Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz wrz 04, 2025 13:07

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
 mam pytanie 
Autor Wiadomość

Post mam pytanie
Witam. Mam problem, otóż: mam 4 przyjaciółki i od jakiegoś czasu jedna z nich( nazwijmy ją X) sie zmieniła.. Rozmawiałyśmy z nią ale za dużo to nie pomogło.
Pewnego razu moja przyjaciółka przy mnie i przy jeszcze jednej zalogowala się na konto X na pewnym portalu. Nie miałyśmy zlych zamiarów, było to troche z ciekawości a po drugie chciałyśmy sprawdzić czy podczas tej rozmowy nas nie okłamywała.. i Przeczytałyśmy jej pare wiadomości (oczywiście to zostaje tylko miedzy nami i nie mamy zamiaru tego nikomu rozpowiadac ani nic).
Wiem ze to bylo nie fair.. ale tak wyszlo.

I czytajac je popelniłyśmy grzech? I czy był to cieżki?
Proszę o odpowedzi.
pozdrawiam ;)

Pt lis 25, 2011 17:39
Post Re: mam pytanie
Powiedz jej o tym, to się dowiesz po jej reakcji :twisted:
Szukasz wymówki, usprawiedliwienia, czy czego?
A gdyby twoją prywatną korespondencję ktoś przeczytał bez twojej wiedzy i pozwolenia?

Nadużycie zaufania to najłagodniejsze, co przychodzi mi do głowy. W niektórych krajach jest to przestępstwo ścigane z urzędu.

W "oczywiście to zostaje tylko miedzy nami i nie mamy zamiaru tego nikomu rozpowiadac ani nic" nie wierzę. Na pewno coś wypłynie. Zrobiliście normalne świństwo.

Pt lis 25, 2011 18:01

Nikt z nas ani nie ma prawa, ani też możliwości oceny. Ponadto jest to forum, nie strona: http://zapytaj.wiara.pl/. Jedynym miejscem do którego powinnaś zaglądnąć jest konfesjonał (gdzie powinnaś prosić o pomoc w ocenie sprawy), oraz własne sumienie. Jeśli zatem sumienie podpowiada Ci że coś jest nie tak z waszym zachowaniem, to jest ważna wskazówka. Jednak nie mnie oceniać bo będzie to ocena subiektywna, ponadto nie mam pojęcia co to za sprawa więc dlaczego mając tak niepełne dane miałbym wydawać werdykt, od którego zależeć może szkoda, bo zła podpowiedz może sprawić że problem się pogłębi. Zadaj sobie pytanie, czy sytuacja naprawdę wymagała takich działań? Czy to nie była bardziej jej osobista sprawa koleżanki? Włamanie się na cudze konto, jeśli już mamy szukać uzasadnienia, musi być podyktowane bardzo szczególną i ważną sytuacją. Bardzo wiele zależy od waszych realnych intencji (ciekawość czy chęć pomocy?), oraz od tego co wy subiektywnie podejrzewałyście i wiedziałyście. Może być tak ze patrząc obiektywnie problemu nie ma, ale wy o tym nie mogłyście wiedzieć, a podejrzewałyście że sprawa jest poważna. Z definicji grzech to nie jest zachowanie nieumyślne i nieświadome. Tym się proszę kierować i zrezygnować z pytania obcych ludzi przez internet. Równie dobrze można spytać pierwszą lepszą osobę spotkaną na ulicy.

Pn lis 28, 2011 0:03
WIST napisał(a):
Bardzo wiele zależy od waszych realnych intencji (ciekawość czy chęć pomocy?), oraz od tego co wy subiektywnie podejrzewałyście i wiedziałyście. Może być tak ze patrząc obiektywnie problemu nie ma, ale wy o tym nie mogłyście wiedzieć, a podejrzewałyście że sprawa jest poważna. Z definicji grzech to nie jest zachowanie nieumyślne i nieświadome. Tym się proszę kierować i zrezygnować z pytania obcych ludzi przez internet.

Przyczyny włamania podała : ciekawość i niedowierzanie koleżance, niskie to pobudki. Świadomość złego również była: "Wiem ze to bylo nie fair.. ale tak wyszlo."
Dlaczego tu pyta? Bo gryzie ja sumienie - i słusznie!

Pn lis 28, 2011 9:10

Niedowierzanie może dotyczyć wszystkiego. I obawy czy osoba o której mowa nie targnie się na swoje życie i zwykłego dociekania czy faktycznie nic nie kręci z jakimś tam chłopakiem. A chyba każdy rozumie że to dwie skrajne sytuacje i zachowanie musi być różne. Ale jak już napisałem, lepiej przejść się do konfesjonału, niż karmić się stosem opinii.

Pn lis 28, 2011 13:23
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 5 ]