Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 18:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 270 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 18  Następna strona
 Jezus, czy Maryja? 
Autor Wiadomość

Post Jezus czy Maryja
Piszesz że przeciesz miała wolną wolę i mogła powiedziec nie?
Otóż nie miała wolnej woli bo bo cala rzecz zostala przewidziana i przepowiedziana przez Boga: Izajasz 7,14 "Oto panna pocznie i porodzi syna i nazwie go imieniem Immanuel"
.Nie była to decyzja Maryji ale samego Boga, zresztą podjeta znacznie wcześniej. Ona była narzędziem spełniajacym wszystkie legalne wymagania co do lini genealogii Chrystusa.Oczywiscie że to wielka łaska być matką Boga ale samej łaski nie można zapracować ona jest poprostu dana.
Łaska na która musisz pracowac nie jest wiecej łaską Jak pisze sw.Paweł "Podobnie teraz pozostala resztka wedłóg wyboru łaski.A jeśli z łaski to już nie z uczynków, bo inaczej łaska nie byłaby już łaską.
Bóg mial wyrazny powód by wybrać Maryję tak samo jak miał wyrażny powód by wybrać św Pawła jako narzedzie do spisania swoich słów.Czy św Pawel zostal wybrany bo był szanowanym członkiem społeczności swiata w którym zył? Wręcz przeciwnie wg. dzisiejszych standartow ani on ani w Piotr nie mieli by czego szukac w dzisiejszym kościele.

Śr maja 04, 2005 17:12

Wolna wola to mozliwosc powiedzenia "nie". Chcesz powiedziec, ze Bog taka wole Maryi odebral? Innymi slowy - ze Ja przymusil do spelnienia swojej woli?

Wolna wola nie ma nic wspolnego z zaslugiwaniem na laske (przepraszam, nie mam polskich znakow). Wolna wola to prawo jej przyjecia lub odrzucenia.

Śr maja 04, 2005 17:25

List do Rzynian 9,(15,16 ) 15"Mowi bowiem do Mojżesza; Zmiłuję sie nad kim sie zmiłuje, a zlituję sie nad kim sie zlituję.
16. A zatem nie zależy to od woli człowieka ani od jego zabiegow, lecz od zmiłowania Boga"
-to jest cytat z Biblii, możesz sie nie zgadzac ze mną ale jesli nie zgadzasz sie z Pawłem to masz problem.Oczywiscie polecam lektórę calego rozdziału żebyś od razu nie powiedziala że wyciągam cos z kontekstu

Śr maja 04, 2005 18:06

Post Jezus czy Maryja
Jasne że miala , ale nie chodzi tu o wolna wolę w senie jakim ją rozumiesz.Chodzi o to że decyzją kto ma zostać matką Boga podją sam Bóg a nie Maryja, to byla jego wola nie jej.Ona musiala na tą wolę odpowiedzieć tak bo gdy sam Bóg daje ci znak to to jest doswiadczenie nie do zapomnienia o czym przekonal się Zachariasz którego wolną wolą było mieć co jakie wątpliwości jednak Bóg bardzo szybko wyprostiwał jego "wolną wolę"

Śr maja 04, 2005 20:22

No, jesli myslisz, ze to ze strony Boga wyszla inicjatywa, a nie Maryja to sobie wymyslila, to sie zgodze. Niemniej - tak czy inaczej - mogla odmowic. Co byloby dalej, gdyby odmowila, nie wiem. Nie odmowila. I uwierzyla.

Ale akurat Zachariasz to nie jest dobry przyklad, bo on nie odrzucil woli Boga, a tylko Mu nie uwierzyl. A z drugiej strony, mysle ze akurat on wielokrotnie sie o to modlil, by miec syna...

Śr maja 04, 2005 22:28

No, jesli myslisz, ze to ze strony Boga wyszla inicjatywa, a nie Maryja to sobie wymyslila, to sie zgodze. Niemniej - tak czy inaczej - mogla odmowic. Co byloby dalej, gdyby odmowila, nie wiem. Nie odmowila. I uwierzyla.

Gdyby miała odmówić, to anioł by sie u niej nie zjawił. To chyba jasne ? :-D

jo_tka napisał(a):
Ale akurat Zachariasz to nie jest dobry przyklad, bo on nie odrzucil woli Boga, a tylko Mu nie uwierzyl. A z drugiej strony, mysle ze akurat on wielokrotnie sie o to modlil, by miec syna...

Maryja też miała wątpliwości:

Anioł rzekł do Maryji:

31. I oto poczniesz w łonie, i urodzisz syna, i nadasz mu imię Jezus.
(Łuk. 1:31 BW)

34. A Maria rzekła do anioła: Jak się to stanie, skoro nie znam męża?
(Łuk. 1:34 BW)

na co anioł:

37. ... u Boga żadna rzecz nie jest niemożliwa.
(Łuk. 1:37 BW)

dopiero wtedy Maryja:

38. ...Oto ja służebnica Pańska, niech mi się stanie według słowa twego....
(Łuk. 1:38 BW)

Cz maja 05, 2005 7:48

Post Re: Jezus czy Maryja
Abaddon napisał(a):
Otóż nie miała wolnej woli bo bo cala rzecz zostala przewidziana i przepowiedziana przez Boga:

To co twierdzisz oznacza, że jeśli wg. Ciebie Maryja była tylko narzędziem bez wolnej woli to znaczy, że nie była człowiekiem. Ponieważ wolna wola dana jest KAŻDEMU człowiekowi bez wyjątku. Jeśli Maryja nie była w pełni człowiekiem, w pełni Człowiekiem nie może być Jej Dziecko, a to już poważna herezja. Jezus Chrystus jest w pełni Człowiekiem i Bogiem. Twoje błędne rozumowanie może prowadzić do wniosku, że Jezus też nie miał wolnej woli ? Może też był "narzędziem" by wypełniły się proroctwa ? Jeśli tak przyjmiemy to oznacza, że Jego Ofiara nie była dobrowolna.
Maryja tak jak każdy człowiek podlegała wszystkim ludzkim słabością np. niepewności - "Ona zmieszała się na te słowa i rozważała, co miałoby znaczyć to pozdrowienie" Łk 1,29 oraz starchowi - "Lecz anioł rzekł do Niej: "Nie bój się, Maryjo, znalazłaś bowiem łaskę u Boga" Łk 1,30. oraz rozumowała bardzo logicznie jak człowiek - "Na to Maryja rzekła do anioła: Jakże się to stanie, skoro nie znam męża" Łk 1,34.
Czy jakiekolwiek narzędzie posiada takie cechy ? Czy niewolnika ktoś pyta o zdanie ?
Rozumowanie na Twój sposób oznacza, że każdy z nas jest tylko marionetką w ręku Boga ponieważ każdy ma swoje miejsce i rolę w Bożym Planie zbawienia świata.
Nie wiem jak Ciebie ale mnie Bóg pyta codziennie, w każdej chwili, w każdym wydrzeniu czy chce wypełniać Jego wolę. Pyta mnie podobnie jak zapytał Maryję. Tyle, że ja często mówię - "Panie na to, nie wyrażam zgody".
Dlatego Maryii należy się cześć jako Świętej Świętych, ponieważ zawsze, w każdej sytuacji mówiła dobrowolnie Bogu - Fiat !
Wszystkiego co dobre.

HALLELU-JAH
Marcin

Cz maja 05, 2005 8:26

Marcin napisał(a):
Abaddon napisał(a):
Otóż nie miała wolnej woli bo bo cala rzecz zostala przewidziana i przepowiedziana przez Boga:

To co twierdzisz oznacza, że jeśli wg. Ciebie Maryja była tylko narzędziem bez wolnej woli to znaczy, że nie była człowiekiem.

To zastanów się, czy gdybyś ty znał przyszłość i wiedziałbyś co ja zrobię ze znalezionym portfelem, czy to by oznaczało, że ja nie mam wolnej woli ?? Naturalnie, że nie ... Trochę wyobraźni, ludzie ...

Cz maja 05, 2005 9:23

Post Jezus czy Maryja
Marcin, piszesz że ja twierdzę że Maryja była marionetką w rękach Boga. Ja powiedzialem ze była narzedziem, tak samo Bog powiedzial o Pawle Dzieje Apostolskie 9,15: "ON JEST MOIM NARZEDZIEM
wybranym aby nieść imie moje".Czy w takim razie Paweł był marionetką w rękach Boga? Sprawdz to sam dla siebie.

Cz maja 05, 2005 11:22

Abaddon napisał(a):
Marcin, piszesz że ja twierdzę że Maryja była marionetką w rękach Boga. Ja powiedzialem ze była narzedziem, tak samo Bog powiedzial o Pawle Dzieje Apostolskie 9,15: "ON JEST MOIM NARZEDZIEM
wybranym aby nieść imie moje".Czy w takim razie Paweł był marionetką w rękach Boga? Sprawdz to sam dla siebie.

Narzędziem w ręku Boga człowiek staje się tylko wtedy gdy jest na to zgoda wolnej woli. Bóg wybiera ludzi do określonego zadania, ale nikogo do niczego nie przymusza ( w sensie przeznaczenia ). Bóg każdego powołuje do realizacji konkretnego planu, a człowiek na to powołanie wyraża zgodę lub nie. Myślę, że o to obu nam chodzi
Doświadczyłem osobiście propozycji Boga przeznaczonej dla mnie, była tak ona konkretna, że głupio bym zrobił odmawiając :), ale wiesz co ?; przez cały czas miałem pełną świadomość ( i mam ), że mogę powiedzieć - nie.
Bóg mnie powołał ( choćby do Swego Kościoła ), ale nigdy, ale to nigdy, do niczego mnie nie zmusił.
Marcin

Cz maja 05, 2005 14:27

Marcin napisał(a):
Narzędziem w ręku Boga człowiek staje się tylko wtedy gdy jest na to zgoda wolnej woli. Bóg wybiera ludzi do określonego zadania, ale nikogo do niczego nie przymusza ( w sensie przeznaczenia ). Bóg każdego powołuje do realizacji konkretnego planu, a człowiek na to powołanie wyraża zgodę lub nie.

Poczytaj sobie Biblię, a znajdziesz tam potwierdzenie tego, że Bóg wybrał niektórych ludzi jeszcze zanim przyszli na ten świat. 8)

Cz maja 05, 2005 14:31

I co to zmienia, ziobro? Skoro dał im wolę i możliwość odrzucenia Jego planów?

Sam napisałeś:
Cytuj:
czy gdybyś ty znał przyszłość i wiedziałbyś co ja zrobię ze znalezionym portfelem, czy to by oznaczało, że ja nie mam wolnej woli

Czy fakt, że Bóg wie, że ktoś tę zgodę wyrazi znaczy, że odbiera mu wolę?

Cz maja 05, 2005 14:36

ziobro Adama napisał(a):
Marcin napisał(a):
Narzędziem w ręku Boga człowiek staje się tylko wtedy gdy jest na to zgoda wolnej woli. Bóg wybiera ludzi do określonego zadania, ale nikogo do niczego nie przymusza ( w sensie przeznaczenia ). Bóg każdego powołuje do realizacji konkretnego planu, a człowiek na to powołanie wyraża zgodę lub nie.

Poczytaj sobie Biblię, a znajdziesz tam potwierdzenie tego, że Bóg wybrał niektórych ludzi jeszcze zanim przyszli na ten świat. 8)

Masz absolutną rację. Każdego z nas Pan wybrał do określonego zadania zanim przyszliśmy na świat, wybrał płeć, czas i miejsce urodzenia. Bóg nie czyni niczego bez sensu i nie popełnia błędów. Gdyby ktoś nie był bardzo konkretnie powołany to by nie został stworzony ponieważ Bóg nie eksperymentuje. Chodzi mi tylko o to, że każdy z nich, tak jak kazdy z nas mógł powiedzieć - nie interesuje mnie Twój Plan. Jak wspomniałem Bóg przeznaczył każdego do określonego zadania. Zatem można na ten plan wyrazić zgodę lub nie. Tylu ludzi jest dziś nieszczęśliwych ponieważ nie interesuje ich lub sprzeciwiają się temu do czego Pan ich powołał.

Marcin

Cz maja 05, 2005 14:41
Matka Teresa z Kalkuty, którą znał cały świat i uznał już za życia świętą, pisze:
"Pewien protestant powiedział mi:
-" Matko Tereso, kocham cię, podziwiam twoją prace, wszystko to, co tu widzę, ale jednej rzeczy nie rozumiem: Najświętszej Panny. Jesteś pełna Maryi".
Odpowiedziałam mu:
- "Bez Maryi nie ma Jezusa - bez matki nie ma syna".
"W momencie, kiedy Maryja powiedziała "tak", Bóg wszedł w Jej serce. I co się stało? Ona tak mała, stała się wystarczająco wielka, by Jego życiu i miłości pozwolić wzrastać w sobie".
"Narzędzie"... w którym mieszkał Bóg.
Dziwne to, że dla wielu Pismo - Słowo Boga, jest Święte, a "mieszkanie" Boga jest tylko nie uświęconym "narzędziem" .

Cz maja 05, 2005 14:59

"Bez Maryi nie ma Jezusa - bez matki nie ma syna".

I to nie jest prawdą,chyba że kłamie Biblia ...

Cytuj:
1 Piotr. 1:20
20. Wprawdzie był On na to przeznaczony już przed założeniem świata, ale objawiony został dopiero w czasach ostatnich ze względu na was,
(BW)

Tu może ktoś powiedzieć ,że był przeznaczony ale Go nie było jeszcze....
W takim razie jak się ma Trójca.Czy Trójca była od zawsze ,czy dopiero powstaje po śmierci Jezusa?
No i sama logika . Bóg jest wiecznością .Jezus jest Bogiem,więc jest wiecznością.
Czyli Jezus był zanim była Maria.

Cytuj:
Chodzi o to że decyzją kto ma zostać matką Boga

Kolejny dziwny cytat.
Człowiek nie może urodzić Boga!!
Albo inaczej stworzenie nie może urodzić Stwórcy.

Cytuj:
Niemniej - tak czy inaczej - mogla odmowic. Co byloby dalej, gdyby odmowila, nie wiem. Nie odmowila. I uwierzyla.

jo_tka ma rację!.
Izrael też został wybranym narodem. I spora część tego narodu po za wieloma innymi grzechami ,zabija Jezusa.
Tylko idąc tokiem rozumowania np.abaddona to musieli zabić Jezusa ,bo przecież był przeznaczony na ofiarę jak pisze Biblia
Cytuj:
był On na to przeznaczony już przed założeniem świata

Więc byli tylko narzędziami w ręku Boga, nieprawdaż.......
Hmmm....., w takim razie skąd tyle psioczenia na Żydów ze strony katolików. Powinni mieć zaszzcytne miejsce w kosciele katolickim,jak przystało na narzędzie Boża.....

Cz maja 05, 2005 17:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 270 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 18  Następna strona