Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 10, 2025 18:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Kolejne pytanie z cyklu "czy to grzech"... 
Autor Wiadomość

Post Kolejne pytanie z cyklu "czy to grzech"...
Witajcie,

Na forum jestem nowa - przejrzałam je pobieżnie w poszukiwaniu odpowiedzi na dręczące mnie pytanie, ale nie udało mi się odszukać podobnego, przedstawiającego takie wątpliwości. Może ktoś będzie w stanie mi pomóc.

Jestem osobą wierzącą, chodzę do spowiedzi i traktuję ją poważnie. Staram się nie powtarzać swoich grzechów, bo nie w tym rzecz, by "żałować" i za tydzień lecieć do konfesjonału z tym samym, z czym leciało się poprzednio. Mam jednak problem z wyeliminowaniem ze swojego życia kłamstwa. Nie łgam notorycznie i złośliwie, ale w pracy, w kontakcie z klientem, odruchowo rzucam np. "Wystąpił problem na łączu, bo były prowadzone prace" (choć tak naprawdę to nie prace były przyczyną, a błąd programisty). Takie sytuacje powtarzają się dość często. Wydaje mi się, że skoro sumienie mi alarmowo pika, to znaczy, że nabroiłam. Ale może przesadzam? Niektórzy mówią mi, że przeginam totalnie i niedługo nawet kichnięcie zacznę traktować jako grzech. Będę wdzięczna za wasze opinie.

N maja 02, 2010 15:46
Moderator

Post Re: Kolejne pytanie z cyklu "czy to grzech"...
Prawdę mówić i nie będzie problemu.

(J 8, 32b)

N maja 02, 2010 15:58
szumi- może nie zauważyłeś słowa "odruchowo" ... Ja myślę, że takie zachowanie można zaklasyfikować do zaburzeń kontroli impulsu - coś, jak kleptomania- przymus kradzieży, mimo świadomości zła.

Kirian- jeśli sumienie alarmuje, to rzeczywiście bym się zastanowiła. Kłamstwo jest grzechem, ale niekoniecznie ciężkim. To sprawa dla spowiednika lub psychologa.

Śr maja 05, 2010 21:43

A czy to byłby problem powiedzieć prawdę, czy raczej polityką firmy jest że my nie popełniamy błędów, tylko łącza?

Śr maja 05, 2010 23:20

Cześć.
Mam pytanie.
Byłam ostatnio do spowiedzi, była ona dla mnie bardzo ważna. Wyszłam z Konfesjonału i oczywiście zaczęłam rozmyślać o całej sytuacji i przypomniało mi się, że kiedyś może z 2-3 lata jak byłam w trudnej sytuacji pomyślałam o samobójstwie, ale jestem w 100% pewna, że nigdy bym nie zrobiła takiej głupoty, gdyż jestem osobą bardzo silną psychicznie, tylko tak jakoś pomyślałam i w sumie nawet też pomyślałam w jaki sposób, ale nigdy po tym już o tym nie rozmyślałam, bo wiedziałam, że to była chwilowa słabość i bardzo się wstydzę tego, że w ogóle mogłam tak pomyśleć bo to okropnie. I teraz nie wiem co mam zrobić, w sensie, czy moja ostatnia spowiedź jest ważna?
A nawet jeśli pójdę jeszcze raz do spowiedzi to co mam powiedzieć Księdzu, przecież weźmie mnie za wariatkę i wyśle do psychiatry, a to w ogóle nie tak.
Wiem, że jest napisane że aby powstał grzech ciężki myślami to trzeba się w tych myślach utwierdzać itp. ale ja teraz nie potrafię określić, czy ja długo nad tym rozmyślałam, ale chyba nie.
Boję się, że cierpię na skrupuły, a moim ostatnim "marzeniem" jest powtarzanie ostatniej spowiedzi.
Proszę o radę.

Pt maja 07, 2010 17:58
Moderator

Nikt inny poza Tobą nie jest w stanie określić, czy był to grzech śmiertelny.

Wsłuchaj się w swoje sumienie i postaraj się odpowiedzieć sobie na to pytanie.

(J 8, 32b)

Pt maja 07, 2010 18:14

mrr napisał(a):
ale jestem w 100% pewna, że nigdy bym nie zrobiła takiej głupoty, gdyż jestem osobą bardzo silną psychicznie, tylko tak jakoś pomyślałam i w sumie nawet też pomyślałam w jaki sposób, ale nigdy po tym już o tym nie rozmyślałam, bo wiedziałam, że to była chwilowa słabość i bardzo się wstydzę tego, że w ogóle mogłam tak pomyśleć bo to okropnie.
Skor nie myślałaś o tym zbyt poważnie, to moim zdaniem
bardziej zagraża ci myślenie o tym, co wtedy myślałaś, niż same myśli samobójcze.
mrr napisał(a):
Boję się, że cierpię na skrupuły
Ja też się o to boję. :)

@szumi
Czy wyolbrzymianie znaczenia swoich uczynków i myśli może być grzechem pychy?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pt maja 07, 2010 18:23

mrr mylisz się pisząc, że kapłan uzna Cię za wariatkę, więcej zaufania.
Moim zdaniem, jeśli masz wyrzuty sumienia, a masz je, bo prosisz o radę, to powinnaś wyznać to przy kolejnej spowiedzi, nie ważne czy to grzech lekki czy ciężki, po prostu wyznaj to Bogu, a uzyskasz spokój.
Konkretnej odpowiedzi tu na forum i tak nie uzyskasz, bo zdania będą podzielone.

Pt maja 07, 2010 18:29

Ale w ogóle myślenie o samobójstwie to grzech śmiertelny?
A jeśli nawet był to skoro przy ostatniej spowiedzi zapomniałam go sobie wyznać, nie myślałam o tym a nie to, że chciałam go taić, czy coś to spowiedź jest ważna?
Bo dla mnie ta sytuacja jest śmieszna, bo rozum mi mówi, że wszystko jest w porządku, a coś innego chce we mnie znaleźć na siłę jakich powód, żeby się męczyć dalej.

Pt maja 07, 2010 18:31

mrr napisał(a):
A jeśli nawet był to skoro przy ostatniej spowiedzi zapomniałam go sobie wyznać,
nie myślałam o tym a nie to, że chciałam go taić, czy coś to spowiedź jest ważna?
Spowiedź jest ważna.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pt maja 07, 2010 18:39
Moderator

Elbrus napisał(a):
@szumi
Czy wyolbrzymianie znaczenia swoich uczynków i myśli może być grzechem pychy?

W tym przypadku o jakim teraz rozmawiamy? Żadną miarą. To 'wyolbrzymianie' jest wynikiem zaburzeń sumienia (skrupulanctwa).
Osoba skrupulantna, o ile nie zaniedbuje tego wszystkiego co może doprowadzić do 'wyleczenia' tego schorzenia, nie ponosi odpowiedzialności za to, że takie problemy się w jej sumieniu pojawiają.

(J 8, 32b)

Pt maja 07, 2010 18:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]