Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 28, 2025 22:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 75  Następna strona
 Medziugorje 
Autor Wiadomość
Post Re: Medziugorje
Johnny99 napisał(a):
No więc właśnie to mnie niepokoi, że ludzie jadą do Medjugorie, bo słyszeli, że można tam strzelić fotkę Matce Bożej. Tak, jakby modlitwa w "zwykłym" sanktuarium już im nie wystarczała. Tak, często słyszę, że "trzeba tam być, żeby zrozumieć". Faktycznie, zapewne trzeba tam być, żeby zobaczyć jakiś ciekawy cud i wtedy to ja się nie dziwię, że wielu po takich ekstra "przeżyciach" wyjeżdża "rozumiejąc fenomen". Jak mówiłem, mnie to jednak niepokoi i zupełnie nie przekonuje..

Z takim nastawieniem, to każdy powinien jechać do sanktuarium mieszącego się najbliżej własnej chałupy :D
W końcu i paliwo oszczędzą, i nocować nie będą musieli i w ogóle nie ma to jak oszczędność. A tak w ogóle, to powinien wystarczyć własny kościół, a nie jakieś farmazony z pielgrzymkami na drugi koniec świata. :twisted:

I jakby nie patrzeć, to do dowolnego sanktuarium ludzie jadą z powodów jakie opisałeś. Często wierząc, że jak tam pojadą to w ich życiu stanie się cud.

Ja byłam w Medjugorie, tylko dlatego, że skoro już jestem na wczasach w Chorwacji, a jakieś 2h drogi dalej jest Medjugorie, to rodzice stwierdzili, że nie zaszkodzi zwiedzić miejsce. Byłam wtedy małym bachorkiem, więc bardziej niż Gospa wrażenie na mnie zrobiło to, że jakiś wojskowy samolot nie zbombardował tego miejsca, bo chybił. Choć możliwe, że ze względu na wiek, opacznie zrozumiałam tą mapkę i gadkę przewodnika :roll:
Też się to uznaje za cud.

Pn sie 13, 2012 14:09

Val napisał(a):
Z takim nastawieniem, to każdy powinien jechać do sanktuarium mieszącego się najbliżej własnej chałupy :D
W końcu i paliwo oszczędzą, i nocować nie będą musieli i w ogóle nie ma to jak oszczędność. A tak w ogóle, to powinien wystarczyć własny kościół, a nie jakieś farmazony z pielgrzymkami na drugi koniec świata. :twisted:

Nie rozumiem o co chodzi, sam przecież napisałem wprost, iż wolałbym jechać aż do Meksyku :shock:

Cytuj:
I jakby nie patrzeć, to do dowolnego sanktuarium ludzie jadą z powodów jakie opisałeś. Często wierząc, że jak tam pojadą to w ich życiu stanie się cud.

Nie chodzi mi o cuda w postaci "nawrócenia" czy czegoś w tym rodzaju, ale właśnie o cuda typu "efekty specjalne", jak robienie zdjęć Gospie, o których tutaj rozpisywał się Dariusz-555.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn sie 13, 2012 14:24
@J99 przeczytaj swoje posty i napisz mi dlaczego byś chciał jechać aż do Meksyku?? Jaki cel i dlaczego nie do sanktuarium w Koziej Wólce??

Pn sie 13, 2012 14:28

Val, udajesz Greka? Dlatego, że objawienie Matki Bożej z Guadalupe zostało zatwierdzone przez Kościół.

Do sanktuarium w Koziej Wólce pojadę równie chętnie.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn sie 13, 2012 14:35

Bez względu na pogląd Dariusza-555, czy też Watykanu - pierwsze "objawienie" z czerwca 1981r. zdradza prawdziwy charakter medjugorskiej zjawy.
Mianowicie dzieciom ukazała się postać z DZIECKIEM na ręku.
http://medziugorje.blogspot.com/p/widzacy.html
Pytanie: kim było dziecko???
Bo na pewno nie był to Jezus Chrystus, który poszedł do nieba jako dorosły człowiek. Jezus dzieckiem był na samym początku 1 wieku n. e. W 1981r. Jezus nie mógł być żadnym dzieciątkiem.
Tym samym ani Jezus ani Bóg nie mieli z tą zjawą nic wspólnego.

Pn sie 13, 2012 15:43
Johnny99 napisał(a):
Val, udajesz Greka? Dlatego, że objawienie Matki Bożej z Guadalupe zostało zatwierdzone przez Kościół.

Do sanktuarium w Koziej Wólce pojadę równie chętnie.

Do Łagiewnik ludzie jeździli przez lata, odmawiali Koronkę do Bożego Miłosierdzia, rozpowszechniali obraz "Jezu ufam Tobie", a zatwierdzone objawienie zostało po latach oficjalnego zakazu wydanego przez Vatykan.
Jeżeli bowiem od ludzi pochodzi ta myśl czy sprawa, rozpadnie się, a jeżeli rzeczywiscie od Boga nie potraficie och zniszczyć.

PS Medjugorje nie zostało zbomardowane, nie dlatego, że chybiono, ale dlatego, że nigdy nie dało się nacelować, bo podczas kilku nalotów gdy samolot zbliżał się do wsi, przestrzeń pod samololami zasnuwała się dziwną mgłą uniemożliwiającą namierzenie celu.

Tomek44 napisał(a):
Bez względu na pogląd Dariusza-555, czy też Watykanu - pierwsze "objawienie" z czerwca 1981r. zdradza prawdziwy charakter medjugorskiej zjawy.
Bo na pewno nie był to Jezus Chrystus, który poszedł do nieba jako dorosły człowiek. Jezus dzieckiem był na samym początku 1 wieku n. e. W 1981r. Jezus nie mógł być żadnym dzieciątkiem.

W kilku objawieniach uznanych przez Kościół Maryja objawiała się z dzieckiem na ręku - choćby św Faustynie.

Pn sie 13, 2012 15:56

Alus napisał(a):
Tomek44 napisał(a):

W kilku objawieniach uznanych przez Kościół Maryja objawiała się z dzieckiem na ręku - choćby św Faustynie.

W takim razie charakter zjawy, która ukazała się Faustynie, jest identyczny jak medjugorski.
Za czasów Faustyny Jezus nie był dzieckiem.
Kościół nie tylko nie ma prawa decydować, czy np. Słońce krąży wokół Ziemi, ale tak samo nie ma władzy czynić z dorosłego Jezusa dzieciątka.

Pn sie 13, 2012 16:03

http://de.swoopshare.com/file/691383ec0 ... 0.JPG.html
byliśmy również na spotkaniu z Ivanem ( jeden z widzących , niestety nie widoczny na fotce ) .

Gospa ? czy zjawa ? na te , i inne pytania odpowiadają autorzy licznych książek o Medjugorje .
uzdrowienia duchowe i fizyczne , nawrócenia - oto owoce Międzygórza ( to polska nazwa miasteczka ) .

Pn sie 13, 2012 16:15

http://de.swoopshare.com/file/7978ba7f8 ... 3.JPG.html
w Medjugorje jest widoczne pozytywne szaleństwo na punkcie uwielbiania Nieba. nie ma tu jednak miejsca na "dywagacje na temat" np. czy dzieciątko na rękach Maryi za czasów siostry Faustyny to Jezus czy nie .

spotkałem grupe z Filipin , którzy znają , doceniają , czczą i podziwiają naszą świętą Faustyne . opowiadali mi że czytali Dzienniczek .

Pn sie 13, 2012 18:38
Dariusz-555 napisał(a):
http://de.swoopshare.com/file/7978ba7f801a9ac3cfb7baf76fd9bf48/z-243.JPG.html
w Medjugorje jest widoczne pozytywne szaleństwo na punkcie uwielbiania Nieba. nie ma tu jednak miejsca na "dywagacje na temat" np. czy dzieciątko na rękach Maryi za czasów siostry Faustyny to Jezus czy nie .

spotkałem grupe z Filipin , którzy znają , doceniają , czczą i podziwiają naszą świętą Faustyne . opowiadali mi że czytali Dzienniczek .

Tomek zapomina, że Boga nie da sie ująć ramami czasowymi, które wyznaczają ludzkie życie.

Pn sie 13, 2012 19:59

Tak nieśmiało przypomnę, iż po śmierci i zmartwychwstaniu Jezus ukazywał się swym uczniom jako dorosły człowiek. Saulowi z Tarsu także - który potem został apostołem Pawłem.
Więc dzieciątko na rękach medjugorskiej zjawy - to tylko zjawa a nie Chrystus.
Zresztą z Biblii jasno wynika, iż Jezus jest Królem i Arcykapłanem. Trudno takie przywileje oddawać w ręce dzieciątka....

I to nie dzieciątko dało swoje życie na okup, tylko dorosły w pełni świadomy człowiek. To nie dzieciątko zmarło - tylko dorosły i w pełni świadomy człowiek. I wreszcie nie dzieciątko zmartwychwstało - tylko dorosły w pełni świadomy człowiek.

Uwaga Alus o ramach czasowych nie ma tu nic do rzeczy. Co z tego, że Bóg nie daje się ująć w ramy czasowe?
Równie dobrze można napisać: "Bóg jest święty" - a i tak to nie zmienia faktu, iż Jezus jako Król i Arcykapłan ("na wzór Melchizedeka" - chyba nawet katolicy w to wierzą) jest DOROSŁY i w pełni swych władz umysłowych a nie dzieciątkiem.

Pn sie 13, 2012 20:13

do Mladifest 2013 zostało 351 dni .
http://www.youtube.com/watch?v=QlCQOxX0 ... re=related
to fragment z 2010 . Tomku , gdybyś tak dobrze znał Dzienniczek siostry Faustyny jak znasz Pismo Święte , to zafundowałbym Ci Medjugorską orzechówke ( kapitalny likier ) . skoro Watykan uznał objawienia Jezusa siostrze Faustynie , to nie może to być zjawa . zgadza się ?

Pn sie 13, 2012 20:24

Powtórzę: Watykan nie miał prawa decydować, że Słońce kręci się wokół Ziemi - i tak samo Watykan nie ma prawa decydować, żeby Jezus stał się z dorosłego człowieka: Króla i Arcykapłana - dzieciątkiem.
Więc jeśli zjawa jest dzieciątkiem, nawet jeśli medjugorska, czy jakakolwiek inna - to NIE MOŻE być to Król i Arcykapłan Jezus.

Pn sie 13, 2012 20:29

kompletnie nie czaje bazyla o co chodzi w powyższym poście Tomka . jeśli ktoś jarzy , ręka do góry .

Pn sie 13, 2012 20:58
Chyba chodzi mu o to, że skoro Jezus 2000 lat temu na ziemi osiągnął wiek
dorosły, to nie może nam teraz ukazywać się jako Dzieciątko.
Ciekawe jak niektórzy w ograniczony sposób pojmują
możliwości ciała przebóstwionego...nie mówiąc o Boskiej Wszechmocy.

Wt sie 14, 2012 6:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 75  Następna strona