|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 2 ] |
|
Głupota lat młodzieńczych...drobne złodziejstwa
Autor |
Wiadomość |
pyjter
|
 Głupota lat młodzieńczych...drobne złodziejstwa
Kilkanaście lat temu dopuściłem się dwóch drobnych kradzieży: -2 butelki oranżady ze sklepu spożywczego po meczu piłki nożnej(miałem wtedy ok 12 lat) -Książka do Rysunku Technicznego z plecaka kolegi z klasy (około 15 lat)
Co do pierwszego występku, to poprostu chciałem się popisać przed kolegą.
Drugi przypadek jest bardziej skomplikowany. Sytuacja miała miejsce dzień przed sprawdzianem, byłem zagrożony z tego przedmiotu, i było to moje być albo nie być...swoją książkę gdzieś posiałem i nie miałem się z czego uczyć. Oczywiście mogłem go zapytać czy by mi jej nie pożyczył, jednak załozyłem z góry że nie (nigdy się specjalnie nie lubiliśmy). Gdybym się zainteresował wcześniej, to pewnie udałoby mi się pożyczyć od kogoś innego, jednak byłem straszny nicpoń i zawsze zwlekałem z wszystkim do ostatniej chwili.
NIGDY nie powiedziałem o tym żadnemu spowiednikowi. Początkowo chyba nawet nie uważałem tego za grzech. Wogóle w tamtym okresie nie zawracałem sobie głowy wiarą...Jednak przynajmniej raz w roku , spowiadałem się i przyjmowałem komunię. Po kilku latach, gdy już trochę dojrzałem moralnie, zaczęło mnie to męczyć. Przy okazji spowiedzi, zawsze w trakcie modlitwy przed spowiedzią przepraszałem Boga za to co zrobiłem...jednak wstydziłem się powiedzieć o tym księdzu.
Kolega wie o całym zajściu... ale nigdy go oficjalnie nie przeprosiłem.
Co Waszym zdaniem powinienem zrobić? Czy to są ciężkie grzechy, i czy popełniłem świętokradztwo?
|
Śr maja 04, 2011 20:45 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
 Re: Głupota lat młodzieńczych...drobne złodziejstwa
Nikt lepiej nie rozwieje Twoich wątpliwości jak kapłan w konfesjonale. Zapraszam tam i opowiedz o tym.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Śr maja 04, 2011 20:49 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 2 ] |
|