|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Mateusz96
|
 Co zrobić??
Witam, Chodzę do pierwszej gimnazjum i zdaję 18 pierwszych piątków. Przez miesiąc(od początku listopada) byłem chory, a ostatni tydzień listopada spędziłem w szpitalu( dzisiaj wyszłem). Na sumieniu mam ciężki grzech a mianowicie masturbację i dzisiaj poszedłem do Kościoła ale mama mnie zatrzymała mówiąc że złapie jakiegoś wirusa więc nie poszedłem. Czy jak pójde do spowiedzi na spowiedź przed Bożo Narodzeniową to czy ksiądz podpisze mi się w książecce i czy odpuści mi ten grzech jak powiem księdzu że nie mogłem przyjśc w pierwszy piątek bo nie mogłem z powodu choroby? Proszę o odpowiedź i z góry dziękuję.
PS:Jak chcesz coś głupiego napisać to nie pisz!
|
Pt gru 04, 2009 16:46 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
 Re: Co zrobić??
Ale co chcesz? Jeśli chcesz uzyskać rozgrzeszenie, to znasz warunki jakie należy spełnić. Jeśli chcesz dostać wpis do książeczki o spowiedzi pierwszopiątkowej, to nie licz na to. Pamiętaj, że nie chodzi się do spowiedzi po wpis do książeczki, ale po odpuszczenie grzechów i łaskę!
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pt gru 04, 2009 18:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Co zrobić??
Dlaczego 18 pierwszych piątków ? Ja słyszałam o 9 ?
Z tego, co wiem- to w pierwszy piątek wystarczy Komunia św. wynagradzająca- jeśli jest się w stanie łaski uświęcającej to nie trzeba iść do spowiedzi...
Poza tym, czy w szpitalu nie było możliwości spowiedzi i udziału we Mszy?
Chyba, że byłeś nieprzytomny- to wiadomo... wtedy moim zdaniem możesz dalej kontynuować piątki...
Powiedz księdzu wszystko tak jak było...jak sie zacznie kombinować to potem trudno sie z tego wyplątać...
|
Pt gru 04, 2009 19:10 |
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|
|