|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
Czas oddalenia się od Boga-spowiedż
Autor |
Wiadomość |
szukam
|
 Czas oddalenia się od Boga-spowiedż
Mam do Was pytanie, czy powinno się spowiadać z grzechów popełnionych nie zupełnie świadomie. Będąc w tym czasie daleko od Boga i Kościoła i nie zdając sobie i nie czując tak do końca, że to co się robi jest grzechem ciężkim, albo będąc w czasie popełniania grzechów ciężkich osobą zagubioną i niejako zmuszoną przez sytuację życiowe czy też braki wynikające np. z dorastania w patologicznej rodzinie ? Szukałam odpowiedzi na ten temat w Katechizmie Kościoła Katolickiego, ale niestety nie znalazłam odpowiedzi.
|
Śr sie 13, 2014 20:58 |
|
|
|
 |
jo_tka
|
 Re: Czas oddalenia się od Boga-spowiedż
Powiem tak: podczas spowiedzi należy wymienić wszystkie grzechy ciężkie, które się pamięta. Grzechy lekkie dobrze jest wymieniać, ale nie ma takiej konieczności w sensie ważności sakramentu.
Grzech jest ciężki, jeśli jest popełniony w pełni świadomie, dobrowolnie i dotyczy ważnej materii. Muszą być spełnione wszystkie trzy warunki. Niemniej ocenę świadomości i dobrowolności w przypadkach, gdy chodzi o ciężką materię, pozostawiłabym do rozmowy ze spowiednikiem. Bo - na przykład - nie chodzi o "czucie", że coś jest grzechem ciężkim, tylko o wiedzę na ten temat. A sama niewiedza także może być zawiniona.
I może jeszcze jedno: tak naprawdę waga popełnionych grzechów, jeśli je szczerze wyznajesz, nie ma znaczenia. Bóg przebacza je z radością bez względu na to ile "ważyły".
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Cz sie 14, 2014 9:33 |
|
 |
alexseenv
|
Chciałem wrócić do jazdy na rolkach, bo to fajny sposób na relaks. Szukałem sklepu z dobrym wyborem i rozsądnymi cenami. Natknąłem się na rolki sklep na rollershop.pl i od razu mi się spodobało. Mają tam sporo rolek, od prostych po zaawansowane, wszystko z Polski. Często dają promocje, np. zniżki na kaski czy darmową wysyłkę. Strona jest prosta w obsłudze, a opisy jasne. Rolki są wygodne, a ja znów czuję się jak za młodu.
|
N cze 08, 2025 8:40 |
|
|
|
 |
Janprzy
|
Zgodnie z nrem 1857 Katechizmu Kościoła Katolickiego, grzech śmiertelny (ciężki) jest wtedy, gdy: 1. "dotyczy poważnej materii", 2. "został popełniony z pełną świadomością", 3. "został popełniony z całkowitą zgodą". Jeżeli którego z tych elementów brakuje, to nie można mówić o grzechu śmiertelnym. Skoro więc czyn został popełniony "nie zupełnie świadomie", to nie można mówić o grzechu. Nie ma więc potrzeby spowiadania się z czynów, które grzechami nie są.
|
So cze 28, 2025 9:33 |
|
 |
Atimeres
|
Janprzy napisał(a): Zgodnie z nrem 1857 Katechizmu Kościoła Katolickiego, grzech śmiertelny (ciężki) jest wtedy, gdy: 1. "dotyczy poważnej materii", 2. "został popełniony z pełną świadomością", 3. "został popełniony z całkowitą zgodą". Jeżeli którego z tych elementów brakuje, to nie można mówić o grzechu śmiertelnym. Skoro więc czyn został popełniony "nie zupełnie świadomie", to nie można mówić o grzechu. Nie ma więc potrzeby spowiadania się z czynów, które grzechami nie są. Grzech jest stosownie do STOPNIA świadomości czy dobrowolności. Jeżeli nie ma pełnej świadomości czy dobrowolności, to wina jest zmniejszona, ale może być!
|
So cze 28, 2025 13:36 |
|
|
|
 |
Janprzy
|
No tak, tylko autorce wątku nie o to chodziło.
|
N cze 29, 2025 8:48 |
|
 |
Idący
|
Janprzy napisał(a): Nie ma więc potrzeby spowiadania się z czynów, które grzechami nie są. To oczywista oczywistość. Dlatego ludzie spowiadają się z tego, co do czego nie mają pewności czy nie jest grzechem. Jeśli się jest "niezupełnie świadomym" to nie znaczy, że sie nie grzeszy. Brak grzechu dopiero wtedy, gdy jest się zupełnie nieświadomym. Wszelkie wątpliwości należy rozwiązywać w konfesjonale, a nie na forum internetowym, gdzie każdy mądrala daje jednoznaczna odpowiedź, niezależnie od tego, czy ma wiedzę i kompetencje.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
N cze 29, 2025 10:33 |
|
 |
Atimeres
|
Idący napisał(a): Janprzy napisał(a): Nie ma więc potrzeby spowiadania się z czynów, które grzechami nie są. To oczywista oczywistość. Dlatego ludzie spowiadają się z tego, co do czego nie mają pewności czy nie jest grzechem. Jeśli się jest "niezupełnie świadomym" to nie znaczy, że sie nie grzeszy. Brak grzechu dopiero wtedy, gdy jest się zupełnie nieświadomym. Wszelkie wątpliwości należy rozwiązywać w konfesjonale, a nie na forum internetowym, gdzie każdy mądrala daje jednoznaczna odpowiedź, niezależnie od tego, czy ma wiedzę i kompetencje. "Jeżeli nie jesteś świadomy (nie wiesz dokładnie), co tam rusza się za krzakiem, sarna czy człowiek, to się nie strzela, bo będziesz zabójcą!" - mówi casus w rzymskim prawodawstwie.
|
N cze 29, 2025 14:13 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
|