|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
mark005
|
 Praca, nauka w niedzielę
Witam. Otóż mam taki problem. Czy mogę wykonywać w niedzielę pracę, która jest dla mnie przyjemna (można powiedzieć, żę jest prawie moim hobby - chodzi o programowanie, tworzenie stron i pracę na komputerze). Jednak praojekt, któy wykonuję jest, można powiedzieć, równocześnie zadaniem szkolnym. Czy pracując przy moim projekcie, jednocześnie zabierając bratu czas (pomaga mi - ale dna niego jest to też jedno z ulubionych zajęć), popełniam grzech? Jeśli tak to jaki?
Pozdrawiam
_________________ “Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj”
|
N maja 30, 2010 9:48 |
|
|
|
 |
Robcio
|
 Re: Praca, nauka w niedzielę
Musisz narysować sobie na papierze kreskę, na jednym końcu napisz 'PRACA', a na drugim 'HOBBY'  teraz pomyśl o tym zajęciu, które wykonujesz. Postaw kropkę w miejscu które byś wybrał. Jeżeli będzie bliżej 'HOBBY' to odpowiedź już nasz  Jednak jeżeli robisz to z chęci uzyskania jakiegoś zamierzonego celu / wygranie czegoś/ zarobek/ to przykro mi, ale popełniasz grzech. Spokojnie, Bóg wybaczy Ci ten grzech - ma on miłosierdzie większe niż Ci się wydaje.
|
Cz cze 03, 2010 13:36 |
|
 |
arturo
|
Co do pracy w sobotę-faktycznego dnia odpoczynku Żydów i chrześcijan,ustanowionego przez Boga wielu ludzi ma dylemat,co do niedzieli,raczej nie powinno być dylematu,to był kiedyś pierwszy dzień tygodnia,dzień pracy,chyba,że ktoś nader posłuszny jest wspólczesnym teologom,to ma ów niedzielny dylemat.
|
Pt cze 04, 2010 18:24 |
|
|
|
 |
ladysherlockian
|
Wybrałam studia z zamiłowania i mam szczęście studiować na kierunku, o którym od zawsze marzyłam. Jest to dla mnie wielka życiowa pasja. Zastanawiam się, czy zajmując się w niedzielę rzeczami związanymi ze studiami, np. przygotowaniem do kolokwium itd. popełniam grzech. Mogłabym to robić w inny dzień - i robię - ale po prostu bardzo lubię się uczyć i trudno byłoby mi wytrzymać cały dzień bez nauki:)
_________________ Poezjo, pod twoją obronę... Maria Pawlikowska-Jasnorzewska
[img]http://games.onego.ru/lastfm/ladysherlockian.png[/img]
Striving to better, oft we mar what's well. William Shakespeare
|
So cze 05, 2010 10:03 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Ja myślę, że właśnie warto odpocząć w ten dzień od codzienności i zająć się czymś innym. Pójść na spacer, poczytać jakąś książkę niezwiązaną z dziedziną studiowaną, ale np. jakąś powieść, czy poezję... Zrobić coś, co wyróżni ten dzień od pozostałych także w tej sferze. Żeby nie był cały tydzień taki sam, gdzie robi się to samo. Warto sobie urozmaicać życie, a niedziela może być takim impulsem do tego, by jednak zrobić coś odmiennego.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So cze 05, 2010 11:47 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
szumi napisał(a): Ja myślę, że właśnie warto odpocząć w ten dzień od codzienności i zająć się czymś innym. Pójść na spacer, poczytać jakąś książkę niezwiązaną z dziedziną studiowaną, ale np. jakąś powieść, czy poezję... Zrobić coś, co wyróżni ten dzień od pozostałych także w tej sferze. Żeby nie był cały tydzień taki sam, gdzie robi się to samo. Warto sobie urozmaicać życie, a niedziela może być takim impulsem do tego, by jednak zrobić coś odmiennego. Czy "święcenie dnia świętego" jest związane tylko z pójściem do kościoła, a jeśli nie to ile godzin należy poświęcić na "święcenie" (i jak to robić) by dzień był przez nas uświęcony?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
So cze 05, 2010 12:30 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Nie wiąże się z pójściem do kościoła i pierwotnie się nie wiązało (starotestamentalna argumentacja zachowania szabatu nie mówi o żadnym kulcie, a jedynie o odpoczynku). Polecam serdecznie list apostolski Jana Pawła II o świętowaniu niedzieli 'Dies Domini' (dostępny także online). Tam są ukazane różnorakie aspekty niedzielnego świętowania. I te religijne, i kulturalne, i rodzinne, i inne 
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So cze 05, 2010 19:54 |
|
 |
klops
zbanowany na stałe
|
http://www.youtube.com/watch?v=vpjlG5b01GENiedziela tak samo jak poniedziałek, wtorek, środa, czwartek i piątek czyli pracować można  ale ostatniego dnia należy się odpoczynek (Sobota). Nie pracować, nie nosić ciężkich rzeczy ani nie podróżować. Czcić Boga i studiować Pismo:) aby nakarmić ducha ponieważ bez tego człowiek gorzeje  Pozdrawiam. P.S. Niektóre odłamy kościelne czczą pogańską niedzielę jako święto. Pozostałość po dawnej religii pogańskiej w Starożytnym Rzymie - mitraizmie. Europejska tradycja pozachrześcijańska, również rzymska, łączyła ten dzień z kultem Słońca lub Mitry, czego liczne pozostałości znajdują się po dziś dzień w wielu językach. ‛Dzień Słońca’: np. łac. dies Solis, ang. Sunday, niem. Sonntag. Inf. Wikipedia
_________________ Trzymajcie się imienia Jego
|
So cze 05, 2010 20:14 |
|
 |
szumi
Moderator
|
A mogę prosić o przykład takiego 'odłamu kościelnego', który czci 'pogańską niedzielę'?
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So cze 05, 2010 21:01 |
|
 |
klops
zbanowany na stałe
|
Hmm no sporo  Poszło w Świat i teraz co?  ... Ludzie zapomnieli o siódmym dniu.
_________________ Trzymajcie się imienia Jego
|
So cze 05, 2010 22:04 |
|
 |
szumi
Moderator
|
klops napisał(a): Hmm no sporo  Poszło w Świat i teraz co?  ... Ludzie zapomnieli o siódmym dniu. Konkret proszę... Powiedzmy pięć takich 'odłamów kościelnych'. Najlepiej jakieś najbardziej reprezentatywne (najliczniejsze, najbardziej popularne, itp).
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
N cze 06, 2010 15:09 |
|
 |
Elbrus
|
Proszę pisać tu: viewtopic.php?f=27&t=20000 (Dzień odpoczynku)
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
N cze 06, 2010 16:37 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
|