Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt wrz 02, 2025 20:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Ślub a dwóch księży 
Autor Wiadomość

Post Ślub a dwóch księży
Witam. mam następujący problem z moim narzeczonym. w przyszłym roku mamy zamiar wziąć ślub. wszystko jest jak najlepszej drodze ku temu ale... mamy różne propozycje co do osoby która będzie nam udzielala owego sakramentu. Ja od zawsze chciałam żeby sakramentu udzielił mi proboszcz mojej parafii którego znam od dziecka jest przyjacielem rodziny zna mnie bardzo dobrze, z kolei wójek narzeczonego jest księdzem i on wolałby żeby to jego wójek udzielal slubu,. niewiem co mam zrobić wiem że w tym wszystkim nie jest najwazniejsze kto udzieli sakramentu ale wazne jest to że zostanie on nam udzielony i będziemy małżeństwem. z drugiej strony niechce zeby mój proboszcz poczol sie urazony że "Odsuniemy go na bok" to też jest tak jakby mój nieformalny wójek.. takie są relacje. Z kolei niechce robić przykrości wójkowi narzeczonego. czy istnieje możliwość żeby powyższa ceremonię poprowadziło dwóch księży proszę o pomoc z góry serdecznie dziekuje.

Pn sty 10, 2011 15:17
Moderator

Post Re: Ślub a dwóch księży
Może jeden przewodniczyć Mszy, jako główny celebrans, a drugi przewodniczyć ceremonii zaślubin (czyli przyjąć waszą zgodą małżeńską, przysięgę i pobłogosławić nowy związek). Do tego jeszcze kwestia ewentualnej homilii - wygłoszenie jej na takiej Mszy też jest często dość prestiżowym zadaniem dla księdza, który zna narzeczonych. Więc podzielić się da, tu nie ma problemu.

Natomiast nie może być tak, że będą się niejako 'przeplatać' podczas samego przyjmowania sakramentu małżeństwa, czyli, że np. jeden pyta o zgodę, drugi dyktuję przysięgę małżeńską, którą powtarzacie, później znów pierwszy błogosławi obrączki, a na koniec znów drugi potwierdza i błogosławi małżeństwo.
Całej ceremonii sakramentu małżeństwa przewodniczyć musi jeden kapłan, ale to dość częsty przypadek, że jest kilku 'zaprzyjaźnionych/spokrewnionych' duchownych i powstaje taki dylemat.
Rozwiązanie, które podałem jest dopuszczalne i logiczne.

(J 8, 32b)

Pn sty 10, 2011 15:29

nawet bardzo logiczne. chyba na sam sakrament jednak wybierzemy wujka wkońcu to też będzie mój wujek,wiem ze moj proboszcz to zrozumie a narzeczonemu bedzie bardzo miło usłyszeć ze popieram jego wybór.

dziękuję serdecznie
dobry z Pana człowiek:)

Pn sty 10, 2011 15:39

przy okazji powiem , że to Wy wzajemnie bedzieci sobie udzielac sakramentu małżeństwa i zawierac przymierze przed Bogiem, ksiądz bedzie tylko świadkiem z urzędu KRK

Pn sty 10, 2011 15:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]