Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 4:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 17  Następna strona
 Nie zgadzam się z dogmatem o Niepokalanym Poczęciu Maryi 
Autor Wiadomość

Post Re: Nie zgadzam się z dogmatem o Niepokalanym Poczęciu Maryi
Dawid7 napisał(a):
jumik napisał(a):
Nie wiem czego nie rozumiesz. Ja nie powiedziałem, że wszystkie anioły są symbolami., tylko, że: Biblia Tysiaclecia:
"Są to symbole uosobienia ducha każdego z Kościołów wcielone w osobę biskupa."

Właśnie dlatego moje pytanie: jak rozróżnić, kiedy w Biblii rozumieć słowo Anioł, jako symbol a kiedy jako istotę duchową?

Nie podam Ci reguły co jakie słowo gdzie oznacza, bo to nie jest proste jak tabliczka mnożenia. Apokalipsa jest jedną z najtrudniejszych ksiąg Pisma i trzeba mieć wiedzę (m.in. dobrą znajomość całego Pisma), żeby ją dobrze interpretować. Im większą wiedzę mamy, tym więcej rozumiemy z konkretnych fragmentów.

Dawid7 napisał(a):
Cytuj:
więc w tamtym miejscu nie ma wyrażenia wiary, że człowiek jest/będzie aniołem. Nie ma to żadnego oparcia w Biblii.

Nie zawsze w Biblii możemy znaleźć wszystkie Prawdy podane wprost.

To prawda, ale to nie jest żaden argument za Maryją-aniołem czy ludźmi-aniołami.

Pt lut 26, 2010 13:23
Zobacz profil WWW
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
maraskin napisał(a):
Wiec przyjmując taką kolej rzeczy ród Maryi był nieskalany grzechem? Bo jak rodzice tej kobiety którzy byli grzesznikami mogli zrodzić niegrzeszną? Niepokalane poczęcie ocieka mocno pogaństwem i wielobóstwem.

A jak kobieta mogła zrodzić Boga???

Nie chodzi mi o to że Maryja urodziła Jezusa, tylko o sam fakt tłumaczenia przez różne osoby że była bez grzechu.

So lut 27, 2010 14:47
maraskin napisał(a):
Nie chodzi mi o to że Maryja urodziła Jezusa, tylko o sam fakt tłumaczenia przez różne osoby że była bez grzechu.

Dalej zatem zapytam - czy grzeszna osoba może być Matką Boga?
Bo jeśli tak, to po co unikać grzechu?

N lut 28, 2010 9:40

Post Re: zgadzam się z dogmatem o Niepokalanym Poczęciu Maryi
Maryja objawila sie sw.Bernadecie Subirous w Lourdes i powiedziała-Ja Jestem Niepokalane Poczęcie..!poczytac o objawieniach.

Wt mar 30, 2010 16:17
zbanowana na stałe

ale co z tego,że sama tak powiedziała? my chcemy dowiedzieć się jakim sposobem jest Niepokalanie poczęta , a nie ,że w ogóle jest

Śr mar 31, 2010 17:15
*Julka* napisał(a):
ale co z tego,że sama tak powiedziała? my chcemy dowiedzieć się jakim sposobem jest Niepokalanie poczęta , a nie ,że w ogóle jest

Poczekaj :) ....zagwarantowane, że przyjdzie czas, gdy osobiście uzyskasz odpowiedź.

Śr mar 31, 2010 17:52

Post Re: zgadzam się z dogmatem o Niepokalanym Poczęciu Maryi
jak to jakim sposobem>Bóg ja wybral z wszystkich niewiast gdyz odznaczla sie czystoscia,sam aniol wypowiadajac slowa;laski pelna> mial na mysli ze z wszystkich niewiast zostala wybrana gdyz byla dobra,czysta,przeciez dlatego ja wybral Bóg na Matke swego Syna.jesli potem Bóg zabral Ją do nieba z calym cialem i dusza to znaczy ze nie posiadala grzechu pierworodnego czyli czystosc i w duszy byla czysta.

Śr mar 31, 2010 18:42

Post Re; zgadzam się z dogmatem o Niepokalanym Poczęciu Maryi
wogole to nie dociekaj tyle co i dlaczego tylko po prostu uwierz i pomodl sie, a nie rozkladaj wszystkiego na czynniki pierwsze bo to ci w niczym nie pomoze.jest faktem ze Maryja objawia sie i mowi o tym i prosi orędując o to abysmy rowniez dazyli jej sladem,abysmy szli droga Jezusa i jego przykazan,Maryja uzdrawia,pomaga,i jest masa swiadectw ludzi ktorzy otrzymali laski.poczytajcie o jej swiadectwach; http://www.ultramontes.pl/rosarium.htm.

Śr mar 31, 2010 18:52

Cytuj:
jesli potem Bóg zabral Ją do nieba z calym cialem i dusza to znaczy ze nie posiadala grzechu pierworodnego
Maryja została zabrana do nieba "PO skończeniu ziemskiego życia" (wielu teologów mówi o jej cielesnej śmierci), natomiast Eliasz jeszcze za życia.
Przy wniebowzięciu Henocha jest jeszcze prostsza sprawa, bo jest wyraźnie napisane, że Bóg wejrzał na jego wiarę i dobre życie:
Przez wiarę Henoch został przeniesiony, aby nie oglądał śmierci. I nie znaleziono go, ponieważ Bóg go zabrał.
Przed zabraniem bowiem otrzymał ŚWIADECTWO, iż podobał się Bogu.

(Hbr 11:15)
Nie ma wątpliwości, że Henoch znalazł szczególne względy u Pana (por. "Nie bój się, Maryjo, znalazłaś bowiem łaskę u Boga") i jest na to niezbity dowód w Piśmie ŚWIĘTYM (Słowie Bożym), bo w przypadku Maryji pozostają tylko domysły i tzw. Tradycja.

"karą za grzech jest śmierć" - myślę, że Eliasz i Henoch byli jeszcze bardziej niepokalani niż Maryja i powinni być uhonorowani uroczystym dogmatem o swojej bezgrzeszności i niepokalanym życiu OD POCZĘCIA.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Cz kwi 01, 2010 5:27
Niemniej to nie Eliasz i Henoch ukazuja się tysiącom ludzi róznych wyznań
http://www.przyszloscwprzeszlosci.info/ ... -al-warraq

Cz kwi 01, 2010 8:04

A co to za różnica? Może ich domeną jest ciche wstawiennictwo w modlitwach i SKROMNOŚĆ...

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Cz kwi 01, 2010 10:13
Elbrus napisał(a):
A co to za różnica? Może ich domeną jest ciche wstawiennictwo w modlitwach i SKROMNOŚĆ...

A Maryja jest nieskromna, w królestwie niebieskim panuje samowolka i Maryja objawia się wedle własnego upodobania.

Cz kwi 01, 2010 13:24
zbanowana na stałe

marze wybacz, ale prócz wiary mam także rozum,więc jak mnie ktoś kiedyś jakiś ateista czy protestant, czy Świadek Jehowy ,czy katolik,z nie wiedzą zapyta dlaczego i w jaki sposób Maryja jest niepokalanie poczęta to chciałabym udzielić Mu odpowiedzi i raczej nie w stylu " po prostu wierz".
Jest wiara głupia i jest wiara rozumna . "Fides et ratio"- jak mawiał JPII w encyklice,której raczej nikt nie czyta, a szkoda. Wierzę w dogmat o niepokalanym poczęciu,ale zastanawiam się jak on się zrodził.
Maryja była człowiekiem. A wszyscy ludzie rodzą się z grzechem pierworodnym.
Z twoich słow wynika,że stała się niepokalanie poczęta,ob Bóg jej tak powiedział i ją wybrał.
Ale czy wystarczy wybranie by być niepokalanie poczętą?
Bóg wybrał też św. Terese, św.Matke z Kalkuty, ale one jakoś nie zostały nazwane niepokalanie poczęte.

Cz kwi 01, 2010 14:12
Ale najbardziej rozumna wiara nie udziela odpowiedzi na wszystkie pytania.

Cz kwi 01, 2010 14:14
zbanowana na stałe

w sumie? w sumie udziela.

Cz kwi 01, 2010 14:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 17  Następna strona