|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
spowiedz rodzicow a blogoslawienstwo przed slubem
Autor |
Wiadomość |
paul-k
|
 spowiedz rodzicow a blogoslawienstwo przed slubem
witam
mam takie krotkie pytanie. czy rodzice, ktorzy udzielaja blogoslawienstwa swoim dzieciom przed slubem musza byc "po spowiedzi" aby to uczynic?
pozdrawiam pawel
|
Wt maja 18, 2010 22:00 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
To jest gest tradycyjny.
To nie żaden konieczny element, obowiązkowy obrzęd.
Stąd wydaje mi się - że nie.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Śr maja 19, 2010 8:57 |
|
 |
szumi
Moderator
|
 Re: spowiedz rodzicow a blogoslawienstwo przed slubem
Tak, ToMu, jest to pewnego rodzaju tradycja, ale rodzice wówczas są prawdziwymi szafarzami Bożego błogosławieństwa, tak samo jak kapłani np. przy końcu Mszy. Nie mniej nie łączyłbym skuteczności tego aktu z dyspozycją moralną szafarzy, ale zdecydowanie należy wymagać stanu łaski od narzeczonych, których się błogosławi, gdyż tylko taki stan daje szansę na przyjęcie tej łaski.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Śr maja 19, 2010 10:26 |
|
|
|
 |
ToMu
|
Narzeczeni - oczywiście. I stąd wymóg papierka - bo bez tego pewnie większa część narzeczonych nawet przed ślubem by się do spowiedzi nie pofatygowała...
Mi się wydaje, że błogosławieństwo rodziców ma być jakimś takim wyrazem akceptacji i woli, aby młodym żyło się jak najlepiej, aby ich związek był trwały, szczęśliwy, aby i oni mogli w przyszłości swoje błogosławieństwo - otrzymane w dniu swojego ślubu od rodziców - przekazać własnym dzieciom w dniu ich ślubu.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
Cz maja 20, 2010 8:53 |
|
 |
Szarotka
|
Hmm.. Nas podczas zaręczynowego obiadu błogosławił mój Tata. Żadne z nas nie było w stanie łaski, czyli to błogosławieństwo nie miało żadnej wartości? ..bo coś mi się nie wydaje, żeby tak było, ale nie wiem, nie znam się..
|
Cz maja 20, 2010 14:24 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Szarotko, miało taki sens o jakim wspomina ToMu, czyli takiej 'akceptacji związku przez rodziców'. Ale to błogosławieństwo jest prawdziwym błogosławieństwem Bożym (zob. wprowadzenie teologiczno-pastoralne do Obrzędów błogosławieństw), gdyż rodzice zawsze mają prawo błogosławić swoje dzieci.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Cz maja 20, 2010 17:39 |
|
 |
ToMu
|
szarotka napisał(a): Żadne z nas nie było w stanie łaski, czyli to błogosławieństwo nie miało żadnej wartości? ..bo coś mi się nie wydaje, żeby tak było, ale nie wiem, nie znam się.. To proponuję przed ślubem postarać się być w stanie łaski  Nie dla wymogu kościelnego - ale dla siebie nawzajem, dla rodziców, dla pełnego przeżywania tej wspaniałej chwili 
|
Pt maja 21, 2010 10:19 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
|