|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
MaTT889
|
 Czy to jest grzech?
Witam!
Mam pewne pytanie, mianowicie jeżeli moi znajomi wzięli w sieci Orange telefon (na abonament lub na mix, dokładnie nie pamiętam), i nie płacą za niego rachunków, a póki mogli to dzwonili bez limitów to czy jeśli ten telefon od nich kupię to czy mam grzech, chodzi tutaj o współdziałanie?
Z góry dziękuję za odpowiedź!
|
Pt sty 01, 2010 23:45 |
|
|
|
 |
tilla
|
 Re: Czy to jest grzech?
ale zaraz, zaraz - w jaki sposób mogli wziąć telefon na abonament czy na mixa i za niego nie płacić? Tzn jeżeli rzeczywiście tak jest - że podpisali umowę i nie płacą rachunków - to najpierw zablokują im połączenia wychodzące, potem zablokują telefon obustronnie, po jakimś czasie rozwiążą umowę i naliczą karę umowną za niedotrzymanie warunków umowy, a jak tego nie zapłacą to naślą na nich firmę windykacyjną.... A sam telefon (jako aparat) jest tutaj czymś dodatkowym, poza umową - zapłacili za niego (chociażby tę złotówkę, ale zapłacili) i bez problemu go kupić możesz.... Ale dalej do końca sytuacji nie rozumiem 
|
So sty 02, 2010 0:01 |
|
 |
WIST
|
Ja mam odmienne zdanie niż poprzednik. Ja bym takiego telefonu nie brał z prostej przyczyny - jak rozumiem ci ludzie dopuścili się oszustwa, a teraz szukają jeszcze okazji aby na tym zarobić. Dla mnie sytuacja jest na tyle niepewna że wstrzymałbym się z zakupem.
Ostatecznie jednak proponuje nie pytać innych, lecz samemu ocenić czy warto czy nie. Myślę że sam umiesz ocenić, wedle swojej najlepszej wiedzy, czy ci znajomi postąpili uczciwie, oraz czy Ty będziesz mógł z czystym sumieniem brać ten telefon.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
So sty 02, 2010 0:07 |
|
|
|
 |
tilla
|
tzn o ile ja dobrze rozumiem tę sytuację - to ci ludzie wcale na tym nie zarobią, a wręcz stracą... pracowałam jakiś czas u jednego z operatorów (no, akurat nie Orange, ale zdziwiłabym się, gdyby w Orange działało to inaczej) i to nie jest tak, że operator sobie pozwoli na niewywiązywanie się z umowy... Jak nie będą zgodnie z umową płacić rachunków - to będą musieli zapłacić karę umowną + wszystkie zaległe rachunki... I to nie Orange za nimi będzie łazić i męczyć ich o to - tylko sprawa zostanie przekazana do firmy windykacyjnej... A wtedy to już życzę powodzenia  Dlatego ja bym w ogóle proponowała wytłumaczenie znajomym jak to działa, i że to nie jest taka sobie zabawa "a, zrobię sobie na złość operatorowi i nie będę płacić" ...
|
So sty 02, 2010 0:20 |
|
 |
MaTT889
|
tilla jest tak jak mówisz, oni zapłacili chyba tą złotówke i 19zł za starter przekazali to wszystko swojemu synowi, miał go używać i płacić regularnie rachunki ale sprawy potoczyły się tak, że sporą sumę wydzwonił i odpuścił z płaceniem rachunków, chciałem od niego odkupić ten aparat za 150zł, a jest to telefon Sony Ericsson W910i i jest on dużo więcej warty.
|
So sty 02, 2010 0:26 |
|
|
|
 |
tilla
|
nie, no serio mówię - powiedz im, żeby przeczytali dokładnie jaką umowę podpisali.... Bo operator tak po prostu bez zabezpieczenia telefonów za złotówkę nie daje... Więc żeby nagle się nie okazało, że muszą np 1000 zł za to zapłacić, albo i więcej....
|
So sty 02, 2010 0:30 |
|
 |
MaTT889
|
jak by to ująć, ich nie obchodzi to, że będzie ich nachodził jakiś windykator bo o ile wiem już tej karty nie używają od dłuższego czasu, pytałem wcześniej czy to byłby grzech jeżeli ja bym ten telefon od nich odkupił?
to znaczy sprawa jest dosyć skomplikowana, otóż ten telefon jest teraz w komisie, lombardzie i mogą oni ten ten telefon wybrać za 120zł, które jak miałbym zapłacić temu co pracuje w komisie a im dać 30zł tak w ramach wdzięczności
|
So sty 02, 2010 0:32 |
|
 |
WIST
|
Proszę Cie MaTT889 abyś korzystał z opcji edycji swoich postów, chyba że się już nie dało to ok.
tilla przyznam szczerze że cieszy mnie to co napisałaś. Choć z drugiej strony ten znajomy musi być bardzo bezczelny, jeśli myślał że ujdzie mu to na sucho...
A co do telefonu, w tej sytuacji, podtrzymuje i nie brałbym go. Widać od razu jakie kombinacje ci znajomi prowadzą. Zdobyty właściwie przez kradzież, ze złamaniem warunków umowy... Sytuacja jest dla mnie dość jasna, a Ty zrobisz tak jak uznasz MaTT889. Ja mam może nieco inne spojrzenie, coś jest albo w porządku, albo nie jest. Nie muszę wyszukiwać na to nazwy, przypinać łatki - grzech. To się poprostu widzi. A jak narazie doszliśmy do wniosku że prawo zostało złamane a tel. powinien zostać zwrócony sieci. To że znajomi nie korzystają z karty... nie wiemczy to ich uchroni skoro mają do spłacenia dług, więc nie wiem jaki cel miało to tłumaczenie że nie używają karty. Zobowiązanie i dane personalne są spisane na papierze, nie na karcie SIM, która została wyrzucona.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
So sty 02, 2010 0:45 |
|
 |
zbyszek58-61
|
Właśnie oni pokazują, że treść prawa jest zapisana w ich sercach, gdy ich sumienie świadczy wraz z nimi i we własnych myślach są oskarżani lub też uniewinniani. 16 Okaże się to w dniu, gdy Bóg przez Chrystusa Jezusa będzie sądził skryte sprawy ludzi — zgodnie z oznajmianą przeze mnie dobrą nowiną. Rzym. 2:15 zastanów sie nad tymi słowami Z Pisma Świetego i sam sobie odpowiedz.
_________________ "Żaden człowiek nie umocni się niegodziwością, lecz korzeniami prawych nic nie zachwieje"
(Przysłów 12:3)
|
Śr sty 13, 2010 18:31 |
|
 |
saxon
|
To jest forum dyskusyjne a nie konfesjonał. Proszę zapytać o to podczas spowiedzi.
|
N sty 17, 2010 20:19 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
|