Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 18:21

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 
 chrzest niemowląt a grzech pierworodny 
Autor Wiadomość

Post chrzest niemowląt a grzech pierworodny
witam. takie tematy były już zapewne poruszane na tym forum, ale ponieważ niedługo będę miała w rodzinie chrzciny, chciałabym zapytać o tą kwestię.

skąd wziął się chrzest niemowląt?czy jest on zgodny z nauką Jezusa?
Jezus przecież powiedział: Kto uwierzy i przyjmnie chrzest będzie zbawiony, a kto nie uwierzy, będzie potępiony. (Mk 16, 16). czyli to znaczy, że zbawiony będzie ten, kto najpierw UWIERZY, a potem PRZYJMIE CHRZEST, a nie najpierw przyjmie chrzest, a później będzie sobie żył, jak chciał. czyli z tego, co rozumiem, chrzest powinien być świadomym aktem uznania Jezusa za swojego Zbawiciela. dlaczego więc w kościele katolickim chrzci się niemowlęta, skoro to ewidentnie nie jest zgodne z Pismem? słyszałam na ten temat to, że jakby 'zabezpieczeniem' chrztu dziecka jest wiara rodziców, którzy mają ją dziecku przekazać, ale, jak wiadomo, z tym też bywa różnie i to mimo wszystko powinna być chyba świadoma decyzja każdego człowieka.

kolejną kwestią jest grzech pierworodny. w Piśmie Świętym jest napisane: Jeżeli umarliśmy dla grzechu, jakże możemy żyć w nim nadal? Czyż nie wiadomo wam, że my wszyscy, którzy otrzymaliśmy chrzest zanurzający w Chrystusa Jezusa, zostaliśmy zanurzeni w Jego śmierć? Zatem przez chrzest zanurzający nas w śmierć zostaliśmy razem z Nim pogrzebani po to, abyśmy i my postępowali w nowym życiu - jak Chrystus powstał z martwych dzięki chwale Ojca. (Rz 6, 2-4). na podstawie tego i innych fragmentów, które może później jeszcze przytoczę, wnioskuję, że świadome wybranie Jezusa na swojego Zbawiciela wyrażone przez przyjęcie chrztu niszczy w nas potrzebę grzechu, realna moc tego sakramentu sprawia, że chcemy żyć bez grzechu w Jezusie (co nie znaczy jednak, że w ogóle przestajemy popełniać grzechy lub grzechy popełnione po chrzcie nie będą nam odpuszczone). grzech pierworodny jest więc bardziej odziedziczoną skłonnością do grzechu, którą Jezus może przełamać w nas przez świadome przyjęcie chrztu w Jego imię i sprawić, że nie będziemy więcej [chcieli] grzeszyć. powszechnie panuje zaś przekonanie, że jeśli dziecko umrze przed przyjęciem sakramentu chrztu, to automatycznie idzie do piekła. jak to jest?
spotkałam się z takim wyjaśnieniem tego faktu, że chrzest jest początkiem otrzymywania łask od Pana Boga, jest początkiem życia duchowego. ale jak w takim razie wytłumaczyć liczne i głębokie nawrócenia zarówno pierwszych chrześcijan, jak i obecnie wielu protestantów przed przyjęciem chrztu, skoro nie odbyło się ono z Bożej łaski?

bardzo proszę osoby bardziej doświadczone i wyedukowane niż ja o wyjaśnienie tych kilku problemów. ;-) proszę, nie piszcie mi tylko, że skoro nie zgadzam się z chrztem niemowląt, to powinnam przejść do kościoła protestanckiego czy coś w tym stylu, bo może po prostu czegoś nie doczytałam albo nie zrozumiałam i oczekuję rzetelnej i sensownej odpowiedzi :-o

pozdrawiam ;-)

na skałę zbyt dla mnie wysoką
wprowadź mnie

Pn sty 31, 2011 12:47
Post Re: chrzest niemowląt a grzech pierworodny
viewtopic.php?f=27&t=16832

viewtopic.php?f=23&t=4609

Pn sty 31, 2011 12:49

Post Re: chrzest niemowląt a grzech pierworodny
czytałam te tematy, ale nie znalazłam w nich pełnych odpowiedzi na moje pytania, nie poruszają tych wszystkich kwestii, a po drodze schodzą na inne problemy. poza tym, te kwestie wyjaśnia się tam głównie za pomocą Katechizmu, a nie Pisma, co niewiele daje.

na skałę zbyt dla mnie wysoką
wprowadź mnie

Pn sty 31, 2011 13:02
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 3 ]