Ciekawe cytaty świętych, błogosławionych, mistyków
Autor |
Wiadomość |
Rabarbar
|
Re: Ciekawe cytaty świętych, błogosławionych, mistyków
@białogłowa Cytuj: Cytuj: Już od Jana Chrzciciela słyszymy, że on jedynie chrzci wodą (a zatem wykonuje czynność mniej istotną), a Ten, który idzie za nim (czyli Chrystus), chrzci Duchem Świętym i ogniem. Tak, to jest kolejny problem z rodzaju zbawienie przez łaskę, czy z uczynków. Mnie takie jałowe spory nie interesują. Dlaczego uważasz temat uwzględniania Chrystusa jako szafarza chrztu, kwestię łaski i uczynków, albo zagadnienie zbawienia za sprawy nieinteresujące? To w takim razie co Ciebie interesuje?
|
Śr sie 14, 2024 12:13 |
|
|
|
|
białogłowa
|
Gabriela Bossis "On i ja"
"Bo Ja ukrywam się - a waszą rzeczą jest Mnie odgadnąć. To właśnie jest Boża gra. Wygrywaj! A jeśli wygrasz, pamiętaj, że Ja więcej wygrałem. Ja, bardziej wrażliwy"
_________________ Tylko Bogu chwała
|
N sie 18, 2024 13:28 |
|
|
Idący
|
Przyglądając się dyskusjom tutejszym, jak też teologii, nauczaniu religii stoją mi przed oczyma słowa św. Franciszka Salezego: Aby zostać świętym wystarcza mało teorii, ale potrzeba dużo praktyki. A także to, co powiedział św. Franciszek z Asyżu: Zawsze głoście Ewangelię, a gdyby okazało się to konieczne, także słowami! Najpierw czynem, postawą, miłością i dopiero gdy nie będzie to wystarczająco zrozumiałe, to wyjaśniajcie słowem.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
N sie 18, 2024 13:50 |
|
|
|
|
białogłowa
|
Wspomnienie św. Augustyna
"Oto Ciebie, Panie, obarczam moimi troskami, abym mógł żyć."
|
Śr sie 28, 2024 8:49 |
|
|
mareta
|
"Człowiek został stworzony dla nieba, szatan złamał drabinę, która tam prowadziła"
św Jan Vianey
|
N wrz 01, 2024 22:41 |
|
|
|
|
białogłowa
|
"Chciałabym być świętą, tylko nie wiem jak się do tego zabrać", Maria Zelia Martin, mama patronki dzisiejszego dnia - Teresy od Dzieciątka Jezus.
Teresa z kolei wskazała rozbrajająco "proste" rozwiązanie, także i na ten problem - kochać.
„Och, przykro mi, że obrażacie dobrego Boga wierząc, że musicie iść do czyśćca. Kiedy się kocha, nie może być czyśćca"
|
Wt paź 01, 2024 13:29 |
|
|
|