Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 11:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 349 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 24  Następna strona
 Objawienia religijne - kto za nimi stoi? 
Autor Wiadomość
Post Re: Objawienia religijne - kto za nimi stoi?
Tomek44 napisał(a):
Dariusz-555 napisał(a):
a jesli spogladasz na fotografie Twojej mamy - jest to kult obrazka czy cos wiecej ?

Tak jak pisałem - Bóg ma pełne prawo decydować o tym jak Mu oddawać cześć. I za czasów Chrystusa i apostołów "to działało".
Jak ktoś woli wierzyć np. Tomaszowi z Akwinu - to jego problem.

Chcesz aby żyjący Chrystus uwiecznił swoją postać na obrazie?....a apostołowie - zapewne do końca swego życia mieli obraz Chrystusa przed oczami.

Pt maja 27, 2016 12:25

Alus napisał(a):
Tomek44 napisał(a):
Dariusz-555 napisał(a):
a jesli spogladasz na fotografie Twojej mamy - jest to kult obrazka czy cos wiecej ?

Tak jak pisałem - Bóg ma pełne prawo decydować o tym jak Mu oddawać cześć. I za czasów Chrystusa i apostołów "to działało".

Chcesz aby żyjący Chrystus uwiecznił swoją postać na obrazie?....a apostołowie - zapewne do końca swego życia mieli obraz Chrystusa przed oczami.

Powtarzam - nie jest istotne jak Jezus wyglądał. Istotne jest to, żeby Jezusa naśladować, słuchać nauk, które pozostawił. A te nie znajdziesz na obrazie tylko w Biblii.
Tak samo nie było ważne, że apostołowie pamiętali twarz Jezusa. Ważne, że pamiętali Jego nauki.
Nawet jak Prezydent RP wstawi sobie do gabinetu obraz Jezusa i modląc się do niego będzie podpisywał ustawę łamiącą Konstytucję RP, lub w inny sposób łamał Konstytucję - to uważasz, że "naśladuje Chrystusa"???

Pt maja 27, 2016 12:31

czytelnikBiblii napisał(a):
A wspomniał coś o zbliżającej się szybkimi krokami 40 rocznicy śmierci Anneliese Michel?!
To ma być WIELKA ŚWIĘTA - czy są już zaawansowane ku temu działania? Mówił coś o tym?...

To są jakieś limity?
Po 40 latach od śmierci, to można zostać świętym, a po 100 latach to już nie?

Tomek44 napisał(a):
Kult obrazów jest jak najbardziej kultem obrazów. Bez względu na to jak taka praktyka religijna jest usprawiedliwiana.
Tymczasem Jezus kuszony przez szatana wyraźnie mu odpowiedział, że TYLKO Bogu należy oddawać cześć.
NIGDY Jezus nie dał żadnych podwalin do kultu obrazów.
Przyszedł na ziemię, wypełnił Prawo, złożył Okup ze swojego życia za ludzi, zostawił nam nauki spisane w Nowym Testamencie, założył chrześcijaństwo - wyraźnie wskazując, iż tylko On jest DROGĄ do Boga Ojca. (a nie np. Tomasz z Akwinu).
Natomiast jeśli ktokolwiek głosiłby inną ewangelię niż Chrystusowa, głoszoną przez apostołów - "niech będzie przeklęty". Galatów 1:8, 9 BT.

Przecież Jezus, powołał pierwszego papieża, który miał prawo, wprowadzić kul obrazów, czy tam czegokolwiek innego.
Z twojego gadania wygląda jakby wszystko sie zaczęło i skończyło na Jezusie, a przecież jest coś więcej.

Specjalnie dla Ciebie mogę cytować Tysiąclatkę! - nic to zmieni, kolego bo: zapamiętaj sobie to zdanie>> BIBLIA JEST JEDNA, a tylko mamy ją z greckiego i hebrajskiego oryginału przekładaną na narodowe języki w różnych przekładach, wydaniach [katolickich przekładów jest co najmniej kilka, a chyba ponad 10 już...; wiedziałeś o tym??].

To cytuj jedynie Biblie Tysiąclecia.

Pt maja 27, 2016 12:44

Robek napisał(a):
Tomek44 napisał(a):
Kult obrazów jest jak najbardziej kultem obrazów. Bez względu na to jak taka praktyka religijna jest usprawiedliwiana.
Tymczasem Jezus kuszony przez szatana wyraźnie mu odpowiedział, że TYLKO Bogu należy oddawać cześć.
NIGDY Jezus nie dał żadnych podwalin do kultu obrazów.
Przyszedł na ziemię, wypełnił Prawo, złożył Okup ze swojego życia za ludzi, zostawił nam nauki spisane w Nowym Testamencie, założył chrześcijaństwo - wyraźnie wskazując, iż tylko On jest DROGĄ do Boga Ojca. (a nie np. Tomasz z Akwinu).
Natomiast jeśli ktokolwiek głosiłby inną ewangelię niż Chrystusowa, głoszoną przez apostołów - "niech będzie przeklęty". Galatów 1:8, 9 BT.

Przecież Jezus, powołał pierwszego papieża, który miał prawo, wprowadzić kul obrazów, czy tam czegokolwiek innego.

Nikt nie miał prawa nauczać inaczej niż Jezus i apostołowie. Gal. 1: 8, 9.

Pt maja 27, 2016 12:47

Dariusz-555 napisał(a):

A czy fotografię szanownej Matki, Ty koronujesz złotymi koronami... obnosisz na ramionach po mieście... ?

A co do tej biednej Anneliese, to jesteś wyjątkowo bezczelny bo nie dość, że nie chcesz (a może nie umiesz) odpowiedzieć na ZASADNICZE pytanie, to jeszcze karzesz mi za kością biegać... Kim dla Ciebie Darku jestem? - psem?!

CHOMIK - jego zapasy
A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?

Pt maja 27, 2016 12:59
Zobacz profil WWW
Cytuj:
Powtarzam - nie jest istotne jak Jezus wyglądał. Istotne jest to, żeby Jezusa naśladować, słuchać nauk, które pozostawił. A te nie znajdziesz na obrazie tylko w Biblii.
Tak samo nie było ważne, że apostołowie pamiętali twarz Jezusa. Ważne, że pamiętali Jego nauki.
Nawet jak Prezydent RP wstawi sobie do gabinetu obraz Jezusa i modląc się do niego będzie podpisywał ustawę łamiącą Konstytucję RP, lub w inny sposób łamał Konstytucję - to uważasz, że "naśladuje Chrystusa"???

Żaden obraz czy figura nikogo nie obligują do naśladowania Chrystusa, bo też nikt z żyjących nie jest zdolny do pełnego naśladowania Boga.
Obraz/figura jest jak dzwonek budzika - napomina o konieczności ufnej modlitwy i nie pozwól abyśmy ulegli pokusie.
Biblia jest pisanym obrazem Boga.

Pt maja 27, 2016 15:25
Tomek44 napisał(a):
Spoglądanie na fotkę nie ma nic wspólnego z kultem, czy bałwochwalstwem.

Polecam lekturę:
http://analizy.biz/marek1962/_obrazy.html
Tomek44 napisał(a):

A kto twierdzi, że ważniejszy jest namalowany obraz o naśladowania Jezusa?
Tomek44 napisał(a):

Pudło z tym cytatem. Takie wyrywanie z kontekstu jest bardzo protestanckie i niebiblijne. Odnosi się do zupełnie innej kwestii. Przeczytaj kontekst.
Cytuj:
Z treści listu wynika, że Pawłowi przeciwnicy domagali się od galackich chrześcijan przestrzegania Prawa, obrzezania i niektórych przepisów kalendarzowych (5,2; 6,12.13 i 4,10) oraz, że byli w jakiejś relacji z chrześcijańską pragminą w Jerozolimie (2,1-14)
http://biblia.wiara.pl/doc/423790.Wprow ... -Galatow/2

Pt maja 27, 2016 16:12

Tomek44 napisał(a):

Jezus dał swoim uczniom prawo do absolutnie wszystkiego.

EWANGELIA WG ŚW. MATEUSZA 18:18
Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, co zwiążecie na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążecie na ziemi, będzie rozwiązane w niebie.

Pt maja 27, 2016 22:55

Robek napisał(a):
Tomek44 napisał(a):

Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, co zwiążecie na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążecie na ziemi, będzie rozwiązane w niebie.

Naucz się jeszcze - poza umiejętnością stosowania "kopiuj-wklej" - tego, żeby starać się zrozumieć kontekst, gdy się z szerszej wypowiedzi coś cytuje!...
[ale widzę, że robisz postępy: sięgasz do Pisma...]

CHOMIK - jego zapasy

So maja 28, 2016 5:04
Zobacz profil WWW
Tomek44 napisał(a):

Rozumiem zatem, że kobiety na zebraniach zbiorowych ŚJ uczestniczą ubrane wedle polecenia św Pawła i oczywiście zajmują miejsca z tyłu poza mężczyznami.

So maja 28, 2016 8:31

Robek napisał(a):
Tomek44 napisał(a):

Rozumiem więc, że całowanie Koranu zapoczątkowane przez Jana Pawła II, powinno wejść w nawyk każdemu "Polakowi-katolikowi-patriocie".
Tym samym polscy katolicy, którzy obawiają się islamskich uchodźców oraz islamizacji, wg Twych słów, sprzeciwiają się tradycji rozpoczętej przez Jana Pawła II?
Po drugie: również dobrą odpowiedzią na takie stanowisko niech będzie filmik zapodany przez Piotra_C_Żarskiego w wątku różańcowym
https://www.youtube.com/watch?v=GYQ15bpnzQE
Nienawiść do "żydo-maso-liberało-komuny" i wszystkich ciemnoskórych, ze strony środowisk "katolicko-patriotycznych" - jakoś przeczy naukom obecnego papieża...

So maja 28, 2016 12:31
Tomek44 napisał(a):
Rozumiem więc,...

A co ma piernik do wiatraka? Odpowiedz na mój post powyżej.

So maja 28, 2016 14:07

Naucz się jeszcze - poza umiejętnością stosowania "kopiuj-wklej" - tego, żeby starać się zrozumieć kontekst, gdy się z szerszej wypowiedzi coś cytuje!...
[ale widzę, że robisz postępy: sięgasz do Pisma...]

Jaki kontekst? co ty znowu wymyślasz.
Skoro Jezus powiedział, że wszystko co zwiążą na ziemi będzie związane w niebie, oznacza że wszystko co zwiążą na ziemi będzie związane w niebie.

Tomek44 napisał(a):
Rozumiem więc, że całowanie Koranu zapoczątkowane przez Jana Pawła II, powinno wejść w nawyk każdemu "Polakowi-katolikowi-patriocie".

To JAN Paweł II, powiedział że każdy katolik ma obowiązek całować Koran?

Tomek44 napisał(a):
Po drugie: również dobrą odpowiedzią na takie stanowisko niech będzie filmik zapodany przez Piotra_C_Żarskiego w wątku różańcowym

To ty różańcem na pytania odpowiadasz? :D

So maja 28, 2016 14:31
Bardzo rozsądny głos o opetaniach, egzorcyzmach i ekspiacji biblisty i demologa
http://stacja7.pl/wiara/opetanie-siedem ... ych-sciem/

So maja 28, 2016 14:46

Alus napisał(a):
Bardzo rozsądny głos o opetaniach, egzorcyzmach i ekspiacji biblisty i demologa
http://stacja7.pl/wiara/opetanie-siedem ... ych-sciem/

Z w/w strony zacytuję, coś,co tu było poruszane:
=====
Ściema 7 – Opętanie w celu zbawienia innych (opętanie ekspiacyjne)

Na koniec chciałbym poruszyć kwestię, z którą nie potrafię się pogodzić, i mam nadzieję, że nie jest ona prawdą, choć niektórzy egzorcyści dopuszczają taką możliwość. Chodzi o tak zwane opętanie ekspiacyjne. O tym rodzaju opętania mówi się właśnie w przypadku Annelise Michel.

Tradycyjny pogląd jest taki, że opętanie zdarza się u osób, które popadły w wyjątkowo ciężkie grzechy lub otwarły się na działanie Szatana przez pakty satanistyczne, praktykowanie magii, spirytyzmu czy innych form okultyzmu. Anneliese nigdy nie zajmowała się okultyzmem ani spirytyzmem, nie wywoływała duchów, nie chodziła do wróżki, nie korzystała z porad bioenergoterapeutów. Była wierzącą i praktykującą katoliczką, co więcej twierdziła, że zawsze na pierwszym miejscu stawia Boga.

Ksiądz Ernst Alt – kierownik duchowy Anneliese, doszedł do wniosku, że dobrowolnie przyjęła ona na siebie cierpienia związane z opętaniem, jako pokutę za grzechy innych ludzi (czyli podjęła tak zwane cierpienie ekspiacyjne), w celu wynagradzania Bogu grzechów ludzkości. Sama Annelise mówiła, że cierpi za kapłanów, w szczególności za tych, którzy nie wierzą w istnienie osobowego szatana oraz za młodzież niemiecką. Pod datą 24 X 1975 roku w dzienniczku Anneliese czytamy:

„Zbawiciel powiedział: Będziesz wiele cierpieć w zastępstwie innych i znosić cierpienia już teraz. Twoje cierpienie, twój smutek i opuszczenie służą mi do tego, aby zbawiać inne dusze”.

Czy naprawdę ta młoda dziewczyna więziła w sobie sześć demonów, dzięki czemu nie mogły grasować po świecie i niszczyć innych ludzi? Czy rzeczywiście mamy do czynienia ze Świętą, która dobrowolnie przyjęła na siebie brzemię tak niewyobrażalnego cierpienia, aby pokazać innym, że zło jest prawdziwie osobowe? Natknąłem się nawet na opinię, że jej opętanie miało być odpowiedzią Boga na opublikowana właśnie książkę teologa Herberta Haaga pt „Abschied vom Teufel” (Pożegnanie z diabłem). Cierpienia, jakich doświadczała, powodowały jednak, że pragnęła końca udręk i dlatego poddawała się egzorcyzmom, ale okazały się one nieskuteczne, ponieważ na ich skuteczność nie pozwalał rzekomo sam… Chrystus. Ksiądz Alt wspomina, że w czasie egzorcyzmów demony zachowywały się bardzo nietypowo. Zazwyczaj nie chcą opuścić opętanego, ale nakaz egzorcysty w końcu je do tego zmusza. W przypadku Anneliese było jednak odwrotnie – krzyczały: „Chcemy wyjść! Chcemy wyjść!”, ale słowa egzorcysty nie były ich w stanie wypędzić. Mówi o tym przebieg egzorcyzmu 30 grudnia 1975 roku. W nagraniach słyszymy wrzask demonów: – „Nie wychodzimy, bo Ten nie zezwala!” – „Boski Zbawiciel?” – pyta kapłan. – „Tak… On tego nie chce”.

Przepraszam bardzo, ale mój umysł i serce buntują się przeciwko temu! Wiem, że zdania egzorcystów są tu podzielone. Mnie osobiście bliska jest, mocno krytykowana przez niektórych opinia polskiego egzorcysty o. Marka Mularczyka OMI. Uważa on, że Anneliese Michel została wykorzystana przez Szatana jako narzędzie i jej rzekoma ofiara ekspiacyjna była dopełnieniem opętania. W recenzji książki „Egzorcyzmy Anneliese Michel” o. Marek Mularczyk pisze, że Anneliese uległa szatańskim podszeptom o własnym wybraństwie i wywyższeniu. Jego zdaniem Szatan perfidnie udawał przed nią Jezusa, lub Matkę Boską, aby dobrowolnie zgodziła się na opętanie i uwierzyła, że będzie ono pokutą ekspiacyjną. W ten sposób dziewczyna doprowadziła swój organizm do wycieńczenia, co w konsekwencji zakończyło się śmiercią. A demony przez cały czas oszukiwały, zarówno ją, jak i egzorcystów.

Hipoteza szatańskiego oszustwa budzi wiele kontrowersji, ale przecież wiadomo, że takie podszywanie się Szatana pod osoby świętych, a nawet osobę Maryi, czy Jezusa, jest możliwe i zdarzało się już wcześniej, choćby w przypadku fałszywych objawień w Garabandal. Nie wiemy, jak było naprawdę, ale osobiście jestem skłonny przychylić się do zdania o. Mularczyka, że coś takiego, jak opętanie ekspiacyjne, to po prostu ściema. I to ściema, której autorem jest sam Szatan.
===

Przydał by się tu teraz Dariusz, który by się do tego może zechciał odnieść... [ale się nie odniesie, lecz odeśle do książki, którą tu namiętnie reklamuje...]

CHOMIK - jego zapasy

So maja 28, 2016 15:03
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 349 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 24  Następna strona