|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
ślub ekumeniczny, co i jak,proszę o pomoc...
Autor |
Wiadomość |
mojeorigami
|
 ślub ekumeniczny, co i jak,proszę o pomoc...
witam. ja kiedyś byłam świadkiem Jehowy,ze względu na to że dużo mi się w tej wierze nie podobało,zrezygnowałam,rodzice jak byłam malutka ochrzcili mnie,ale nie mam komuni ani bierzmowania (mam 21 lat) , wierze w Boga,ale nie należe do żadnej z religii.mój narzeczony jest katolikiem,planujemy ślub,ze względu na to że ja nie mam komunii mysleliśmy z możemy wziąśc tylko ślub cywilny, czy ktos mógłby napisać czy możemy wziąść śłubekumeniczny i na czym on by polegał????jakie formalności trzeba dopełnić i gdzie sie udać????/ z góry dziekuje za odp.
|
Pn paź 18, 2010 12:29 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
 Re: ślub ekumeniczny, co i jak,proszę o pomoc...
mojeorigami napisał(a): rodzice jak byłam malutka ochrzcili mnie,ale nie mam komuni ani bierzmowania (mam 21 lat) , wierze w Boga,ale nie należe do żadnej z religii. Czyli rozumiem, że zostałaś ochrzczona w organizacji? Jeśli tak, to ten chrzest nie jest uznany przez KK za ważny.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn paź 18, 2010 13:24 |
|
 |
mojeorigami
|
zostałam ochrzczona w kościele,zanim przeszłam do świadków jehowy
|
Pn paź 18, 2010 14:34 |
|
|
|
 |
Bezimienny
|
Witam Wyjaśniam Chcąc załatwić wszelkie formalności dotyczące ślubu z katolikiem trzeba udać się do proboszcza strony katolickiej. Czyli -prościej - do kancelarii parafialnej. Tam wszystkim już pokierują. Jak? Trochę to zależy od samych zainteresowanych. Ślub katolika i niekatolika - także osoby niewierzącej - jest możliwy, ale potrzeba na to zgody biskupa. Katolik musi pamiętać, że nie powinien wyrzekać się swojej wiary i powinien dołożyć starań, by dzieci wychować po katolicku. Strona niekatolicka musi być o tym poinformowana. Inaczej sprawa będzie wyglądać, gdyby Pani chciała zostać katoliczką. Jak rozumiem, była Pani ochrzczona w Kościele katolickim, ale potem przeszła do Świadków Jehowy. W takim razie potrzebne byłoby oficjalne przyjęcie do Kościoła. Poprzedzone zapewne jakąś katechezą, podczas której wyjaśnione zostaną Pani podstawowe prawdy wiary czy zasady życia chrześcijańskiego (katolickiego). Tak czy siak trzeba się udać do proboszcza narzeczonego  Pozdrawiam
|
Pn paź 18, 2010 14:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jesli zostalas ochrzczona w Kosciele katolickim to chrzest zachowuje swoja waznosc a wiec wiec slub ekumeniczny nie jest potrzebny. Slub ekumeniczny ma miejsce tylko wtedy gdy narzeczeni sa z roznych Kosciolow chrzescijanskich i zawieraja slub w obecnosci katolickiego ksiedza i duchownego danego Kosciola chrzescijanskiego. Ze Swiadkami Jehowy nie prowadzi sie dialogu ekumenicznego z tego wzgledu, ze nie sa oni uznawani jako chrzescijanie gdyz m.in. nie uznaja Trojcy Swietej, dlatego tez chrzest przyjety u Swiadkow Jehowy nie jest respektowany w Kosciolach chrzescijanskich. W Twoim wypadku potrzebujesz tylko jakiegos przygotowania do Sakramentu Pojednania,Eucharystii no i bierzmowania.
Porozmawiaj z jakims ksiedzem,przedstaw mu cala sytuacje i jak mowie, po jakims czasie przygotowania do sakramentow mozesz bez problemow zawrzec slub koscielny.
|
Pn paź 18, 2010 14:55 |
|
|
|
 |
mojeorigami
|
dziękuję za odpowiedzi, ja chciałam moje dzieci w przyszłości wychowywać na katolików,ale niestety nie wiem czy u mnie w tak małym mieście ksiądz będzie chciał żebym przystąpiła do komuni i bierzmowania,niestety u nas tacy się zdarzają:(:( ja juz od dawna (odkąd skończyłam 18 lat) zastanawiam się nad tym aby zostać katoliczką,przystąpić do komunii i bierzmowania,ale po 1 .rodzina sie smieje po 2. nie mam z kim iśc do kościoła (z narzeczonym szczerze to nie chce iśc,jakoś mi niezręcznie będzie rozmawiać z księdzem. po3.boje się strasznie, bo co powie ksiądz, ja usłyszy że żyje z narzeczonym bez ślubu???
|
Wt paź 19, 2010 7:43 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
|