Kim jest twoj ulubiony Swiety?
Autor |
Wiadomość |
light
|
Dina miala bardzo gleboka milosc do Eucharystji, Jezus obdarzyl ja darem wielu wizji, naprawde piekna dusza.
Urodzila sie 30 Kwietnia, w dniu ktory zostal pozniej przez Jezusa obrany na dzien Kanonizacji Faustyny i ustalenia Swieta Milosierdzia Bozego. Zawsze pamietam o Dinie, kiedy dziekuje Bogu za Jego Milosierdzie i Faustyne. Diny patronka byla mala Tereska od dzieciatka Jezus.
|
Pn wrz 05, 2005 21:46 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przypominam, że to forum dyskusyjne, a nie galeria obrazków. Proszę zastosować zasadę przekazywania treści za pomocą słów ewentualnie uzupełnianych drobnym zdjęciem.

|
Pn wrz 05, 2005 21:46 |
|
 |
light
|
zielona_mrowka napisał(a): to są wszyscy Wasi ulubieni święci czy po prostu jak jakiś święty wpadnie Wam w łapki to wklejacie tutaj jego obrazek?
mrowko
To bardzo dobre pytanie. Co do mnie to ja mam kilku ulubionych swietych  i za to naprawde dziekuje Jezusowi. Dzis mialam taka mysl, ze to cudownie zyc w towarzystwie tylu czystych dusz. Kiedy nasze zycie sie zakonczy Oni wszyscy wraz z Jezusem beda na nas czekali, tak mi sie przynajmiej wydaje.
Czesto gdy czytam wypowiedzi innych znajduje cos czego wczesniej nie wiedzialam i pomaga mi to poznac jeszcze glebiej milosc Boga. Naprzyklad kilka tygodni temu nic nie wiedzialam o Teresie de Losandes. Teraz jest ona mi bardzo bliska bo ktos podzielil sie ze mna swoja miloscia do niej. Zaskakujacym jest jak Bog moze uzyc kazda sytuacje dla swojej chwaly.
http://www.karmel.pl/hagiografia/swieci5.html
|
Wt wrz 06, 2005 0:02 |
|
|
|
 |
pawis-66
|
św. Paweł Apostoł szczególnie mi bliski bo to mój patron, ale jescze bardziej dlatego, że też bardzo długo byłem Szawłem
św. Faustyna (moja córeczka to Julia Faustyna) jestem jej szczególnie wdzięczny za szerzenie kultu Bożego Miłosierdzia
Ps. głeboko w moim sercu jest też jeszcze jedna święta, która nigdy nie będzie ani kanonizowana, ani beatyfikowana choć jej wstawiennictwu się polecam to moja mama.
_________________ Jezu, ufam Tobie
|
Wt wrz 06, 2005 23:23 |
|
 |
Delevander
|
Zdecydowanie Padre Pio i Jan Paweł II. Tych dwóch uważam za moich przyjaciół, którzy w wielu trudnych sytuacjach stanowili dla mnie opokę, świadomość, o którą mogłem się wesprzeć. Czasem gdy potrzebowałem poczucia humoru myślałem o Janie Pawle, prosząc go aby szepnął jakieś słówko  .
|
N wrz 11, 2005 11:29 |
|
|
|
 |
TOMASZ32
|
zielona_mrowka napisał(a): to są wszyscy Wasi ulubieni święci czy po prostu jak jakiś święty wpadnie Wam w łapki to wklejacie tutaj jego obrazek?
Dla mnie kazdy świety jest szczególny, każdy świety, którego zamieszczam jest dla mnie postacią wyjatkową, po za tym takie informacje o życiu moich ulubionych świętych mogą pomóc innym, dlatego umieszczam ich sylwetki. Uważam jednak, że zamieszczanie samych fotek jest przesadą bo to nie jest foto album.
Pozdrawiam
N wrz 11, 2005 16:24 |
|
 |
didymos
|
Oczywiście Tomasz zwany Didymosem

|
N wrz 11, 2005 17:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Święty Dominik z Calaruga ...
Cytuj: Piękną charakterystykę osoby św. Dominika znajdujemy w Liturgii Godzin (t. IV, s. 1033-1034): „Dominik odznaczał się tak wielką prawością obyczajów i tak niezwykłą żarliwością o sprawy Boże, że bez trudu można było w nim rozpoznać wybrane naczynie świętości i łaski. Wyróżniała go też niezachwiana równowaga ducha z wyjątkiem chwil, kiedy ogarniało go współczucie i miłosierdzie (...) pełna pokoju wewnętrzna postawa objawiała się na zewnątrz w serdeczności i wesołości spojrzenia. Za dnia nikt nie był bardziej przyjazny i miły względem towarzyszy i braci; w nocy nikt bardziej oddany czuwaniom i modlitwie (...) Uważał bowiem, że wtedy będzie naprawdę należał do Chrystusa, gdy całkowicie poświęci się zdobywaniu dusz (...) Nosił zawsze ze sobą Ewangelię Mateusza i listy Pawła. Czytał je tak często, że znał je prawie na pamięć. (...)”.
Św. Dominik jest uważany za patrona Zakonu Kaznodziejskiego i Zakonu Dominikanek Klauzurowych, także miast: Bolonii, Kordoby i Rzymu. W ikonografii przedstawia się św. Dominika w habicie dominikańskim, z gwiazdą sześcioramienną, infułą (mitrą) i pastorałem - nie przyjął biskupstwa. Obok św. Dominika widnieje często pies w czarne i białe łaty z gorejącą pochodnią w pysku. Jest to symbol zakonu: „Domini canes”, czyli Pańskie psy, tzn. wierni w służbie Bożej; pochodnia oznacza płomienność Bożej Miłości głoszonej przez dominikanów. Kolor psa nawiązuje do koloru habitu dominikańskiego, mianowicie czarno-białego. Często też w przedstawieniach św. Dominika (obrazy lub rzeźby) umieszcza się różaniec, gdyż tę modlitwę propaguje Zakon Kaznodziejski (U. Janicka-Krzywda).
Liturgiczny obchód ku czci św. Dominika przypada na dzień 8 sierpnia i ma rangę wspomnienia obowiązkowego. Jedynie parafia w Klimówce ma uroczystość z tej racji, że św. Dominik jest głównym patronem (wraz z Trójcą Świętą) kościoła i parafii.
Za przykładem św. Dominika starajmy się jak najlepiej poznawać Pismo Święte i być głosicielami Dobrej Nowiny Pana nie tylko słowem, ale też naszą postawą zgodną z wyznawana wiarą.
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TS ... minik.html
|
N wrz 11, 2005 17:51 |
|
 |
plomyk
|
Osoba poprzez ktora Jezus gleboko dotknel moja dusze to takze Anna Emmerich. Przeczytalam jej ksiazke o Pasji Jezusa w roku 2000 i na zawsze zmienila ona moja milosc do naszego Boga. Niektore jej mysli przelane na papier pozostawily mnie w lzach i pozwolily bardzie zrozumiec Boskie milosierdzie.
http://www.karmel.pl/czytelnia/antologi ... gia28.html
Pn wrz 26, 2005 20:06 |
|
 |
plomyk
|
Wiem, ze mamy tu dwa watki a swietych wiec nie chce otwierac nowego. Zastanawiam sie czy w tym watku moze zmiejscic sie moja nowa mysl.
Czesto slysze cos nowego, cos co przybliza moje serce do nowej duszy, zwanej swieta. Nie jest ona moja ulubiona ale powoli staje sie moja siostra czy bratem. Nie wiem dlaczego ale liczba moich ulubionych swietych powieksza sie.
Ostatnio ogladam raz w tygodniu program o swietych i prawie kazdego tygodnia odkrywam cos nowego, jestem dotknieta globoko pieknoscia innej osoby.
Julian z Norwich. Chcialabym przeczytac jej dziela, jest cos w jej zyciu, w jej milosci do Chrystusa co pozwala mi kochac Go jeszcze glebiej. Wiem, ze milosc jest Jego, ale zostaje ona przelewana w moje serce tak czesto poprzez wstawiennictwo Jego swietych. Nawet takich, ktorych nie znam. W momencie, kiedy slysze o nich, wydaje mi sie, ze zawsze kroczyli ze mna ale nie znalam ich imion. Ciezko mi to wytlumaczyc.
Nie wiem dlaczego, ale ja ich wszystkich tak bardzo podziwiam w Bogu i dlatego chcialabym powracac do tego watku i dzielic sie nowymi darami, ktore znajduje w Bogu. 
So paź 15, 2005 0:18 |
|
 |
plomyk
|
Zupelnie zapomnialam o Swietej Gertrudzie Wielkej. Czytajac jej dziela zakochalam sie w Jezusie ponownie. Niedlugo bedzie jej swieto. Pamietam, ze ona pomagala Faustynie zrozumiec i blizej poznac tajemnice milosierdzia Bozego. Jezus sam przyslal ja w tym celu do Faustyny.
Zachecam do poczytania o tej wspanialej postaci. jest ona jedyna swieta, ktora nie zostala oficjalnie kanonizowana.

Śr lis 02, 2005 0:45 |
|
 |
Katarina
|
_________________ (...)"Tak mówi Pismo Święte i niepojęte słowa w nim tkwią, a nie napotkać mocy tych słów może byś umiał a choćbys chciał, nie będziesz mógł(...)"1,2,3
|
So lis 05, 2005 8:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dyskusja na temat sensu proszenia świętych o wstawiennictwo została wydzielona tutaj: viewtopic.php?p=112019#112019
|
Śr lis 09, 2005 20:56 |
|
 |
magda_z_opola
|
Ja mam kilku ulubionych świętych. Przede wszystkim Ojciec Pio, Jan Bosco i Dominik Savio. Oraz oczywiście Jan Paweł II 
|
Cz gru 22, 2005 11:32 |
|
 |
zielona
|
Moi "ulubieńcy" to św. Jan Bosco, św. Michał Archanioł i św. Tereska z Lisieux. Czyli normalka - znani i lubiani 
|
Cz gru 22, 2005 23:52 |
|
|
|