Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 7:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1988 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100 ... 133  Następna strona
 Ciekawe cytaty świętych, błogosławionych, mistyków 
Autor Wiadomość
Post Re: Ulubione cytaty świętych, błogosławionych, mistyków
181
"Lepsze jest opanowanie języka, niz post o chlebie i wodzie".

Śr maja 11, 2011 14:53
Stopnie doskonałosci.
"Spowiadaj się zawsze z uznanem własnej nędzy, jasno i szczerze".
św. Jan od Krzyża

Cz maja 12, 2011 21:15
Śpiew duszy pogrążonej w gębokim zjednoczeniu z Bogiem.

1. Ożywczy płomieniu miłości,
Jak czule rani siła żaru twego
Środka mej duszy najgłębsze istności!
Bo nie masz w sobie już bólu żadnego!
Skończ już! - jeśli to zgodne z twoim
pragnieniem!
Zerwij zasłonę tym słodkim zderzeniem!

2. O słodkie żaru upalenie!
O rano pełna uczucia błogiego!
O ręko miła, o czułe dotknienie,
Co dajesz przedsmak życia wieczystego
I spłacasz hojnie wszystkie zaległości!
Przez śmierć wprowadzasz do życia pełności!

3. Pochodnie ognia płonącego,
W waszych odblaskach jasnych i promiennych,
Otchłanie głębin zmysłu duchowego,
Który ślepy, pełen mroków ciemnych,
Teraz z dziwnymi doskonałościami
Niosą miłemu żar swój wraz z blaskami!

4. O jak łagodnie i miłoścnie
Budzisz się, Miły, w głębi łona mego,
Gdzie sam ukryty przebywasz rozkosznie!
A słodkim tchnieniem oddechu Twojego
Pełnego skarbów wieczystych i chwały,
Jak słodkie wzniecasz miłości zapały!
św. Jan od Krzyża

N maja 15, 2011 19:51
Modlitwa bł. Marii od Jezusa Ukrzyżowanego

Duchu Świety, natchnij mnie,
Miłosci Boża ogarnij mnie,
Drogą prawdy prowadź mnie.
Maryjo Matko moja, spójrz na mnie.
Z Jezusem błogosław mi.
Od wszelkiego zła, od wszelkiego złudzenia,
Od wszelkiego niebezpieczeństwa,
Zachowaj mnie. Amen.

Śr maja 18, 2011 15:22
"Zasługa polega nie na tym, aby wiele czynić i dawać, lecz raczej na tym by przyjmować i wiele kochać.. Jezus chce słodycz dawania wziąć dla siebie, to nie byłoby uprzejme odmawiać. Pozwólmy mu brać i dawać wszystko cokolwiek zechce, doskonałość polega na pełnieniu Jego woli".
św. Tereska

lubczyk, dziękuję

Pn maja 23, 2011 18:56
Strofy duszy i Oblubieńca, fragment

Oblubienica
"Gdzie się ukryłeś
Umiłowany, i mnie wśród jęków zostawiłeś?
Uciekłeś jak jeleń,
Gdyś mnie wpierw zranił;
Biegłam za Tobą z płaczem, a Tyś się oddalił..."

Oblubieniec
"Zawróć, gołąbko,
Bo jeleń zraniony
Na wzgórzu wyłania się z cienia
Na powiew twego lot, szuka orzeźwienia."
Pieśń duchowa - św. Jan od Krzyża

Wt maja 24, 2011 18:50
Modlitwa

Boże łaskawy i miłosierny, niech moje życie ogarnie błogosławiony ogień doświadczenia, ogień Twojej czułej miłości. Niech ogień ten umacnia mnie w codziennych, małych i wielkich trudnościach, przykrosciach, zmaganiach, bólach i cierpieniach...Niechaj oczyszcza moją duszę mocą męki i chwalebnego Zmartwychwstania Twojego Syna, a mojego Pana i Zbawcy.
Ty sam pokieruj dziełem mojego oczyszczenia i udoskonalenia.
Pragnę wszystko przyjąć z Twej ojcowskiej ręki. Obdarz mnie dziecięcą ufnością, radością, cierpliwością i wytrwałoscią, abym wszystko znosił z miłosci do Ciebie. Wierzę, ze wytrwam w tym ogniu doswiadczenia i kiedyś będę mógł być "czule zranionym żywym płomieniem miłości". Amen.

Głos Karmelu, dwumiesięcznik poświęcony życiu duchowemu

Pt maja 27, 2011 7:20
Modlitwa św. Augustyna.

Panie Jezu Chryste, strzeż swoich chorych i obdarz ich pokojem. Błogosław umierającym. Pociesz cierpiących. Zlituj się nad stroskanymi. ochroń cieszących się zdrowiem i wszystkich, których kochasz. Amen.

So maja 28, 2011 14:29
Nowenna do Ducha Świętego - Dzień 1
PRAGNIENIE BOGA
Słowo Boże:
W ostatnim zaś, najbardziej uroczystym dniu święta, Jezus stojąc zawołał donośnym głosem: „Jeżeli ktoś jest spragniony, a wierzy we Mnie – niech przyjdzie do Mnie i pije! Jako rzekło Pismo: Strumienie wody żywej popłyną z jego wnętrza”. A powiedział to o Duchu, którego mieli otrzymać wierzący w Niego; Duch bowiem jeszcze nie był dany, ponieważ Jezus nie został jeszcze uwielbiony. J 7, 37-39
I rzekł Siedzący na tronie: „Oto czynię wszystko nowe”. I mówi: „Napisz: Słowa te wiarygodne są i prawdziwe”. I rzekł mi: „Stało się. Ja jestem Alfa i Omega, Początek i Koniec. Ja pragnącemu dam darmo pić ze źródła wody życia”. Ap 21,5-6
Rozmyślanie:
Jednym z warunków przyjęcia darów Ducha Świętego jest pragnienie, pragnienie Boga, Jego miłości, pokoju, radości, pragnienie życia Bożego w nas. To wewnętrzne pragnienie jest spowodowane ukrytym działaniem Ducha Świętego, który nas tym sposobem zaprasza do większej otwartości na działanie Boga w naszych sercach. To pragnienie jest czysto duchowe, a nie może go zaspokoić nikt. Tylko Sam Bóg. Św. Augustyn wyraził to w swoich Wyznaniach: Stworzyłeś nas dla siebie i niespokojne jest nasze serce, dopóki nie spocznie w Tobie, jak również w jednej z homilii: Kiedy Bóg będzie wszystkim we wszystkich, wszystkie inne pragnienia znikną.
To pragnienie wywołuje w nas Pan przez swoje Słowo, przez świadectwo innych, ale tez przez niezadowolenie z dóbr ziemskich, którymi człowiek nie raz to pragnienie w sobie tłumi. Wszystkie wewnętrzne pragnienia: p[pragnienie modlitwy, wewnętrznego pokoju, świętości, zbawienia innych są zawsze pragnieniami Ducha Św. Są odblaskiem pragnienia, którym Bóg pragnie człowieka i jego miłości, zanim człowiek uświadomi sobie pragnienie Boga. Jezusowe PRAGNĘ , wypowiedziane na krzyżu jest wyrażeniem tego Boskiego pragnienia zbawienia każdego człowieka, pragnienia odpowiedzi miłości od nas, aby w nas, przez Ducha Św. Zrodził się nowy człowiek. Bardzo ważne jest odróżnienie tego naszego wewnętrznego pragnienia od powierzchownych pragnień naszego życia. Dzięki temu możemy dziękować za to Boskie pragnienie i możemy mu się w pełni oddać.
Zaproszenie do osobistej modlitwy:
Uwielbiaj Pana za dar pragnienia, i dziękuj za pragnienie życia, miłości, pokoju, szczęścia, za pragnienie Boga. Dziękuj Panu za Jego pragnienie ciebie. Błagaj Pana o przebaczenie za to, że często chciałeś swoje pragnienia zaspokoić bez Niego i proś o prawdziwe pragnienie Boga i Ducha Św.
Modlitwa
Duchu Święty, to Ty dajesz nam poznać Chrystusa. Apostołowie pozostawali długo razem z Nim, nie rozumiejąc Go, ale jedna kropla Ciebie wystarczyła, aby Go zrozumieli. I ty również sprawisz, że zrozumiem Go także. Przyjdź moje pocieszenie, przyjdź moja radości, mój pokoju, moja siło, moje światło. Przyjdź i oświeć mnie. Kropla Ciebie wystarczy mi, byś pokazał mi Jezusa takim, jakim jest. Nie proszę Cię ani o inna wiedzę, ani o inne poznanie, jak tylko o mądrość odnalezienie Jezusa, i mądrość trwania w Nim. Bł. Maria od Jezusa Ukrzyżowanego

Nowenna przed Zesłaniem Ducha Świętego – 1, 4, 7 dzień nowenny.

Panie Jezu Chryste! W dniu Wniebowstąpienia nakazałeś Swym Apostołom nie odchodzić z Jerozolimy, ale oczekiwać obietnicy Ojca. Mówiłeś do nich: Jan chrzcił wodą, ale wy wkrótce zostaniecie ochrzczeni Duchem Świętym i będziecie moimi świadkami…aż po krańce ziemi. Dz. 1,4-8. Za przykładem Apostołów, którzy z Maryją, Matką Twoją i innymi uczniami Twoimi, trwali dziesięć dni jednomyślnie na modlitwie, także i my pragniemy się przygotować przez wspólną modlitwę na przyjście Ducha Świętego. Dlatego prosimy Cię:
Ześlij na nas Ducha Twojego.
- Panie Jezu, który jesteś Prawdą, Mądrością i odblaskiem Ojca, ześlij Twoją Światłość i prawdę, abyśmy zawsze słowem i czynem byli Twoimi świadkami wobec wszystkich ludzi. Ześlij na nas Ducha Twojego!
- Panie Jezu, który wstąpiłeś do Ojca, ześlij na nas Tego, którego obiecałeś, abyśmy otrzymali moc z nieba. Ześlij na nas Ducha Twojego.
Panie Jezu, spraw, niech prowadzi nas Duch Boży, abyśmy postępowali zawsze jak dzieci Boga. Ześlij na nas Ducha Twojego.
- Ześlij na nas Ducha Świętego, abyśmy wobec ludzi wyznawali, że jesteś Królem i Panem. Ześlij na nas Ducha Twojego.
Prosimy Cię , Boże, niech Duch Święty zapali nas tym ogniem, który nasz Pan Jezus Chrystus zesłał na ziemię pragnąc, by mocno zapłonął. Który z Tobą żyje i króluje na wieki wieków . Amen.

4 czerwa, przez 9 dni do Zesłania Ducha Świętego trwa nowenna do Ducha Św.

Cz cze 02, 2011 17:31
Od 3 czerwca, przez 9 dni, do świeta Zesłania Ducha Świętego trwa nowenna do Ducha Świętego

Nowenna przed zesłaniem Ducha Świętego – 2, 5, 8 dzień nowenny.

Panie Jezu Chryste! Podczas Ostatniej Wieczerzy obiecałeś Apostołom, zasmuconym zapowiedzią Twego bliskiego odejścia ze świata, Pocieszyciela, Ducha Świętego. Powiedziałeś wtedy: Ja będę prosił Ojca, a innego Pocieszyciela da wam, aby z wami był na zawsze - Ducha Prawdy J 14,16-17 Twoja obietnica się spełniła. Duch Święty napełnia Kościół i rządzi nim, zespala go i jednoczy, zstępując nieustannie przez Sakramenty, uświęcając chleb i wino, aby się stały Ciałem i Krwią i uświęcając tych, którzy je przyjmują. Wierzymy, że Duch Święty, który mieszkał w Twoim świętym człowieczeństwie, mieszka i w nas i jednoczy nas z Tobą i Ojcem, czyni nas jednym Ciałem. Niechaj Jego łaska nieustannie uświęca Twój Kościół i prowadzi do pełnej jedności z Ojcem. Dlatego wołamy: Panie Jezu, uświęć nas w Duchu Świętym.
- Ześlij Panie, Ducha Twego, aby Kościół Twój nieustannie odnawiał się i odmładzał. Panie Jezu, uświęć nas w Duchu Świętym.
- Wejrzyj Panie na wszystkich, którzy noszą imię chrześcijan, aby Duch Święty doprowadził ich do jedności. Panie Jezu, uświęć nas w Duchu Świętym.
- Jezu Chryste, wiekuisty Pasterzu, obdarz mądrością i rozwagą naszych Pasterzy, aby prowadzili nas skutecznie do zbawienia. Panie Jezu, uświęć nas w Duchu Świętym.
- Udziel nam mocy Ducha Świętego, aby nas oczyszczał i umacniał. Panie Jezu, uświęć nas w Duchu Świętym.
- Daj nam szczerą miłość, abyśmy się wzajemnie po bratersku miłowali. Panie Jezu, uświęć nas w Duchu Świętym.
Boże, który zesłałeś Ducha Świętego na swoich Apostołów, spełnij ufne prośby Twego ludu, a skoro dałeś nam łaskę wiary, obdarz nas również jednością i pokojem. Przez Chrystusa , Pana naszego. Amen.

"Przybądź, Duchu Święty,
Przybądź, wieczna radości,
Przybądź Ty który pragnąłeś i pragniesz mojej ducszy,
Przybądź Ty sam, do mnie samego.

Przecież widzisz, jestem sam.
Przybądź, który mnie ze wszystkiego ogołociłeś
I uczyniłeś samotnym na tym świecie.
Przybądź Duchu, Ty, który mi dajesz pragnąć Ciebie,
Ty niedostępny, który sam stałeś się we mnie pragnieniem.

Przybądź, moje tchnienie i moje życie.
Przybądź, pocieszenie moje duszy.
Przybądź, moje radości i moje chwało.
Przybądź, moje nieustanna rozkoszy.
Przybądź duchu, Ty który mi dajesz pragnąć Ciebie.
Ty niedostępny, który sam stałeś się we mnie pragnieniem".
Modlitwa św. Symeona, nowego teologa

Pt cze 03, 2011 19:36
Nowenna przed Zesłaniem Ducha Świętego - 3, 6, 9 dzień nowenny.

Panie Jezu Chryste! Ty zapowiedziałeś Ducha Świętego wierzącym w Ciebie. W każdym z nas obmytym wodą z chrztu powtarza się ten cud, który zapowiedziałeś: Wytryska z głebi naszych dusz strumień życia nadprzyrodzonego, którego źródłem jest Duch Święty. On oświeca nas światłem wiary, budzi nadzieję zmartwychwstania i rozlewa w sercach miłość. Duch Święty uczy nas także modlitwy; Gdy bowiem nie umiemy się modlić tak, jak trzeba, sam Duch przyczynia się za nami, w błaganiach, których nie można wyrazić sloami.Cała nasza świętość, nasze osobiste podobieństwo do Ciebie, Chryste, ma źródło w Duchu Świętym, który w nas mieszka. Dlatego wierząc w to wołamy: Niech nas uświęca Duch Twój, o Panie!

- Niech Twoje słowo, Chryste, zamieszka w nas w obfitości, abyśmy składali Tobie dziękczynienie w psalmach, hymnach i pieśniach pełnych Ducha. Niech nas uświęca Duch Twój, o Panie!
- Ty nas uczyniłeś przez Ducha Świętego Dziećmi Bożymi, daj nam, abyśmy w tym samych Duchu razem z Tobą nieustannie wielbili Boga-Ojca. Niech nas uświęca Duch Twój, o Pnie!
- Udziel nam mądrości w dziełaniu, byśmy wszytko czynili dla chwały Boga. Niech nas uświęca Duch Twój, o Panie!
- Połącz nas ze sobą Duchem Twoim, aby nas nigdy od Twej miłosci nie odłączyło utrapienie, icisk ani przesladowanie. Niech nas uświeca Duc Twój, o Panie!
- Panie, który przenikasz i znasz serca ludzkie, prowadź nas zawsze droga szczerosci i prawdy. Niech nas uświeca Duch Twój, o Panie

Spraw, prosimy Cie Wszechmogący Boże, niech zajasnieje nad nami blask Twojej chwaly, a Duch Świety niechaj twoim światłem umocni serca tych, którzy odrodzili się przez łaskę. Przez Chrystusa Pana naszego. Amen.

Tekst nowenny zaczerpnięto z: Agenda liturgiczna diecezji opolskiej. Nabożeństwa, poświęcenia i błogosławieństwa, Wydawnictwo św. Krzyża, Opole 1986, s. 176-1`80

"O tajemniczy Płomieniu,
Źródło miłości i prawdy,
Pocieszycielu strapionych,
Przyjdź do nas Duchu Najświętszy!

Ożywcza roso w znużeniu,
Ogniu wśród chłodu zwątpienia,
I jasne światło nadziei,
Przyjdź do nas Duchu Najswiętszy!

Niech Twoja łaska przeniknie
Umysł i serce człowiecze, Gdy z całą moca wołamy:
Przyjdź do nas Duchu Najświętszy!

Niech będzie chwała na wieki
Ojcu, Synowi i Tobie,
A Ty odpowiedz wezwaniu:
Przyjdź do nas Duchu Najświętszy!"
Hymn brewiarzowy

So cze 04, 2011 12:52
"DAR I OWOCE DUCHA ŚWIĘTEGO
Słowo Boże:

Nadzieja zawieść nie może, ponieważ miłość Boża rozlana jest w sercach naszych, przez Ducha Świętego, który został nam dany. Rz 5,5

Wy jednak nie żyjecie według ciała lecz według Ducha, jeśli tylko Duch Boży w was mieszka. Jeżeli zaś kto nie ma Ducha Chrystusowego, ten do Niego nie należy. Rz 8,9

Owocem Ducha jest: miłość, radość, pokój, cierpliwość, uprzejmość, dobroć, wierność, łagodność, opanowanie. Przeciw takim cnotom nie ma Prawa.
Ga 5,22-23.

Rozmyślanie:
Pan Jezus obiecywał Dar Ducha Świętego wszystkim, którzy uwierzą w Niego. W czasie Pięćdziesiątnicy zesłał Ducha Świętego na apostołów i na wszystkich którzy trwali na modlitwie. Po Pięćdziesiątnicy, Piotr apostoł powiedział do wszystkich: Nawróćcie się i niech każdy z was przyjmie chrzest w imię Jezusa Chrystusa na odpuszczenie grzechów waszych, a otrzymacie w darze Ducha Świętego. Dz 2,38

My również przyjęliśmy dar Ducha Świętego podczas chrztu i bierzmowania, przyjmujemy Go tez w innych sakramentach, jak również podaczas czytania Pisma Świętego. Jest to wielki dar ogarniający wszystkie inne dary. Święty Augustyn powiedział: Duch Święty jest uosobioną miłością. Duch Święty w nas miłuje Boga i ludzi, jest źródłem naszej wiary i nadziei. Staje się w naszym życiu obecnym poprzez miłość, radość, pokój, cierpliwość, uprzejmość, dobroć, wierność, łagodność, opanowanie, jak to opisał św. Paweł. Te cnoty sa prawdziwym znakiem dzialania Ducha Świętego. Z darem Ducha Świętego przyjęliśmy również zupełne odpuszczenie grzechów, pojednanie się z Bogiem i nowe życie, w którym staliśmy się dziećmi Bożymi. On w nas uzdrawia wszystko to co chore, i prostuje wszystko to co krzywe. On w nas czyni mieszkanie Trójcy Świętej i pomaga nam wchodzić w relacje z wszystkimi Boskimi Osobami. Tworzy naszą nową tożsamość. Ten Duch, któregośmy przyjęli, chce w nas ciągle pomnażać swoja obecność i działanie.

Zaproszenie do modlitwy osobistej:
Uwielbiaj Pana, i dziękuj Mu za dar Jego miłosci, za wszystko czym cię obdarzył, za dar życia, dar chrztu, dar wiary, za łaskę nawrócenia. Dziękuj za dar Ducha Uświęciciela i Pocieszyciela, za dar Ducha miłości. Dziękuj za różnorodne działanie Ducha Świętego w twoim życiu. Proś o odpuszczenie grzechu pychy i samowystarczalności, w których chciałeś żyć bez Boga, według swoich upodobań, opierając się na własnych siłach. Proś o łaskę Ducha Świętego, który daje prawdziwe życie. Odnów swoje przyrzeczenia chrzcielne."

Fragment nowenny do Ducha Świetego, dzień ósmy.

Przybądź, Duchu Święty. Niech zstąpi Zjednoczenie z Ojcem i Umiłowanie Syna. Ty, Duchu prawdy, jesteś nagrodą Świętych, orzeźwieniem Dusz, światłem w ciemnosciach, bogactwem ubogich, skarbem miłujących, nasyceniem głodnych, umocnieniem pielgrzymów. Ty wreszcie jesteś skarbem wszelkich skarbów.

Przybądź, Duchu Świety, Ty który zstępujac na Maryję sprawiłeś, ze Słowo stało się ciałem, spraw w nas łaską to, czego w Niej dokonałeś przez łaskę i naturę.

Przybądź, czystej myśli pokarmie, źródło wszelkiego dobra, zbiorze wszelkiej czystości.

Przyjdź i zabierz wszystko, co przeszkadza, abysmy zostali pochłonięci przez Ciebie.

Modlitwa św. Marii Magdaleny de Pazzi

Pt cze 10, 2011 16:29
Antyfona do Pieśni Maryi: Wy jestescie światłem świata. Tak niech świeci wasze światło przed ludźmi, aby widzieli wasze dobre uczynki i chwalili Ojca waszego, który jest w niebie.

Pieśń Maryi, Łk 1, 46-55
Wielbi dusza moja Pana
i raduje się duch mój w Bogu, Zbawicielu moim.
Bo wejrzał na uniżenie swojej Służebnicy.
oto bowiem odtąd błogosławić mnie będą wszystkie pokolenia,
Gdyż wielkie rzeczy uczynił mi Wszechmocny,
a Jego imię jest święte.
Jego miłosierdzie z pokolenia na pokolenie
nad tymi, którzy się Go boją.
Okazał moc swego ramienia,
rozproszył pyszniących się zamysłami serc swoich.
Strącił władców z tronu a wywyższył pokornych.
Głodnych nasycił dobrami,
a bogatych z niczym odprawił.
Ujął się za swoim sługą, Izraelem,
pomny na swe miłosierdzie,
Jak obiecał naszym ojcom,
Abrahamowi i jego potomstwu na wieki.
Chwała Ojcu i Synowi,
i Duchowi Świętemu.
Jak była na początku, teraz i zawsze,
i na wieki wieków. Amen.
Liturgia Godzin.

Pn cze 13, 2011 20:06
Modlitwa do św. Józefa,
O Święty Józefie, ochrona, jakiej doznaję z Twojej strony jest tak wspaniała, tak silna i tak natychmiastowa przed tronem Boga. Składam na Twoje ręce (przedkładam Tobie) wszystkie moje sprawy i pragnienia. O Święty Józefie, dopomóż mi poprzez Twoje potężne wstawiennictwo i wyproś dla mnie od Twojego Boskiego Syna wszelkie łaski duchowe, przez Jezusa Chrystusa, naszego Pana; tak, żeby angażując przy tym Twoją niebiańską moc, mógłbym złożyć dziękczynienie i hołd najbardziej ze wszystkich kochającemu Ojcu.

O święty Józefie, nigdy nie nużę się kontemplując ciebie i Jezusa śpiącego w twoich ramionach. Nie mam odwagi zbliżyć się, kiedy On odpoczywa blisko twojego serca. Uściśnij Go w moim imieniu i pocałuj Jego delikatne czoło za mnie i poproś Go, żeby ucałował mnie, kiedy będę oddawał ostatnie tchnienie. Święty Józefie, patronie odchodzących dusz, módl się za nami. Amen"

Ponoć pisana w ok. 1505 r. Przetłumaczona z orginału współnymi siłami. Leszczu, Labarum, Johann - dzięki.
Wiecej na ten temat na:

http://www.katolik.pl

Wt cze 14, 2011 19:44
Antyfona: Strzeż nas Panie gdy czuwamy, podczas snu nas osłaniaj, abyśmy czuwali z Chrystusem i odpoczywali w pokoju.

Pieśń Symeona, Łk 2,29-32

Teraz o Panie pozwól odejść swemu słudze w pokoju
według słowa Twojego,
Bo moje oczy ujrzały Twoje zbawienie,
któreś przygotował wobec wszystkich narodów:
Światło na oświecenie pogan
i chwałę ludu Twego, Izraela.
Chwała Ojcu i Synowi i Duchowi Świętemu.
Jak była na początku teraz i zawsze,
i na wieki wieków.Amen.

Liturgia Godzin, Kompleta, fragment.

Śr cze 15, 2011 20:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1988 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100 ... 133  Następna strona