Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 29, 2025 13:32

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 
 Spowiadać się czy nie 
Autor Wiadomość

Post Spowiadać się czy nie
Cześć po ostatniej spowiedzi wydaje mi się że zacząłem się zmieniać ale nie można nic zrobić od razu tylko trzeba stopniowo i mam do was pytanie dotyczące grzechów z których się spowiadałem a nie wiem czy teraz też mam:
1. biłem brata - bardzo się starałem żeby tego grzechu nie popełnić ale jak tłumaczyłem mu chemię to on cały czas się głupio śmiał niewiadomo z czego i się. Zdenerwowałem i uderzyłem go w głowę. Nie było tylko silne tylko lekkie klepniecie czy musze się z tego spowiadać ??
2. nie modlenie się rano – od świat codziennie starałem się modlić rano tylko jeden dzień obudziłem się z wirusem i nie myślałem w ogóle o tym żeby się pomodlić drugi raz to jak ksiądz chodził z wizytą po domach. Wstałem i szybko pogoniłem się myć i też się nie pomodliłem to były takie dwa razy i również pytanie czy muszę o tym wspominać podczas spowiedzi.
3, Pyskowanie do rodziców – zawsze ten grzech popełniałem ale teraz wydaje mi się ze nie głowy nie dam ale raczej niemiałem żadnych sprzeczek czy wspominać o tym ??
4. i ostatnie czy słowo cudzołożyłem zawiera w sobie masturbacje, oglądanie pronografi i myślenie o seksie ?? I czy mogę podczas spowiedzi powiedzieć jednym słowem cudzołożyłem ??

Bardzo proszę odpowiedzcie mi na moje pytania tylko nie głupotami tylko szczerze co mam zrobić
i jak można to proszę w prosty sposób odpowiedzieć a nie podawać cytaty i inne źródła...

Pn sty 02, 2012 22:36

Post Re: Spowiadać się czy nie
Matieusek napisał(a):
4. i ostatnie czy słowo cudzołożyłem zawiera w sobie masturbacje, oglądanie pronografi i myślenie o seksie ??
Raczej nie.
Lepszym sformułowaniem byłoby: grzech przeciwko nieczystości.
Lepszym, nie znaczy dobrym.
Matieusek napisał(a):
I czy mogę podczas spowiedzi powiedzieć jednym słowem cudzołożyłem ??
Możesz, ale nie powinieneś, bo to jest bardzo nieprecyzyjne (a nawet mylące) określenie.
Lepiej powiedzieć otwarcie (żeby być właściwie zrozumianym).

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn sty 02, 2012 22:57

Post Re: Spowiadać się czy nie
Spowiadać trzeba się z grzechów, na tyle jasno aby spowiednik wiedział o jakim grzech chodzi i mógł się właśnie do niego odnieść. Masturbujesz się to mówisz że się masturbujesz. Miałeś fantazje erotyczne, to mówisz że je miałeś.

Grzech to zło, lub zaniedbanie popełnione dobrowolnie i świadomie. Czy można zatem popełnić grzech zapominając o czymś? A modlić możesz się w każdej chwili.

Rozeznanie problemu należny do Ciebie, a nie do forumowiczów, bo to Ty wiesz najlepiej co się stało, a pobieżny opis nie musi być kompletny. Nikt nie może ocenić na ile poprawnie opisałeś problem, a zatem mówić Ci z czego się masz spowiadać, a z czego nie. Uderzyłeś brata lekko, żyje, nie ma siniaka, nie boli go twarz? Widocznie nie zrobiłeś mu krzywdy. Następnym razem spróbuj słownie zachęcić go do uwagi, a jak nie zareaguje to zagrozić że nic nie wyjaśnisz. Emocje nas ponoszą, czasem się pokłócimy, czasem kogoś szturchniemy. Jeśli czujesz że przekroczyłeś granice, nawet sprowokowany to wyznaj to na spowiedzi, ale sam musisz to ocenić.

Pn sty 02, 2012 22:59
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 3 ]