|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Xioo
|
 Zostać księdzem.
Byłem ministrantem, lektorem i trzy lata temu zostałem wywalony za to że, uwaga, miałem za długie włosy - tak mi wygodnie, tak się noszę już parę dobrych lat. Gdy zetnę włosy, pogadam z proboszczem - bo przecież trzeba jego zgodę, to jest szansa że może odmówić mi wypisania pozytywnej opinii? Co w takim przypadku? Da się wziąć opinię od katechety albo innego księdza i dołączyć ją do papierów? Nie będę miał przykrości za to że "obszedłem" zdanie proboszcza?
|
Śr wrz 14, 2011 16:23 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
 Re: Zostać księdzem.
Czasem wymagają i opinię od proboszcza, i od katechety.
Ale od proboszcza to praktycznie zawsze.
Natomiast sprawa ma się tak, że ta opinia nie jest decydująca. Jest też rozmowa wstępna, na której można wyjaśnić wszelkie wątpliwości.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Śr wrz 14, 2011 17:41 |
|
 |
mareta
|
A czy nie jest tak, że masz problemy z posłuszeństwem i wolisz ominąć polecenie zamiast je wypełnić?
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Śr wrz 14, 2011 18:07 |
|
|
|
 |
Xioo
|
Nie chodziło mi o ominięcie jakoś na lewo. Po prostu chodzi mi o tą opinię proboszcza - czy to jest bardzo ważne? On o mnie ma pewnie słabe zdanie, za to aktywnie udzielam się u Salezjanów, jeździmy do innych krajów na takie "misje". Tak na prawdę żyję z Bogiem ale on może tego nie widzieć, nie wiedzieć i właśnie może być problem z tym papierkiem. Co stałoby się gdyby napisał mi negatywne zaświadczenie bo to w sumie nieposłuszeństwo z mojej strony, ale jakby nie patrzeć było to błahe i bardzo dawno...
|
Śr wrz 14, 2011 19:36 |
|
 |
Xioo
|
Sorki za double. Zakładając że byłaby negatywna od proboszcza a on opiekuna Salezjańskiego Wolontariatu i katechety pozytywna, co wtedy?
|
Śr wrz 14, 2011 19:37 |
|
|
|
 |
Soul33
Moderator
|
O sprawy formalne można dowiedzieć się na uczelni. No i jest rozmowa rekrutacyjna. Ale to też tam. Nie tutaj.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Cz wrz 15, 2011 16:32 |
|
 |
Xioo
|
Wiem że nie tutaj ale chodzi mi o samą opinię na temat tego wszystkiego. Czy są duże szanse na pozytywną opinię? Na dostanie się do Seminarium pomimo negatywnej ze strony proboszcza a od katechety pozytywnej?
|
Pt wrz 16, 2011 6:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A nie prościej zamiast gdybać iść do proboszcza i opisać swoją działalność u Salezjanów? Co do rekrutacji: módl się o to aby rekrutowali ludzie dojrzali, widzących przede wszystkim człowieka, a nie papierek.
|
Pt wrz 16, 2011 6:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wiesz co zrobiłabym? Przedstawiłabym sprawę księdzu zakonnemu i poprosiła o mediację. Jak chcesz chłopie pomagać ludziom, jeśli sam nie potrafisz rozwiązać prostej sprawy?
|
Pt wrz 16, 2011 20:14 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Przede wszystkim spokojnie... Nie sądzę, by proboszcz był tak zaciekły, by stawał na drodze Twego powołania. Poza tym dla proboszcza to też sprawa nie bez znaczenia, gdyż parafia z powołaniami, jest marzeniem każdego proboszcza. Jego 'noty' u biskupa wzrosną.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pt wrz 16, 2011 20:50 |
|
 |
Xioo
|
Ciągle interesują mnie nowe opinie.
|
Śr wrz 28, 2011 18:37 |
|
 |
xlucas
|
Witaj! Jeżeli chcesz iść do seminarium diecezjalnego, to musisz pamiętać, że za każdy okres wakacyjnej posługi w rodzinnej parafii, dostajesz od proboszcza opinię. Tak więc, czy chcesz czy nie - będzie on miał wpływ na twoją formację. Pozdrawiam Cię ! A po drugie- jak napisał Szumi - nie wydaje mi się, by z powodu tamtej sytuacji utrudniał Ci życie. Ja bym na Twoim miejscu zebrał się na odwagę, i jak wspomniano wyzej- udał się do proboszcza i porozmawiał z nim. Zobaczysz, będie o.k. 
|
Śr paź 26, 2011 20:17 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
|