Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 5:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 349 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 24  Następna strona
 Objawienia religijne - kto za nimi stoi? 
Autor Wiadomość

Post Re: Objawienia religijne - kto za nimi stoi?
equuleuss napisał(a):

Bóg nie jest w stanie zmusić Szatana do mówienia prawdy? Oczywiście że może.

Jakikolwiek człowiek, nawet jeśli biskup uznał go jako "egzorcystę", nie ma władzy nad Bogiem, aby na jego zachciankę zmuszał Boga do czegokolwiek, np. do zmuszania do czegokolwiek szatana.
Nawet Jezus nie był na tyle próżny, aby na życzenie szatana skakać ze świątyni, co by wywołało reakcję aniołów.
Z drugiej strony - wolna wola, która cechuje nie tylko ludzi ale i wszystkie stworzenia duchowe (w tym i szatana z demonami) wyklucza przyjęcie założenia, że Bóg ingeruje w wolną wolę. Wtedy nie byłaby to "wolna" wola.
Gdyby rzeczywiście Bóg ingerował w wolną wolę szatana - to ktoś by słusznie zarzucił Bogu: czemu Bóg nie zlikwidował buntu szatana i pierwszych ludzi w Edenie? Ergo - to Bóg jest winny grzechu i wszelkich nieszczęść na ziemi, bo nie ingerował w wolną wolę buntowników.

So maja 28, 2016 19:07
Helenka napisał(a):
Abstrahując od wypowiedzi tego ksiedza, to uważacie, że Jezus, który jest sama Miłością pozwoliłby na takie cierpienia, skoro ona już prosiła o uwolnienie?

W taki sam sposób można by zapytać dlaczego Faustyna tak bardzo cierpiala i zmarła w tak młodym wieku dusząc się na gruźlicę, wszystko w niej było przeżarte chorobą, na pewno straszliwe cierpienie. Podobnie Teresa z Lisieux.

To samo pytanie można by zastosować do Matki Teresy która żyła w ciemnościach duchowych i czyniła heroiczne wysiłki aby wierzyć i wytrwać. I wiele, wiele innych... A Marta Robin? Pytasz dlaczego Bóg pozwala na cierpienie swoich mistyków? Tajemnica Miłości. Oni to biorą dobrowolnie na siebie. Anneliese też tak zrobiła, dobrowolnie.

Cytuj:
To, że ona była niezwykle skromną osobą nie ma tu nic do rzeczy, skoro uwierzyła ojcu kłamstwa, że to sam Jezus.

I ponownie mogę powiedzieć - spójrz na to co mówi Szatan w tych nagraniach. Gdzie tam widzisz kłamstwa? Ojciec kłamstwa mówi prawdę w tym wyjątkowym przypadku, a dzięki tym nagraniom i postawie tej dziewczyny, wielu ludzi uwierzyło i zdało sobie sprawę z istnienia Szatana i Boga, a przecież największym zwycięstwem Szatana to jest uczynić ludzi głuchymi i ślepymi na niego, wtedy ma pole do działania.

Cytuj:
Już napisałam.....sądzisz, że Bóg uznał za nie wystarczające wiekowe przekazy wizjonerów, stygmatyków, świętych Kościoła i posłużył się kłamcą i ojcem kłamstwa.....stając sie tym niewiarygodny?

Dlaczego więc ojciec kłamstwa mówi prawdę w tych nagraniach?

Cytuj:
Jakikolwiek człowiek, nawet jeśli biskup uznał go jako "egzorcystę", nie ma władzy nad Bogiem, aby na jego zachciankę zmuszał Boga do czegokolwiek, np. do zmuszania do czegokolwiek szatana.

Egzorcysta nie robi takich rzeczy dla własnej zachcianki, ale aby ujawniła się Moc Boga.

So maja 28, 2016 19:11

equuleuss napisał(a):

Egzorcysta nie robi takich rzeczy dla własnej zachcianki, ale aby ujawniła się Moc Boga.

Powtórzę: nawet Chrystus nie był próżny, aby moc Boga ujawniała się przy ratowaniu jego życia przy skoku ze świątyni.
Więc niech egzorcystom się w głowach nie przewraca, że mogą zmuszać Boga do ingerowania w czyjąkolwiek wolną wolę.
Toż to idiotyzm, co się egzorcystom wydaje.

Ostatnio edytowano So maja 28, 2016 19:30 przez Tomek44, łącznie edytowano 1 raz

So maja 28, 2016 19:23
Tomek44 napisał(a):
equuleuss napisał(a):

Powtórzę: nawet Chrystus nie był na tyle próżny, aby moc Boga ujawniała się przy ratowaniu jego życia przy skoku ze świątyni.
Więc niech egzorcystom się w głowach nie przewraca, że mogą zmuszać Boga do ingerowania w czyjąkolwiek wolną wolę.

Któż Bogu zabroni cokolwiek, jeśli to jest zgodne z Jego wolą?

So maja 28, 2016 19:29
Tomek44 napisał(a):
Nie czynił tego prywatnie, po kryjomu, tylko oficjalnie jako Głowa Kościoła Katolickiego - a zatem był wyrazicielem stosunku wszystkich katolików do Koranu.

Jan Paweł II ucałował Koran dlatego, że ta księga dla tych ludzi, którzy mu ją dali była święta. Zrobił to z szacunku dla ich wiary i ich samych.
Cytuj:
Oznacza to, iż każdy katolik obowiązany jest szanować i cenić Koran jako wartościową księgę zbliżającą katolików do Boga, traktować islamistów jako równych sobie wobec Boga. Gdyby wg Jana Pawła II Koran był czymś bezwartościowym lub szkodliwym - to by go całował???

Oznacza to, że każdy katolik ma szanować każdego człowieka niezależnie od wyznawanej religii. Każdy człowiek jest stworzony przez Boga na Jego obraz i podobieństwo i z tego tytułu każdemu nalezy się szacunek.
Cytuj:
Warto też dodać, że obecny papież wprost nakazał wszystkim parafiom przyjmować uchodźców, sam dając przykład.

A przykazanie miłości bliźniego znasz? A przypowieśc o miłosiernym Samarytaninie znasz? A wreszcie mowę o sądzie ostatecznym (bo byłem głodny, spragniony, byłem przybyszem, w więzieniu itd.) znasz?
Cytuj:
Obecny papież wielokrotnie nawiązuje do postaw Jana Pawła II w stosunku do innowierców, czego dowodem jest zapodany przez Cristerosa filmik, wywołujący oburzenie "prawdziwych Polaków, katolików i patriotów", takich jak np. Piotr_C_Żarski.
Dalej twierdzisz, że jakieś wizje lub jacyś papieże mogą dowolnie odstępować od nauk Biblijnych

Na temat "prawdziwych Polaków" wolę się nie wypowiadać. Hipokryzja w najczystszej postaci.
A co do odstępowania od nauk Biblijnych papieży: który odstąpił? I nie myl tu postępowania z doktryną.
Żaden z nich nie napisał od nowa Biblii tak jak mu to pasowało do jego wizji Boga. To zrobił Russel, nie papież.
----------------------------------------------------------------------------------------------
equuleuss napisał(a):
W taki sam sposób można by zapytać dlaczego Faustyna tak bardzo cierpiala i zmarła w tak młodym wieku dusząc się na gruźlicę, wszystko w niej było przeżarte chorobą, na pewno straszliwe cierpienie. Podobnie Teresa z Lisieux.

Cierpienie jest wpisane w życie każdego człowieka i nie myl cierpienia z normalnej choroby z opętaniem. Gruźlica jest choroba ciała, opętanie dotyczy duszy.
equuleuss napisał(a):
To samo pytanie można by zastosować do Matki Teresy która żyła w ciemnościach duchowych i czyniła heroiczne wysiłki aby wierzyć i wytrwać.

Tez była opętana? Widzę, że chwytasz się brzytwy. Każdy człowiek, także święty ma okresy zwątpienia, ciemności itp. A jeśli chodzi o Matkę Teresę z Kalkuty, to o jakich heroicznych wysiłkach mówisz? O tym, że zbierała gnijące, żywe ludzkie ciała z ulicy i własnoręcznie opatrywała, zabierała do domu, aby mogli przynajmniej godnie umrzeć?
equuleuss napisał(a):
I ponownie mogę powiedzieć - spójrz na to co mówi Szatan w tych nagraniach. Gdzie tam widzisz kłamstwa? Ojciec kłamstwa mówi prawdę w tym wyjątkowym przypadku, a dzięki tym nagraniom i postawie tej dziewczyny, wielu ludzi uwierzyło i zdało sobie sprawę z istnienia Szatana i Boga, a przecież największym zwycięstwem Szatana to jest uczynić ludzi głuchymi i ślepymi na niego, wtedy ma pole do działania.

W czasie każdego egzorcyzmu Szatan mówi prawdę, bo wie, że stoi przed Bogiem, a ten zna prawdę. I w czasie każdego egzorcyzmu ludzie nawracają się do Boga widząc że szatan jest i że Bóg jest od niego silniejszy.
W tym wypadku skąd wiesz, że mówi prawdę, że Jezus nie pozwala mu wyjść?
equuleuss napisał(a):
Dlaczego więc ojciec kłamstwa mówi prawdę w tych nagraniach?

Jaką prawdę?

So maja 28, 2016 19:30
magda68 napisał(a):
http://bog-w-moim-balaganie.blog.onet.pl/2008/05/17/zaskakujace-poglady-o-marka-mularczyka-omi-pisujacego-pod-pseudonimem-prorok-eliasz/

Nie R. Zając zainspirował czytelnikabiblii to otwarcia tego wątku.

Pogrzebałam trochę i w linku doczytałam, że autor przypisuje o. Mularczykowi jakoby ten pisał pod pseudonimem prork Eliasz i na jego stronie jeet artykuł o demonicznym pochodzeniu objawień Maryjnych.
Rzecz w tym, że na stronie "eliasz.dekalog" ten artykuł nie jest autorstwa Ani o. Mularczyk, ani rzekomego Eliasz - jest to fragment książki Jonathan Dunkela.....pod tekstem wyraźnie pisze: autor artykułu jonatan Dunkel
http://eliasz.dekalog.pl/goscie/dunkel/objawien.htm

So maja 28, 2016 19:34
Helenka napisał(a):

Cierpienie jest wpisane w życie każdego człowieka i nie myl cierpienia z normalnej choroby z opętaniem. Gruźlica jest choroba ciała, opętanie dotyczy duszy.

Pewna święta, nie pamiętam teraz jej imienia miała także takie stany opetania, nawet podczas jednego z nich wzięła nóż i powiedziała do sióstr modlądych się w kaplicy że je wszystkie zabije. Dręczenia demonicznego doznawały także osoby uznane za święte. Opętanie ekspiacyjne jest dopuszczalną formą, chociaż budzi wiele kontrowersji.

Cytuj:
W czasie każdego egzorcyzmu Szatan mówi prawdę, bo wie, że stoi przed Bogiem, a ten zna prawdę.

Nie, to nie jest w taki sposób. Kłamie jak z nut podczas egzorcyzmów, tak jak egzorcysta Anneliese miał przecież tą świadomość cały czas, i nawet powiedział w pewnym momencie - jesteś świetnym aktorem, i mówił - ojcze kłamstwa, rozkazuję ci powiedz wszystko, powiedz prawdę w Imię.... Szatan mówi prawdę tylko wtedy kiedy jest do tego zmuszony, bo Bóg tak chce. Widziałaś oryginalne zapisy z nagrań? Szatan mowi prawdę, ale potem dodaje - nie! Tak, nie! Albo mówi, to nie było prawdą! A przecież wiemy że było prawdą kiedy mówi że trzeba modlić się na rożańcu, albo że krzyż go przeraża, te rzeczy trzeba wyłapać.

Cytuj:
W tym wypadku skąd wiesz, że mówi prawdę, że Jezus nie pozwala mu wyjść?

Na to pytanie nie znamy odpowiedzi. To samo można by zapytać dlaczego Bóg pozwolił na to że ojciec Pio został pobity przez demona a nawet miał rozbitą głowę, i z tego powodu nie zszedł na mszę.

Cytuj:
Jaką prawdę?
[/quote]

Jak przeczytasz to zrozumiesz.

So maja 28, 2016 19:46

equuleuss napisał(a):
Tomek44 napisał(a):
equuleuss napisał(a):

Powtórzę: nawet Chrystus nie był na tyle próżny, aby moc Boga ujawniała się przy ratowaniu jego życia przy skoku ze świątyni.

Któż Bogu zabroni cokolwiek, jeśli to jest zgodne z Jego wolą?

Od kiedy zgodne z wolą Boga jest podporządkowanie się przez Boga jakiemukolwiek człowiekowi na jego żądanie????
A do działania przez Boga zgodnie ze Swoją wolą - to Bóg nie potrzebuje do szczęścia żadnego egzorcysty.
Toż to idiotyzmem jest przypisywanie egzorcystom władzy nad Bogiem, do dyktowania Mu co "jest zgodne z wolą Bożą" - oczywiście według equuleuss.

So maja 28, 2016 19:57

Ala. Pamiętam blog który odwiedziłam - autorstwa człowieka podającego się za zakonnika, demonologa, egzorcystę, ze zgromadzenia OMI, uderzyło mnie, że podawał znak zodiaku skorpion., rzecz niebywała u księdza. (Nie zapamiętałam dokładnie nazwiska i potem zapomniałam o tym, nie wracałam do tego)
Były tam treści - na tym blogu - odnoszące się do rzekomego opętania Szawła z Tarsu. Sorry to pamiętam, bo takie treści się pamięta. Szczerze powiedziawszy z takimi tekstami nie spotkałam się nawet u protestantów. Dlatego zapamiętałam. Pytałam się znajomego księdza OMI - tego samego który odprawiał Msze za śp. Andrzeja - co to ma znaczyć. On pamiętam powiedział mi że nic go już nie zdziwi.
Jakiś czas potem nie widziałam już na stronie blogu tego tekstu.

Po przeczytaniu wpisu inicjującego ten wątek nie od razu skojarzyłam, ale potem to nazwisko wydało mi się znajome, wystarczyło ze wklikałam w google, no i to mi potwierdziło.

So maja 28, 2016 20:08

Equleus kombinuje pozytywnie , analizuje , i powoli ale w dobrym kierunku idzie .
z przymruzeniem oka traktuj papke internetowa na ten temat .
przyczyna smierci jednak nie byly leki . no kto wie co bylo przyczyna ?
zaskakuje mnie to ze podczas egzorzyzmow demon mowil o Siostrze Faustynie i Obrazie Jezusa Milosiernego .
no , jaka odpowiedz na to wyczaruje z kapelusza Helenka ?

So maja 28, 2016 20:35

czytelnikBiblii napisał(a):
Robek, po co tracę czas na Ciebie (bo i tak to olejesz, co piszę), to nie wiem, ale jeszcze minutę Ci poświęcę.
Po to dałem cytat nie na temat, by Ci pokazać do czego prowadzi to co robisz: bez kontekstu cytujesz.

Ty tu do mnie masz pretensje, a samemu robisz to samo, albo i gorzej!
Bo skoro mówisz, że sam cytat nie ma znaczenia, a liczy sie jedynie kontekst, to po co żeś tu na forum zamieszczał cytaty z Biblii, zamiast przejść od razu do kontekstu?
Gdzie w tym sens?

czytelnikBiblii napisał(a):
[przydało by się, aby jakiemuś "następcy" apostołów, spodobało się, abyś zniknął z forum...]

Następcami apostołów, są papieże, i jakoś wątpię żeby Franciszek, był za tym, żebym zniknął z tego forum, to już bardziej ciebie by chciał usunąć, bo przecież nie jesteś katolik.

Helenka napisał(a):
Absolutnie Apostołowie i nastepcy nie dostali od Jezusa takiego prawa jak sugerujesz i dlatego czytelnikBiblii skomentował Twoje brednie we właściwy sposób. Wyrwałes wypowiedź Jezusa z kontekstu.

Mam rozumieć, że w Biblii jest napisane, o tym że wypowiedzi Jezusa nie mają znaczenia, a liczy sie jedynie ich kontekst?

Helenka napisał(a):
Bzdura. Bóg nie stworzył piekła i nie wysyła nikogo na potępienie. Człowiek sam siebie potępia żyjąc bez Boga i uprawiając samowolkę. Piekło to stan oddzielenia od Boga a nie miejsce w znaczeniu ziemskim.

Wszystko stworzył Bóg, piekło również.

So maja 28, 2016 23:50
Cytuj:
W czasie każdego egzorcyzmu Szatan mówi prawdę, bo wie, że stoi przed Bogiem, a ten zna prawdę.

Cytuj:
Nie, to nie jest w taki sposób. Kłamie jak z nut podczas egzorcyzmów, tak jak egzorcysta Anneliese miał przecież tą świadomość cały czas, i nawet powiedział w pewnym momencie - jesteś świetnym aktorem, i mówił - ojcze kłamstwa, rozkazuję ci powiedz wszystko, powiedz prawdę w Imię.... Szatan mówi prawdę tylko wtedy kiedy jest do tego zmuszony, bo Bóg tak chce. Widziałaś oryginalne zapisy z nagrań? Szatan mowi prawdę, ale potem dodaje - nie! Tak, nie! Albo mówi, to nie było prawdą! A przecież wiemy że było prawdą kiedy mówi że trzeba modlić się na rożańcu, albo że krzyż go przeraża, te rzeczy trzeba wyłapać.

I ta "prawda" brzmi - to nie ja męczę i dręczę Annielesie, to ten wasz Bóg niemiłosierny okrutnik zmusza mnie do dręczenia tej dziewczyny.
I na tym zasadza sie perfekcyjne kłamstwo - dużo elementów prawdy znanej powszechnie, a pośród nich przemycone i zamierzone kłamstwo o okrucieństwie Boga.

Cytuj:
Na to pytanie nie znamy odpowiedzi. To samo można by zapytać dlaczego Bóg pozwolił na to że ojciec Pio został pobity przez demona a nawet miał rozbitą głowę, i z tego powodu nie zszedł na mszę.

Dręczenie szatańskie to żaden ewenement, zatem nawet wybrany przez Boga o. Pio ich doświadczał. Zresztą wielu świętych czy stygmatyków tego doświadczało - okrutnie demon traktował stygmatyczkę Martę Robin.
Ale nie udawał przy tym, że czyni to z polecenia Boga.....Boga, który przestrzega przed kłamczuchem, aby ponoć nim sie posłużyć.....zawiła interpretacja, nie pasująca do nakazu "tak..tak..nie..nie".

Cytuj:
Wszystko stworzył Bóg, piekło też

Przydał by sie konkretny wers z Biblii na potwierdzenie.

N maja 29, 2016 8:10
Robek napisał(a):
Bo skoro mówisz, że sam cytat nie ma znaczenia, a liczy sie jedynie kontekst
Robek napisał(a):
Mam rozumieć, że w Biblii jest napisane, o tym że wypowiedzi Jezusa nie mają znaczenia, a liczy sie jedynie ich kontekst?

Wróć do szkoły i naucz się czytac ze zrozumieniem. Nigdzie ani ja, ani czytelnik, nie mówiliśmy, że liczy się jedynie kontekst, ale że wypowiedzi Jezusa (nie tylko Jezusa) nalezy czytać w kontekście (tu kontekście słownym). Skoro nie rozumiesz co to jest kontekst, wyjaśnię Ci na przykładzie:
łudź - powiesz, że napisałam z błędem, prawda?
nie łudź się, bo napisałam poprawnie.
To wszystko co jest wokół słowa łudź jest kontekstem słownym.
Ps 14: "nie ma Boga" - tak zacytowane sugeruje, ze Biblia mówi iż nie ma Boga. Czytamy więcej: Mówi głupi w swoim sercu: "Nie ma Boga"- powiedział w sercu i co? I nic. Tak? Ale czytamy dalej: Mówi głupi w swoim sercu: "Nie ma Boga" Oni są zepsuci, ohydne rzeczy popełniają, nikt nie czyni dobrze. I teraz już wiemy dlaczego ktoś został nazwany głupim i w jaki sposób "powiedział", że nie ma Boga. Nie powiedział słownie ale czynem.
Ponieważ nie jest to temat o prawie nadanym apostołom i ich następcom, więc ograniczę sie do podania linka: http://mateusz.pl/ksiazki/js-sd/Js-sd_45.htm
Robek napisał(a):
Wszystko stworzył Bóg, piekło również.

W takim sensie, że jest stan bez Boga (dusze tam przebywające nie będą widziały Boga), owszem, ale jako miejsce kaźni z kotłami pełnymi gotującej się smoły :D- nie. Piekło nie jest miejscem w znaczeniu ziemskim jak las, jezioro, góry, miasto itp.
Robek napisał(a):
Następcami apostołów, są papieże

Nie, następcami apostołów są biskupi. Papiez tez jest biskupem i jest nastepcą pierwszego wśród apostołów - Piotra.

N maja 29, 2016 8:13

magda68 napisał(a):
Ala. Pamiętam blog który odwiedziłam - autorstwa człowieka podającego się za zakonnika, demonologa, egzorcystę, ze zgromadzenia OMI, uderzyło mnie, że podawał znak zodiaku skorpion., rzecz niebywała u księdza. (Nie zapamiętałam dokładnie nazwiska i potem zapomniałam o tym, nie wracałam do tego)
Były tam treści - na tym blogu - odnoszące się do rzekomego opętania Szawła z Tarsu. Sorry to pamiętam, bo takie treści się pamięta. Szczerze powiedziawszy z takimi tekstami nie spotkałam się nawet u protestantów. Dlatego zapamiętałam. Pytałam się znajomego księdza OMI - tego samego który odprawiał Msze za śp. Andrzeja - co to ma znaczyć. On pamiętam powiedział mi że nic go już nie zdziwi.
Jakiś czas potem nie widziałam już na stronie blogu tego tekstu.

Po przeczytaniu wpisu inicjującego ten wątek nie od razu skojarzyłam, ale potem to nazwisko wydało mi się znajome, wystarczyło ze wklikałam w google, no i to mi potwierdziło.

Sugerujesz, że ksiądz Marek Mularczyk - autor tego tekstu, od którego zacząłem ten temat - napisał, że Paweł nie widział Jezusa w drodze do Damaszku, ale szatana?
Chyba napiszę do niego i się zapytam...

Tu się powołujecie na treści, jakie w czasie egzorcyzmów wypowiadają demony, że one takie prawdziwe... A nawet jeśli tak, to co z tego?! Czy mamy się na nich opierać? Przedkładać je nad treść Biblii?
Act 16:16-19 bt5
(16) Kiedy szliśmy na miejsce modlitwy, zabiegła nam drogę jakaś niewolnica, opętana przez ducha wieszczego. Przynosiła ona duży dochód swym panom.
(17) Ona to, biegnąc za Pawłem i za nami, wołała: Ci ludzie są sługami Boga Najwyższego, oni wam głoszą drogę zbawienia.
(18) Czyniła to przez wiele dni, aż Paweł, mając dość tego, odwrócił się i powiedział do ducha: Rozkazuję ci w imię Jezusa Chrystusa, abyś z niej wyszedł. I w tejże chwili wyszedł.
(19) Gdy panowie jej spostrzegli, że przepadła nadzieja ich zysków, pochwycili Pawła i Sylasa, zawlekli na rynek przed władze,

Jak widać wyżej, Pawłowi nie podobało się "reklamowanie" jego służby przez demona... Na nic nam demoniczne przekazy! Mamy Słowo Boże - i do niego mamy się zwracać po prawdę, a nie do demonów!!

CHOMIK - jego zapasy
A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?

N maja 29, 2016 10:36
Zobacz profil WWW
Cytuj:
I ta "prawda" brzmi - to nie ja męczę i dręczę Annielesie, to ten wasz Bóg niemiłosierny okrutnik zmusza mnie do dręczenia tej dziewczyny.
I na tym zasadza sie perfekcyjne kłamstwo - dużo elementów prawdy znanej powszechnie, a pośród nich przemycone i zamierzone kłamstwo o okrucieństwie Boga.

Dlatego jak powiedziałem wcześniej, trzeba mieć świadomość i odsiewać te rzeczy, nagrania z egzorcyzmów nie powinny być przeznaczone do czytania przez każdego, na stronie - egzorcyzmy - jest zalecenie aby być w stanie łaski i przeczytać odpowiednie modlitwy przed rozpoczeciem zagłębiania się w tą osobliwą ''lekturę''.

Cytuj:
Tu się powołujecie na treści, jakie w czasie egzorcyzmów wypowiadają demony, że one takie prawdziwe... A nawet jeśli tak, to co z tego?! Czy mamy się na nich opierać? Przedkładać je nad treść Biblii?

Nie, ale jest to czasem nawet dla umocnienia wiary, na potwierdzenie tego że istnieje Szatan, że piekło jest wieczne i że jest to realna sprawa. Tymczasem jak powiedziałem także już wcześniej, jednym z największych zwycięstw Szatana jest to że ludzie nie wierzą w niego i nie mówią o tych sprawach. Wtedy ma pole do działania.

Cytuj:
W takim sensie, że jest stan bez Boga (dusze tam przebywające nie będą widziały Boga), owszem, ale jako miejsce kaźni z kotłami pełnymi gotującej się smoły :D- nie.

Może nie wizje z kotłami dosłownie, ale w takim razie dlaczego demony są odsyłane do piekła podczas egzorcyzmów? Dlaczego przecież wierzymy że na końcu czasów Szatan i jego armia demonów mają być związani i wrzuceni do piekła i tam zamknięci, czyli całkowicie unieszkodliwieni i odseparowani, czyli to jest jakieś miejsce gdzie one przebywają w szczególny sposób. Przecież podczas egzorcyzmów czasem mówią że tam w piekle jest gorzej niż tutaj. Tam, oznacza miejsce. Myślę że piekło nie polega tylko na nie ogladaniu Boga. W czyściu dusze też nie ogladają Boga a przecież czyściec piekłem nie jest, a poza tym, piekło i Niebo to pojęcia osadzone w wiecznosci, a człowiek nie będzie wiecznie istniał jako dusza, ale zyska nowe ciało w pewnym momencie historii świata.

N maja 29, 2016 11:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 349 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 24  Następna strona