Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 1:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
 Dogmaty 
Autor Wiadomość

"Kościół Katolicki został założony przez Chrystusa"

Kosciol - zgromadzenie wierzacych w Chrystusa - "gdzie dwaj albo trzeh zgromadzeni są w Imię Moje, tam Ja Jestem pośród nich".

Katolicki, czyli powszechny, obejmujący wszystkich, ktorzy wierzą w Chrystusa. Niezaleznie od denominacji.

"Jezus zwraca uwagę na naszą wiarę. Ta różni się drastycznie między Kościołem Katolickim a wspólnotami poza nim."

Należy zwrócić uwagę, na czym wspólnota buduje. Fundamentu bowiem nikt nie może położyć innego poza tym, ktory jest już położony, a jest nim Chrystus.

"Apostołowie czcili Maryję i nie przeszkadzało im to w żywej relacji z Bogiem. Podobnie jak żadnemu ze świętych."

Wszyscy chrzescijanie darzą wielkim szacunkiem Marię. Nie spotkałem ani jednego chrzescijanina, ktory by Jej nie szanował. Cześć należy oddać Bogu, a nie stworzeniu. Świętym jest każdy wierzący w Chrystusa.

"To może Ty się pochwalisz uzdrowieniami i uwolnieniami?"

To się zdarza sie w wielu denominacjach. Także znane mi są przypadki zmartwychwzbudzenia.

So lut 04, 2006 0:55
Katolicki, czyli powszechny, obejmujący wszystkich, ktorzy wierzą w Chrystusa. Niezaleznie od denominacji.

Ok, pytania pomocnicze: Czy Kościół Katolicki obejmuje jeszcze osobę która:
- nie wierzy w bóstwo Chrystusa
- nie wierzy w człowieczeństwo Chrystusa
- wierzy w Chrystusa jako emanację nieosobowej energii
- ma psa imieniem Chrystus i wierzy, że wygra on medal
Wszystkie te osoby wierzą w Chrystusa. Nie ma pod tym względem różnicy. Przecież denominacja nie ma znaczenia. I proszę nie wyśmiewać tego pytania, tylko jak dziecku wyjaśnić mi, gdzie jest magiczna różnica między wiarą w Chrystusa a niewiarą w Chrystusa.
Mechatron napisał(a):
Należy zwrócić uwagę, na czym wspólnota buduje. Fundamentu bowiem nikt nie może położyć innego poza tym, ktory jest już położony, a jest nim Chrystus.

Więc po co mam budować na średniowiecznych reinterpretacjach Biblii, jak mam świadectwo Apostołów?
Cytuj:
Wszyscy chrzescijanie darzą wielkim szacunkiem Marię. Nie spotkałem ani jednego chrzescijanina, ktory by Jej nie szanował. Cześć należy oddać Bogu, a nie stworzeniu. Świętym jest każdy wierzący w Chrystusa.

Nie zgadzasz się ze świętym Pawłem, który nakazał prześcigać się w okazywaniu czci? No cóż, nigdy nie uważałem, że protestanci mają jakiś elementarny szacunek do Biblii.
Cytuj:
To się zdarza sie w wielu denominacjach. Także znane mi są przypadki zmartwychwzbudzenia.

To pięknie. Po prostu mój przedmówca strasznie narzekał na braki.

So lut 04, 2006 20:44

Ad.1) Nie samym chlebem zyje czlowiek, ale kazdym Slowem, ktore pochodzi z ust Bozych. Wiara plynie ze sluchania tego Slowa. Nie na darmo Chrystus posylal Swoich uczniow aby glosili Ewangelie. Wszystkie najwazniejsze określające prawdziwą wiarę w Chrystusa zawarte sa w Biblii. Biblia potwierdza, ze Chrystus byl Bogiem i czlowiekiem, a nie byl nieosobowa energią lub, jak piszesz, psem.

Ad.2.) Zwroc sie z tym pytaniem do apostola Pawla - pisal o tym w 3. rozdziale 1Kor.

Ad.3) Jaką cześc masz na myśłi? Czy klękasz przed popem i odmawiasz do niego rozaniec? Jesli masz szacunek do Biblii, to bedziesz postepowal jak Biblia nakazuje. Trzeba sluchac bardziej Boga niz ludzi:

Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą.

(Wyj 20:4-5, BT)

Na to odrzekł mu Jezus: Idź precz, szatanie! Jest bowiem napisane: Panu, Bogu swemu, będziesz oddawał pokłon i Jemu samemu służyć będziesz.

(Mat 4:10, BT)

A kiedy Piotr wchodził, Korneliusz wyszedł mu na spotkanie, padł mu do nóg i oddał mu pokłon. Piotr podniósł go ze słowami: Wstań, ja też jestem człowiekiem.

(Dz 10:25-26, BT)

I upadłem przed jego stopami [anioła], by pokłon mu oddać. I mówi: Bacz, abyś tego nie czynił, bo jestem twoim współsługą i braci twoich, co mają świadectwo Jezusa: Bogu samemu złóż pokłon!

(Obj 19:10, BT)

So lut 04, 2006 21:58
Serdecznie wszystkich zachecam do przeczytnia homilii papieza Benedykta XVI wygłoszonej na Uroczystość Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny 8 grudnia 2005 r.
Odpowiada ona na wiele pytan, ktore padly w tym temacie.
http://www.opusdei.org/art.php?w=27&p=11766

N lut 05, 2006 2:47
Ad.1) Nie samym chlebem zyje czlowiek, ale kazdym Slowem, ktore pochodzi z ust Bozych. Wiara plynie ze sluchania tego Slowa. Nie na darmo Chrystus posylal Swoich uczniow aby glosili Ewangelie. Wszystkie najwazniejsze określające prawdziwą wiarę w Chrystusa zawarte sa w Biblii. Biblia potwierdza, ze Chrystus byl Bogiem i czlowiekiem, a nie byl nieosobowa energią lub, jak piszesz, psem.

Z tym, że są pewne "denominacje", które nie wierzą w Bóstwo albo człowieczeństwo Chrystusa. Są też inne sprawy, które Biblia potwierdza, a pewne denominacje odrzucają. Na przykład kilku protestantów kiedyś mi wyjaśniało, że bezustanna modlitwa jest niemożliwa. Tak więc ja nie mam nic przeciwko denominacji. Do Kościoła Powszechnego należą wszyscy prawosławnie wierzący niezależnie którego biskupa jurysdykcji podpadają.
Cytuj:
Ad.2.) Zwroc sie z tym pytaniem do apostola Pawla - pisal o tym w 3. rozdziale 1Kor.

Ale ja się właśnie do Ciebie zwracam. Bo nie Ap. Paweł, ale Ty proponujesz porzucenie pochodzącego od Apostołów prawosławia na rzecz pochodzącego od średniowiecznych mądrali protestantyzmu.
Cytuj:
Jaką cześc masz na myśłi? Czy klękasz przed popem i odmawiasz do niego rozaniec?

Czy ja obrażam Twoich duchownych? Mogłeś sobie darować tego "popa". Mojego batiuszkę całuję w dłoń, okazuje mu większy szacunek niż świeckim, staram się nie wtrącać, gdy mówi o sprawach wiary, nawet jak mi "coś mądrego" przyjdzie do głowy, itp. On zaś mnie wraz z innymi wiernymi okadza jako ikonę Boga, kłania się i prosi o przebaczenie grzechów i czyni inne znaki czci. Cześć w Kościele nie przepływa tylko w jedną stronę, jakby to chcieli widzieć ludzie o wybiórczym wzroku.
Cytuj:
Jesli masz szacunek do Biblii, to bedziesz postepowal jak Biblia nakazuje. Trzeba sluchac bardziej Boga niz ludzi:

I tak postępuję. Na tyle ile mam sił i łaski Boga. Ponieważ nie ma sprzeczności między nauką Cerkwi a nauką Biblii, nie muszę rozstrzygać, czego słuchać bardziej. Biblia jest częścią cerkiewnej Tradycji.

A potem wklejasz te same perykopy, co wszyscy ikonoklaści w tego typu wątkach. Ja to wszystko czytałem. Istnieje właściwa ikonodulia, mariodulia, antropodulia (nie wiem, czy takie słowo jest w teologii, ale mi tu pasuje). Istnieje też niewłaściwa. Tę niewłaściwą, gdzie to co miało stać się obiektem czci jedynie staje się ostatecznym obiektem chwały potępia Biblia. Dużo zależy od tego, co jest w sercu człowieka. Kiedy oddaję cześć ikonom, kapłanowi, księdze Ewangelii, czy śpiewam "честнѣ́йшую херуви̑м" zawsze pokładam nadzieję tylko w Bogu.

N lut 05, 2006 10:13

Lucyno przeczytalem z ciekawosci te homilie. bylem ciekawy co tez taki madry i wyksztalcony czowiek napisal.

oto kilka uwag ktore mi sie na szybko nasunely:

1. tresc jest zgodna z nauczaniem krk na temat spraw zwiazanych z Maria.natomiast nie ma nic wspolnego z nauczaniem Biblii.

2. cytaty a wlasciwie pojedyncze wiersze P.S. uzyte do potwierdzenia swoich tez powyrywane sa z kontekstu.

3. cytat z izajasza 53.1 nie mowi o Marii tylko o Panu Jezusie,wiec albo autor nie wie co mowi albo uwaza ze katolikowi mozna wcisnac wszystko bo i tak sie nie kapnie ani nie zada sobie odrobiny trudu zeby "sprawdzic czy tak sie zeczy maja"dz.ap.17,11

4. jedno cale zdanie cytatu to cytat z "Fausta" von Gotego(nawet VON nie zabraklo)

5. PAN JEZUS CHRYSTUS w twj calej homilii zajmuje najwyzej 1 procent

ogolnie pozalowania godne,i nic ani to nic nie wyjasnia.przepraszam jezeli kogos obrazilem

N lut 05, 2006 15:03

Bardzo przepraszam, nie wiedzialem, ze to slowo ma wydźwięk pejoratywny. Z drugiej strony slowo "batiuszka" chyba nie jest polskie?

N lut 05, 2006 20:20
Ciut jakby rosyjskie :D I oznacza "ojczulka". Może być ksiądz, prezbiter albo i kapłan. Do woli.

N lut 05, 2006 21:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10