić w małżeństwo wstąpić.
Wiadomo, że schizofrenia powoduje zaburzenia w życiu i może być powodem odmówienia asystencji przy ślubie, ale jeśli ów człowiek żyje w społeczeństwie i bierze leki i kobieta wie o jego chorobie i mimo to decyduje się na małżeństwo ja nie widziałbym przyczyny do nieudzielenia.

Z tą chorobą można żyć w społeczeństwie, więc chyba da się to zrobić. Można zgłosić się do ordynariusza i porozmawiać, by mógł to rozeznać i ewentualnie wydać opinię - proboszcz będzie musiał jego opinię przyjąć.

(J 8, 32b)

Pt maja 15, 2009 15:04

Pt maja 15, 2009 16:03

Post schizofrenia
jestem osoba ktora chorowała na schizofrenie, obecnie przebywam za granicą, nie mam żadnych problemów ze zdrowiem, uważam że osoby takie jak ja niczym nie ustępują osobom które nigdy nie chorowały, wejscie w związek małżenski nie stanowił by problemu, oczywiscie każdy przypadek trzeba rozpatrywać indiwidualnie, ponieważ choroba ta może w znaczny sposób upośledzić człowieka, lub też nie, a może także poszerzyc jego umysł, jest na to wiele przykładów, w takich przypadkach powinni decydować lekarze którzy leczą daną osobe i wiedzą jak dany człowiek jest aktywny w życiu społecznym jak daje sobie rade, czy jest odpowiedzialny itp. oraz jakie jest prawdopodobienstwo że choroba powróci, oczywiscie tego nie da sie ustalić w stu procentach ale zawsze można wysunąć wnioski co do przebiegu leczenia i rokowania dla danej osoby.

So sie 08, 2009 0:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]