AnMar_
|
 Sakrament spowiedzi - czy konieczny?
Witajcie! Dopiero zarejestrowałam się na portalu, więc to mój pierwszy post i pierwsze wątpliwości. Czy uważacie, że spowiedź jest konieczna do zbawienia? do poczucia szczęścia i uwolnienia od grzechów? Wiem, że ksiądz nie spowiada mnie z przyjemności i gdyby mógł, pewnie by tego nie robił, ale jednak za każdym razem mam wątpliwości i czuję się niepewnie. Dlatego tak podobają mi się w tej konkretnej kwestii inne wyznania niż katolicyzm, w których nie obowiązuje sakrament spowiedzi (choć nie znam szczegółów). Wydaje mi się, że sam szczery żal za grzechy, odczuwany w sobie, jest wystarczającą podstawą do rozgrzeszenia z nich. Rozumiem, że tego właśnie rozgrzeszenia powinien udzielić ksiądz, ale i tak nie przemawia do mnie. Mówiąc najprościej, odrzuca mnie myśl, że obcy człowiek ma wysłuchiwać, co mam na sumieniu. Powinna to być sprawa wyłącznie pomiędzy mną a Bogiem, jakkolwiek powołaną do tego osobą jest duchowny. Widzę w tym pewne naruszenie mojej sfery prywatności, intymności. Bogu mogę powiedzieć wszystko, a ksiądz pozostaje tylko człowiekiem, szczególnie, jeśli chodzi np. o sprawy seksualne. Mam wrażenie, że mogę dostarczyć księdzu podniety. Jednocześnie, od kiedy znów uczestniczę w mszy, zazwyczaj unikam Eucharystii, ponieważ odczuwam, że nie jestem wystarczająco 'oczyszczona'; tym samym nie mogę wziąć pełnego udziału w celebrowaniu mszy. Pozdrawiam i proszę o wsparcie!
|