Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 6:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Odrzuczenie Chrztu 
Autor Wiadomość

Post Odrzuczenie Chrztu
Witam szanowanych kolegów i koleżanki mam takie pytanie czy istnieje jakaś możliwość odrzucenia chrztu jak byłem ochrzczony jak każdy jako dziecko czy po prostu jak porzucam wiarę to nie muszę nic takie robić.Pewnie spytacie czemu dojrzałem po prostu do takiej decyzji bo przestałem wieżyc z 3-4 lata temu a teraz mam 20 a Bóg jest realny dla mnie tak samo jak istoty pozaziemskie. Oczywiście szanuję tą religie ale się nie zgadzam ale oddam życie za to żebyście mogli ja głosić
z wyrazami szacunku

Sebastian Gołębniak

Poprawiłem rażące błędy ortograficzne - szumi

N kwi 12, 2009 23:34
Moderator

Chrzest raz przyjęty wyciska na duszy niezatarte znamię i nie można się go wyzbyć.
Można oczywiście tę rzeczywistość odrzucić i uznać, że nie ma się na sobie żadnego piętna, ale to nie zmienia stanu rzeczy.

(J 8, 32b)

Pn kwi 13, 2009 8:37

Wejdź na google i wpisz "apostazja". Pierwszy wynik to strona na której znajdziesz wszystkie potrzebne informacje.

Dodatkowo miło by było z Twojej strony, gdybyś wpisał jeszcze "słownik ortograficzny" :)

Pn kwi 13, 2009 15:59
Zobacz profil WWW

Przepraszam za błędy ale od kąd przeszedłem na Linuxa słownik w FF nie działa. A co do linków bardzo dziękuje i czytając tamtą strone jednak zwątpiłem czy na pewno chcę jednak to zrobić w końcu tak mogę stracić zbawienie a jak będe wierzył nic nie trace a moge zyskac

Śr kwi 15, 2009 15:53
Moderator

Kwestia w tym, że wiara to relacja miłości i zaufania do Boga, a nie kwestia chrztu. Więc jeśli masz zamiar pozostać formalnie w Kościele, bo liczysz na to, że "może coś zyskam", to lepiej pójdź sobie. Bo lepiej być zimnym lub gorącym, bo letnich to z ust się wypluwa na podeptanie.

Zachęcam oczywiście do pozostania w Kościele, oraz do pogłębiania swojej wiary, by faktycznie zyskać zbawienie :)

(J 8, 32b)

Śr kwi 15, 2009 16:06

Ale jak ktoś żyje zgodnie z sumieniem jest dobrym człowiekiem a nie do kosciola i inne obrzadki katolickie to chyba może liczyć na zbawienie?

Śr kwi 15, 2009 16:29
Moderator

Jeśli odrzucasz poznanego Chrystusa, może być z tym problem. Ale nie mnie to oceniać. Bóg zna serce.

(J 8, 32b)

Śr kwi 15, 2009 19:00

Ale jak ktoś żyje zgodnie z sumieniem jest dobrym człowiekiem a nie do kosciola i inne obrzadki katolickie to chyba może liczyć na zbawienie?

Jeśli ktoś wierzy w istnienie czegoś takiego jak zbawienie, to chyba konsekwentnym byłoby pójść do tego kościoła, nie? Czy tam do jakiejś innej świątyni, zależnie od religii. Poza tym jeśli ktoś wierzy w zbawienie to nie bardzo rozumiem dlaczego przeszkadza mu chrzest, który to do zbawienia jest ponoć wskazany.

No chyba że kolega jest np. muzułmaninem.

Śr kwi 15, 2009 20:45

Nie rozumiem w ogóle tego zdania , albo jestem tak tępy , albo to się składa z kilku wątków pourywanych w połowie połączonych w jedną wypowiedź ?
Co do ewentualności na to , że ktoś poznał naukę Chrystusa i ją odrzucił (choćby pod pozorem działania zgodnie z własnym sumieniem) nie powinien liczyć na zbawienie , bo swoim czynem , swoją wolą sam to zbawienie odepchnął (ale może niektórzy nie zauważają tego).
Polecam audycję:
Poza Kościołem nie ma zbawienia

Śr kwi 15, 2009 21:09

Przepraszam za błędy ale od kąd przeszedłem na Linuxa słownik w FF nie działa. A co do linków bardzo dziękuje i czytając tamtą strone jednak zwątpiłem czy na pewno chcę jednak to zrobić w końcu tak mogę stracić zbawienie a jak będe wierzył nic nie trace a moge zyskac

czegoś nie rozumiem. w 1 poście napisałeś, że nie wierzysz od 4 lat. teraz piszesz, że wolisz wierzyć, bo się boisz braku zbawienia? a jakby była religia, że każdy jest zbawiony bez względu na swoje postępowanie, bo Dziewica Na Czarnym Koniu wybacza każdemu; uwierzyłbyś w ową Dziewicę? nie ma to jak wybrać najwygodniejszą religię... jest też inna możliwość, że zacząłeś wierzyć ze strachu przed potępieniem. wiara ze strachu to nie wiara.

Cz kwi 16, 2009 14:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]