Autor |
Wiadomość |
dreptan
|
 Czy po spożyciu potrawy z alkoholem można iść do Komunii Św?
Mam takie pytanie, jeśli ktoś wie, czy można iść do Komunii 3 godziny po spożyciu potrawy z niewielką ilością alkoholu (kurczak pieczony w piwie)? Nie wiem co o tym sądzić
|
N paź 31, 2010 14:22 |
|
|
|
 |
Aiveena
Dołączył(a): So cze 05, 2010 9:27 Posty: 234 Lokalizacja: Opole, Opolskie
|
 Re: Czy po spożyciu potrawy z alkoholem można iść do Komunii
Myślę, że jak najbardziej. Nie powinno się niczego jeść godzinę przed przyjęciem Komunii.
_________________ когда кто - то показывает палъцем на небо, толъко дурак смотрит на палец.
|
N paź 31, 2010 14:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Oczywiscie ze mozesz isc do Komunii Sw. No chyba, ze kurczak byl pieczony w duzej beczce z piwem. 
|
N paź 31, 2010 14:32 |
|
|
|
 |
Ewelinka
|
dreptan napisał(a): Mam takie pytanie, jeśli ktoś wie, czy można iść do Komunii 3 godziny po spożyciu potrawy z niewielką ilością alkoholu (kurczak pieczony w piwie)? Nie wiem co o tym sądzić Przecież ksiądz nawet w czasie mszy spożywa alkohol, dlaczego ty nie mógłbyś spożywać potrawy z niewielką ilością alkoholu, to nawet lepiej dla zdrowia tak zalecają lekarze.
|
N paź 31, 2010 15:52 |
|
 |
Aiveena
Dołączył(a): So cze 05, 2010 9:27 Posty: 234 Lokalizacja: Opole, Opolskie
|
To nie jest alkohol, tylko krew Chrystusa...
_________________ когда кто - то показывает палъцем на небо, толъко дурак смотрит на палец.
|
N paź 31, 2010 17:12 |
|
|
|
 |
Elika
|
Aiveena napisał(a): To nie jest alkohol, tylko krew Chrystusa... Ale przez to nie przestaje mieć procentów.
|
Pn lis 01, 2010 1:30 |
|
 |
Selgrado
|
Ewelinka napisał(a): Przecież ksiądz nawet w czasie mszy spożywa alkohol, dlaczego ty nie mógłbyś spożywać potrawy z niewielką ilością alkoholu, to nawet lepiej dla zdrowia tak zalecają lekarze. A czy ksiądz podczas mszy spożywa też potrawy? No, oczywiście, że nie... Jego spożycie wina i tak ma zupełnie inne znaczenie, a spożycie potrawy z alkoholem inne. Elika napisał(a): Aiveena napisał(a): To nie jest alkohol, tylko krew Chrystusa... Ale przez to nie przestaje mieć procentów. Alkohol jako krew Chrystusa, a alkohol jako część potrawy to jednak różne rzeczy. A myślę, że po zjedzeniu potrawy z alkoholem, to można przyjąć Komunię św.
_________________ [KMI ...] ------------.
|
Cz lis 04, 2010 10:16 |
|
 |
Alumn
|
Należy zawsze zachować godzinę postu przed komunią. Kiedyś nawet za nie przestrzeganie tego groziła ekskomunika. Ale teraz jest to dość poważny grzech. Ważne jest żeby odczuwać głód przyjęcia Jezusa.
_________________ Dla mnie bowiem żyć to Chrystus a umrzeć to zysk. http://alumn-amare.blogspot.com/
|
Pn sty 03, 2011 20:26 |
|
 |
BlankaA
|
"Dośc poważny", to znaczy?
|
Pn sty 03, 2011 23:53 |
|
 |
Alumn
|
Poszperam i poszukam odpowiedzi.
_________________ Dla mnie bowiem żyć to Chrystus a umrzeć to zysk. http://alumn-amare.blogspot.com/
Ostatnio edytowano Wt sty 04, 2011 0:26 przez Alumn, łącznie edytowano 1 raz
|
Wt sty 04, 2011 0:19 |
|
 |
Alumn
|
Przepraszam źle napisałem. Nie jest grzechem ciężkim, a nawet wyczytałem, że nie trzeba się z niego spowiadać. Stąd odpowiedź zaczerpnąłem. http://zapytaj.wiara.pl/pytanie/pokaz/8486a
|
Wt sty 04, 2011 0:25 |
|
|