|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
Uczestnictwo w zabawie grzechem ciężkim ?
Autor |
Wiadomość |
szukam
|
 Uczestnictwo w zabawie grzechem ciężkim ?
Witam Nie wiem czy piszę w dobrym dziale...Nurtuje mnie jedna rzeczy czy uczestnictwo w zabawie dyskotekowej czyli taniec , alkohol jest grzechem ciężkim ? Czy jednak można przystąpić po takiej zabawie do komunii ?
|
N mar 20, 2011 15:10 |
|
|
|
 |
szukam
|
 Re: Uczestnictwo w zabawie grzechem ciężkim ?
Oczywiście chodzi mi o okres Wielkiego Postu 
|
N mar 20, 2011 15:11 |
|
 |
szumi
Moderator
|
W okresie Wielkiego Postu nie można uczestniczyć w zabawach hucznych.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
N mar 20, 2011 16:02 |
|
|
|
 |
szukam
|
Dzięki za odpowiedż, ale czy takie uczestnictwo jest grzechem ciężkim ?
|
N mar 20, 2011 17:03 |
|
 |
Metanoia/Freedom
Dołączył(a): Wt sie 11, 2009 12:34 Posty: 837 Lokalizacja: mazowsze
|
Zdecydowanie tak. Wielki Post to okres szczególnie pokutny, więc takie rzeczy są naganne . Katolik , który jest mocna zangazowany w wiare nie pomysli nawet o dyskotece w okresie Wielkiego Postu .
_________________ 1 KOR 13
|
N mar 20, 2011 17:33 |
|
|
|
 |
szukam
|
Dzięki za wszystkie odpowiedzi 
|
Śr mar 23, 2011 13:31 |
|
 |
BlankaA
|
A - nie. Przykazanie nic nie mówi, czy tylko "hucznych" czy tez tych po cichutku. "Powstrzymywac się od udziału z zabawach", mówi.
|
Śr mar 23, 2011 20:08 |
|
 |
berenika
Dołączył(a): N wrz 26, 2010 21:16 Posty: 17 Lokalizacja: Wraszawa, Mazowieckie
|
A co to jest zabawa (ew. huczna zabawa)? Zastanawiam się nad tym. Byłam - już w wielkim poście - na urodzinach mojej koleżanki. Nie było muzyki, był alkohol (ale spożywany w granicach rozsądku  , były żarty, głośne rozmowy. No i nie wiem, czy to już grzech... co wy na to?
|
Śr mar 23, 2011 21:16 |
|
 |
BlankaA
|
Ja myślę, że... tu trzeba patrzec w serce. To nie do końca chyba idzie o stopień zniszczenia parkietu i liczbę decybeli (dlatego półżartem zjeżyłam się na Szumiego "huczne". Nie bez powodu nie ma tego określenia w nowym brzmieniu przykazań). Wielki Post to jest taki okres, kiedy cały Kościól kieruje swoją myśl ku nawróceniu. No i teraz - spotkanie w gronie rodziny, np. na urodzinach babci-seniorki, chocby liczne i choby przy torcie, poświęcone wspomnieniom, wzmacniające więzi - według mnie nie jest "zabawą" zakazaną w rozumieniu tego przykazania. Natomiast nie urządziłabym w Wielkim Poście np. młodszym nastolatkom pyjama party z jedzeniem popcornu i oglądaniem komedii - spokojnie mogłoby to poczekac do Wielkanocy 
|
Śr mar 23, 2011 21:25 |
|
 |
kropeczka_ns
|
no w Wielkim Poście tradycyjnie obchodzi się np św Józefa, jest tradycyjna dyspensa, wiem bo mając Tatę o tym imieniu co roku Józefa w gronie rodziny świętujemy - normalne imieninowe spotkanie rodzinne, bez balangi  Mój synek ma w tym roku urodziny w wielkim poście i będzie miał je zorganizowane dla dzieci (trudno żeby czekał miesiąc z obchodzeniem urodzin) i myśle że takie okazje czy spotkanie towarzyskie przy kolacji czy nawet drinku to nic złego- ale na dyskotekę czy wesele bym nie poszła. zwróccie uwagę że powstrzymanie się od zabaw obowiązuje we wszystkie piątki (a regularnie własnie w piątki sa imprezy w klubach przecież..) IV. Zachowywać nakazane posty i wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, a w okresach pokuty powstrzymywać się od udziału w zabawach.W odniesieniu do tego przykazania Episkopat Polski wyjaśnia (12 VI 2002), że wszyscy wierni winni czynić pokutę. W celu wyrażenia tej pokutnej formy pobożności chrześcijańskiej Kościół ustanowił dni i okresy pokuty. W tym czasie każdy wierzący powinien szczególnie praktykować czyny pokutne służące nawróceniu jego serca, co należy do istoty pokuty w naszym Kościele.
Powstrzymywanie się od zabaw, jak to podkreśla Kongregacja Nauki Wiary, sprzyja opanowaniu instynktów i wolności serca. Powstrzymanie się od zabaw obowiązuje we wszystkie piątki i w okresie Wielkiego Postu. Czynami pokutnymi są: modlitwa, jałmużna, czyli uczynki pobożności i miłości, umartwienie przez wierniejsze wykonywanie naszych obowiązków, wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych i post (raz jeden wolno nam najeść się do syta — pokarmy postne). Czasem pokuty w kościele są poszczególne piątki roku (z wyjątkiem tych piątków, kiedy w te dni przypadają uroczystości) i okres Wielkiego Postu. Wstrzemięźliwość (pokarmy bezmięsne) obowiązuje wszystkich, którzy ukończyli 14 rok życia we wszystkie piątki (z wyjątkiem uroczystości) i Środę Popielcową. Post natomiast obowiązuje w Środę Popielcową i Wielki Piątek wszystkich między 18. a 60. rokiem życia. W przypadku niemożliwości zachowania wstrzemięźliwości w piątek (np. zbiorowe żywienie) domaga się od nas podjęcia innych form pokuty (np. pomoc materialna, finansowa na rzecz ubogich).http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TA ... -cz-m.html
_________________ Ania
|
Cz mar 24, 2011 9:21 |
|
 |
szumi
Moderator
|
kropeczka_ns napisał(a): no w Wielkim Poście tradycyjnie obchodzi się np św Józefa, jest tradycyjna dyspensa, Drobna uwaga: to nie jest dyspensa, a zwykłe nieobowiązywanie postu, ze względu na uroczystość.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Cz mar 24, 2011 11:59 |
|
 |
Bonifacy
|
Dniami pokuty zaś, które obowiązkowo należy zachować w całym Kościele, są poszczególne piątki i Środa Popielcowa, albo zależnie od różnych obrządków, pierwszy dzień Wielkiego Czterdziestodniowego Postu; istotne zachowanie tych dni obowiązuje pod grzechem ciężkim. http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WP ... 21966.html
|
Cz mar 24, 2011 21:31 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
|