Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr cze 18, 2025 3:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Majstrowanie przy Objawieniu 
Autor Wiadomość

Post Majstrowanie przy Objawieniu
Można powiedzieć, że wszystko , co fatalne w KK- to nie Objawienie, a człowieczkowe merkantylne majstrowanie. "Ulepszanie". Celibat, spowiedź indywidualna.
https://www.onet.pl/styl-zycia/onetkobi ... d,2b83378a

N cze 08, 2025 7:23

Post Re: Majstrowanie przy Objawieniu
Witold33 napisał(a):
Można powiedzieć, że wszystko , co fatalne w KK- to nie Objawienie, a człowieczkowe merkantylne majstrowanie. "Ulepszanie". Celibat, spowiedź indywidualna.
Odkąd Twoja specjalnością przekaz Objawienia Bożego? Bez Twojego uwierzytelnienia i podpisu nie puścisz?

N cze 08, 2025 13:38

Witold33 napisał(a):
Można powiedzieć, że wszystko , co fatalne w KK- to nie Objawienie, a człowieczkowe merkantylne majstrowanie. "Ulepszanie".
No i "cudowanie". Ma to jednak krótkie nóżki, jak u prezesa "kaczuszki".
Ilość cudów, jak wiemy zmniejsza się wraz z postępem medycyny, nauki. Weźmy na ten przykład te rybki, co to ich ponoć nie możliwym było przejeść. Cud rozmnożenia ryb nad Genezaret mógł mieć miejsce. Ale jako naturalne zjawisko

N cze 08, 2025 15:58

Witold33 napisał(a):

Ten portal, akurat nie jest wiarygodnym źródłem informacji.

N cze 08, 2025 16:59

https://i.pinimg.com/736x/51/1c/95/511c954a1f1ae9bfe224640d9d4a6593.jpg

Pn cze 09, 2025 7:17

Jasne i komercyjne - przed tysiącami lat jakże inaczej światy objaśniać do pasterskiego ludu?
Problem i wielka szkoda, strata w tym, że dziś objaśnia się w ten sam sposób.

Pn cze 09, 2025 7:46

Dziś dobry dokument na tvp Nauka 9.05 i 13.50
"Film przedstawia aktualne wyniki badań na temat mózgu człowieka. Od czasów Karola Darwina naukowcy uważali, że rozwój istoty ludzkiej przebiegał stale i liniowo. Nowe odkrycia z Drezna podważają jednak tę teorię. Według aktualnych ustaleń ewolucja mózgu nie była powolnym i stopniowym procesem, a wynikiem nagłej zmiany w pewnym genie."

Pn cze 09, 2025 7:54

Witold33 napisał(a):
"Film przedstawia aktualne wyniki badań na temat mózgu człowieka. Od czasów Karola Darwina naukowcy uważali, że rozwój istoty ludzkiej przebiegał stale i liniowo. Nowe odkrycia z Drezna podważają jednak tę teorię. Według aktualnych ustaleń ewolucja mózgu nie była powolnym i stopniowym procesem, a wynikiem nagłej zmiany w pewnym genie."
To zrozumiałe. Darwinizm (jego ateistyczna flanka) miał w tej sprawie tylko ideologię do dyspozycjji ("byleby uniknąć jakiejś nagłej interwencji Istoty Wyższej ").
Teraz są już dostępne wyniki badań genetyki i psychologii ewolucyjnej (np. I. Zwir et al. 2020)

Pn cze 09, 2025 8:40

Istoty Wyższej, a może Wyższej AI? Nie wykluczajmy.

Pn cze 09, 2025 9:29

Witold33 napisał(a):
Istoty Wyższej, a może Wyższej AI? Nie wykluczajmy.
Wierzysz w AI? Od czasu osobistego zderzenia z AI przez operacją mojego oka, nigdy bym nie miał do niej zaufania. Jak dotąd, jest to przeważnie wybrana mądrość jakiegoś pojedynczego lub grupy pojedynczych autorów.

Pn cze 09, 2025 11:09

Myślę, że mnie czasem rozumiesz, Atimeres, ale plemienność uwiera i nie przyznasz tego na piśmie. Ja, z moim wysoko funkcjonującym Aspergerem mam zero plemienności. A nawet przeciwnie, jak wszyscy tak, to ja inaczej, nawet na tym tracąc. Był taki Wiesio, czy Józio, który był odmieńcem i jeszcze do tego włosy mu rosły do przodu.
Nażyłem się już tyle, by prawie niczego, a właściwie niczego nie wykluczać. Czy w naszej młodości marzyliśmy o telefonach komórkowych? A co dopiero o smartfonach? My z ojcem marzyliśmy o kosiarce do trawy, takiej popychanej, bębnowej, bo było w kinie, a my tu kosą i sierpem. No i wolnych sobotach, też z filmów amerykańskich.
Dlatego nie jestem ateistą, a jedynie agnostykiem. Bo nie wykluczam NAWET prawdziwości bajki zwanej Objawieniem. Ale jako za logicznie mniej nieprawdopodobne przyjmuję w kwestii światow, życia i materii działanie nie przypadku, a inteligencji. Żywej? Sztucznej? A może jeszcze innej "trzeciej drogi" - o której dziś, a i za tysiąc lat czy wieków nasza nauka w powijakach ciagle pojęcia mieć nie bedzie?
Trzeba się pogodzić i może nawet cieszyć, że na dzisiaj to my , ludzikowie, wiemy tyle co nic. Jeszcze w początkach wieku XX Droga Mleczna była dla przemądrych, ksztalconych astronomów całym kosmosem.
Kiedyś o genach nikt nic nie wiedział. O falach radiowych ani be, ani me. A czego nadal nie wiemy dzisiaj?
Glowa mała. By się nie osmieszyć, by nie zgrzeszyć pychą - wystarczy nie wykluczać. Bo czas minie i przyjdzie znów i znów połykać język i konsumować żabę. Dziękuję za takie coś. To nie "objawienie" w którym z nieba z satysfakcją widzę niedźwiedzie pożerające szyderców.
Błazenadą jest i bufonadą upieranie się przy Naukach, burleską i żenadą całkowite ich negowanie. Czas i historia rozsądzą, kto blądził, kto konfabulował, kto zwodził i kto został zwiedziony.

PS trochę się zasmucilem, bo znów wróciła myśl, że nigdy się tego nie dowiem. Pocieszające to, że nawet dzisiejsze niemowlaki i te dopiero zycia poczęte też nie. Dla rozweselenia wlączam wiadomości radyjne z Torunia. Te konwulsje manipulacyjne bawia mnie bardziej niż nawet stalinowski pajac Ilja Erenburg.

Polecam film 13.50 - jak na dłoni Inteligentny Projekt. Sam chętnie obejrzę ponownie.

Pn cze 09, 2025 11:56

13.50? Nawet AI nie może mi tego znaleźć!!
......
Śmieszny jesteś, znęcając się nad RM.
Przecież to (choć nie wiem, o czym mówisz) zapewne wiedza biblioteczna z którejś tam półki!
Wnet i Twoja wiedza tam będzie - na kolejnej półce odłożona!

Pn cze 09, 2025 14:46

Najnowsze z radyja : " zastąpywać".
Himalaje patriotyzmu. A film to ten co wyżej wspomniałem 13.50 TVP nauka

Pn cze 09, 2025 15:39

Atimeres napisał(a):
13.50? Nawet AI nie może mi tego znaleźć!!
......
Śmieszny jesteś, znęcając się nad RM.
Przecież to (choć nie wiem, o czym mówisz) zapewne wiedza biblioteczna z którejś tam półki!
Wnet i Twoja wiedza tam będzie - na kolejnej półce odłożona!

Atimeres, Twoja wiedza zapewne uleciała bezpowrotnie wraz ze wzrokiem. Nie potrafisz porozumieć się z AI, jak również dostrzec:
Witold33 napisał(a):

Jakiś czas temu sugerowałem, byś udał się do doktora, tego od oczu, ale widocznie sugestia odleciała, wraz z wiedzą :-D

Śr cze 11, 2025 11:29

george45 napisał(a):
Jakiś czas temu sugerowałem, byś udał się do doktora, tego od oczu, ale widocznie sugestia odleciała, wraz z wiedzą :-D

Jakiś zapyziały w Tobie rasista. Stale Ci się coś u mnie nie podoba: albo lata życia, albo kolor moich poglądów (że mało leninowskie), albo kolor oczu...
Kto Cię tak wychował?
Wróć do początków. Zacznij od nowa, bo przepadniesz!

Cz cze 12, 2025 4:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]