Ciekawe cytaty świętych, błogosławionych, mistyków
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Ulubione cytaty świętych, błogosławionych, mistyków
181 "Lepsze jest opanowanie języka, niz post o chlebie i wodzie".
|
Śr maja 11, 2011 14:53 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Stopnie doskonałosci. "Spowiadaj się zawsze z uznanem własnej nędzy, jasno i szczerze". św. Jan od Krzyża
|
Cz maja 12, 2011 21:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Śpiew duszy pogrążonej w gębokim zjednoczeniu z Bogiem.
1. Ożywczy płomieniu miłości, Jak czule rani siła żaru twego Środka mej duszy najgłębsze istności! Bo nie masz w sobie już bólu żadnego! Skończ już! - jeśli to zgodne z twoim pragnieniem! Zerwij zasłonę tym słodkim zderzeniem!
2. O słodkie żaru upalenie! O rano pełna uczucia błogiego! O ręko miła, o czułe dotknienie, Co dajesz przedsmak życia wieczystego I spłacasz hojnie wszystkie zaległości! Przez śmierć wprowadzasz do życia pełności!
3. Pochodnie ognia płonącego, W waszych odblaskach jasnych i promiennych, Otchłanie głębin zmysłu duchowego, Który ślepy, pełen mroków ciemnych, Teraz z dziwnymi doskonałościami Niosą miłemu żar swój wraz z blaskami!
4. O jak łagodnie i miłoścnie Budzisz się, Miły, w głębi łona mego, Gdzie sam ukryty przebywasz rozkosznie! A słodkim tchnieniem oddechu Twojego Pełnego skarbów wieczystych i chwały, Jak słodkie wzniecasz miłości zapały! św. Jan od Krzyża
|
N maja 15, 2011 19:51 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Modlitwa bł. Marii od Jezusa Ukrzyżowanego
Duchu Świety, natchnij mnie, Miłosci Boża ogarnij mnie, Drogą prawdy prowadź mnie. Maryjo Matko moja, spójrz na mnie. Z Jezusem błogosław mi. Od wszelkiego zła, od wszelkiego złudzenia, Od wszelkiego niebezpieczeństwa, Zachowaj mnie. Amen.
|
Śr maja 18, 2011 15:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Zasługa polega nie na tym, aby wiele czynić i dawać, lecz raczej na tym by przyjmować i wiele kochać.. Jezus chce słodycz dawania wziąć dla siebie, to nie byłoby uprzejme odmawiać. Pozwólmy mu brać i dawać wszystko cokolwiek zechce, doskonałość polega na pełnieniu Jego woli". św. Tereska lubczyk, dziękuję
|
Pn maja 23, 2011 18:56 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Strofy duszy i Oblubieńca, fragment
Oblubienica "Gdzie się ukryłeś Umiłowany, i mnie wśród jęków zostawiłeś? Uciekłeś jak jeleń, Gdyś mnie wpierw zranił; Biegłam za Tobą z płaczem, a Tyś się oddalił..."
Oblubieniec "Zawróć, gołąbko, Bo jeleń zraniony Na wzgórzu wyłania się z cienia Na powiew twego lot, szuka orzeźwienia." Pieśń duchowa - św. Jan od Krzyża
|
Wt maja 24, 2011 18:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Modlitwa
Boże łaskawy i miłosierny, niech moje życie ogarnie błogosławiony ogień doświadczenia, ogień Twojej czułej miłości. Niech ogień ten umacnia mnie w codziennych, małych i wielkich trudnościach, przykrosciach, zmaganiach, bólach i cierpieniach...Niechaj oczyszcza moją duszę mocą męki i chwalebnego Zmartwychwstania Twojego Syna, a mojego Pana i Zbawcy. Ty sam pokieruj dziełem mojego oczyszczenia i udoskonalenia. Pragnę wszystko przyjąć z Twej ojcowskiej ręki. Obdarz mnie dziecięcą ufnością, radością, cierpliwością i wytrwałoscią, abym wszystko znosił z miłosci do Ciebie. Wierzę, ze wytrwam w tym ogniu doswiadczenia i kiedyś będę mógł być "czule zranionym żywym płomieniem miłości". Amen.
Głos Karmelu, dwumiesięcznik poświęcony życiu duchowemu
|
Pt maja 27, 2011 7:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Modlitwa św. Augustyna.
Panie Jezu Chryste, strzeż swoich chorych i obdarz ich pokojem. Błogosław umierającym. Pociesz cierpiących. Zlituj się nad stroskanymi. ochroń cieszących się zdrowiem i wszystkich, których kochasz. Amen.
|
So maja 28, 2011 14:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nowenna do Ducha Świętego - Dzień 1 PRAGNIENIE BOGA Słowo Boże: W ostatnim zaś, najbardziej uroczystym dniu święta, Jezus stojąc zawołał donośnym głosem: „Jeżeli ktoś jest spragniony, a wierzy we Mnie – niech przyjdzie do Mnie i pije! Jako rzekło Pismo: Strumienie wody żywej popłyną z jego wnętrza”. A powiedział to o Duchu, którego mieli otrzymać wierzący w Niego; Duch bowiem jeszcze nie był dany, ponieważ Jezus nie został jeszcze uwielbiony. J 7, 37-39 I rzekł Siedzący na tronie: „Oto czynię wszystko nowe”. I mówi: „Napisz: Słowa te wiarygodne są i prawdziwe”. I rzekł mi: „Stało się. Ja jestem Alfa i Omega, Początek i Koniec. Ja pragnącemu dam darmo pić ze źródła wody życia”. Ap 21,5-6 Rozmyślanie: Jednym z warunków przyjęcia darów Ducha Świętego jest pragnienie, pragnienie Boga, Jego miłości, pokoju, radości, pragnienie życia Bożego w nas. To wewnętrzne pragnienie jest spowodowane ukrytym działaniem Ducha Świętego, który nas tym sposobem zaprasza do większej otwartości na działanie Boga w naszych sercach. To pragnienie jest czysto duchowe, a nie może go zaspokoić nikt. Tylko Sam Bóg. Św. Augustyn wyraził to w swoich Wyznaniach: Stworzyłeś nas dla siebie i niespokojne jest nasze serce, dopóki nie spocznie w Tobie, jak również w jednej z homilii: Kiedy Bóg będzie wszystkim we wszystkich, wszystkie inne pragnienia znikną. To pragnienie wywołuje w nas Pan przez swoje Słowo, przez świadectwo innych, ale tez przez niezadowolenie z dóbr ziemskich, którymi człowiek nie raz to pragnienie w sobie tłumi. Wszystkie wewnętrzne pragnienia: p[pragnienie modlitwy, wewnętrznego pokoju, świętości, zbawienia innych są zawsze pragnieniami Ducha Św. Są odblaskiem pragnienia, którym Bóg pragnie człowieka i jego miłości, zanim człowiek uświadomi sobie pragnienie Boga. Jezusowe PRAGNĘ , wypowiedziane na krzyżu jest wyrażeniem tego Boskiego pragnienia zbawienia każdego człowieka, pragnienia odpowiedzi miłości od nas, aby w nas, przez Ducha Św. Zrodził się nowy człowiek. Bardzo ważne jest odróżnienie tego naszego wewnętrznego pragnienia od powierzchownych pragnień naszego życia. Dzięki temu możemy dziękować za to Boskie pragnienie i możemy mu się w pełni oddać. Zaproszenie do osobistej modlitwy: Uwielbiaj Pana za dar pragnienia, i dziękuj za pragnienie życia, miłości, pokoju, szczęścia, za pragnienie Boga. Dziękuj Panu za Jego pragnienie ciebie. Błagaj Pana o przebaczenie za to, że często chciałeś swoje pragnienia zaspokoić bez Niego i proś o prawdziwe pragnienie Boga i Ducha Św. Modlitwa Duchu Święty, to Ty dajesz nam poznać Chrystusa. Apostołowie pozostawali długo razem z Nim, nie rozumiejąc Go, ale jedna kropla Ciebie wystarczyła, aby Go zrozumieli. I ty również sprawisz, że zrozumiem Go także. Przyjdź moje pocieszenie, przyjdź moja radości, mój pokoju, moja siło, moje światło. Przyjdź i oświeć mnie. Kropla Ciebie wystarczy mi, byś pokazał mi Jezusa takim, jakim jest. Nie proszę Cię ani o inna wiedzę, ani o inne poznanie, jak tylko o mądrość odnalezienie Jezusa, i mądrość trwania w Nim. Bł. Maria od Jezusa Ukrzyżowanego
Nowenna przed Zesłaniem Ducha Świętego – 1, 4, 7 dzień nowenny.
Panie Jezu Chryste! W dniu Wniebowstąpienia nakazałeś Swym Apostołom nie odchodzić z Jerozolimy, ale oczekiwać obietnicy Ojca. Mówiłeś do nich: Jan chrzcił wodą, ale wy wkrótce zostaniecie ochrzczeni Duchem Świętym i będziecie moimi świadkami…aż po krańce ziemi. Dz. 1,4-8. Za przykładem Apostołów, którzy z Maryją, Matką Twoją i innymi uczniami Twoimi, trwali dziesięć dni jednomyślnie na modlitwie, także i my pragniemy się przygotować przez wspólną modlitwę na przyjście Ducha Świętego. Dlatego prosimy Cię: Ześlij na nas Ducha Twojego. - Panie Jezu, który jesteś Prawdą, Mądrością i odblaskiem Ojca, ześlij Twoją Światłość i prawdę, abyśmy zawsze słowem i czynem byli Twoimi świadkami wobec wszystkich ludzi. Ześlij na nas Ducha Twojego! - Panie Jezu, który wstąpiłeś do Ojca, ześlij na nas Tego, którego obiecałeś, abyśmy otrzymali moc z nieba. Ześlij na nas Ducha Twojego. Panie Jezu, spraw, niech prowadzi nas Duch Boży, abyśmy postępowali zawsze jak dzieci Boga. Ześlij na nas Ducha Twojego. - Ześlij na nas Ducha Świętego, abyśmy wobec ludzi wyznawali, że jesteś Królem i Panem. Ześlij na nas Ducha Twojego. Prosimy Cię , Boże, niech Duch Święty zapali nas tym ogniem, który nasz Pan Jezus Chrystus zesłał na ziemię pragnąc, by mocno zapłonął. Który z Tobą żyje i króluje na wieki wieków . Amen.
4 czerwa, przez 9 dni do Zesłania Ducha Świętego trwa nowenna do Ducha Św.
|
Cz cze 02, 2011 17:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Od 3 czerwca, przez 9 dni, do świeta Zesłania Ducha Świętego trwa nowenna do Ducha Świętego
Nowenna przed zesłaniem Ducha Świętego – 2, 5, 8 dzień nowenny.
Panie Jezu Chryste! Podczas Ostatniej Wieczerzy obiecałeś Apostołom, zasmuconym zapowiedzią Twego bliskiego odejścia ze świata, Pocieszyciela, Ducha Świętego. Powiedziałeś wtedy: Ja będę prosił Ojca, a innego Pocieszyciela da wam, aby z wami był na zawsze - Ducha Prawdy J 14,16-17 Twoja obietnica się spełniła. Duch Święty napełnia Kościół i rządzi nim, zespala go i jednoczy, zstępując nieustannie przez Sakramenty, uświęcając chleb i wino, aby się stały Ciałem i Krwią i uświęcając tych, którzy je przyjmują. Wierzymy, że Duch Święty, który mieszkał w Twoim świętym człowieczeństwie, mieszka i w nas i jednoczy nas z Tobą i Ojcem, czyni nas jednym Ciałem. Niechaj Jego łaska nieustannie uświęca Twój Kościół i prowadzi do pełnej jedności z Ojcem. Dlatego wołamy: Panie Jezu, uświęć nas w Duchu Świętym. - Ześlij Panie, Ducha Twego, aby Kościół Twój nieustannie odnawiał się i odmładzał. Panie Jezu, uświęć nas w Duchu Świętym. - Wejrzyj Panie na wszystkich, którzy noszą imię chrześcijan, aby Duch Święty doprowadził ich do jedności. Panie Jezu, uświęć nas w Duchu Świętym. - Jezu Chryste, wiekuisty Pasterzu, obdarz mądrością i rozwagą naszych Pasterzy, aby prowadzili nas skutecznie do zbawienia. Panie Jezu, uświęć nas w Duchu Świętym. - Udziel nam mocy Ducha Świętego, aby nas oczyszczał i umacniał. Panie Jezu, uświęć nas w Duchu Świętym. - Daj nam szczerą miłość, abyśmy się wzajemnie po bratersku miłowali. Panie Jezu, uświęć nas w Duchu Świętym. Boże, który zesłałeś Ducha Świętego na swoich Apostołów, spełnij ufne prośby Twego ludu, a skoro dałeś nam łaskę wiary, obdarz nas również jednością i pokojem. Przez Chrystusa , Pana naszego. Amen.
"Przybądź, Duchu Święty, Przybądź, wieczna radości, Przybądź Ty który pragnąłeś i pragniesz mojej ducszy, Przybądź Ty sam, do mnie samego.
Przecież widzisz, jestem sam. Przybądź, który mnie ze wszystkiego ogołociłeś I uczyniłeś samotnym na tym świecie. Przybądź Duchu, Ty, który mi dajesz pragnąć Ciebie, Ty niedostępny, który sam stałeś się we mnie pragnieniem.
Przybądź, moje tchnienie i moje życie. Przybądź, pocieszenie moje duszy. Przybądź, moje radości i moje chwało. Przybądź, moje nieustanna rozkoszy. Przybądź duchu, Ty który mi dajesz pragnąć Ciebie. Ty niedostępny, który sam stałeś się we mnie pragnieniem". Modlitwa św. Symeona, nowego teologa
|
Pt cze 03, 2011 19:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nowenna przed Zesłaniem Ducha Świętego - 3, 6, 9 dzień nowenny.
Panie Jezu Chryste! Ty zapowiedziałeś Ducha Świętego wierzącym w Ciebie. W każdym z nas obmytym wodą z chrztu powtarza się ten cud, który zapowiedziałeś: Wytryska z głebi naszych dusz strumień życia nadprzyrodzonego, którego źródłem jest Duch Święty. On oświeca nas światłem wiary, budzi nadzieję zmartwychwstania i rozlewa w sercach miłość. Duch Święty uczy nas także modlitwy; Gdy bowiem nie umiemy się modlić tak, jak trzeba, sam Duch przyczynia się za nami, w błaganiach, których nie można wyrazić sloami.Cała nasza świętość, nasze osobiste podobieństwo do Ciebie, Chryste, ma źródło w Duchu Świętym, który w nas mieszka. Dlatego wierząc w to wołamy: Niech nas uświęca Duch Twój, o Panie!
- Niech Twoje słowo, Chryste, zamieszka w nas w obfitości, abyśmy składali Tobie dziękczynienie w psalmach, hymnach i pieśniach pełnych Ducha. Niech nas uświęca Duch Twój, o Panie! - Ty nas uczyniłeś przez Ducha Świętego Dziećmi Bożymi, daj nam, abyśmy w tym samych Duchu razem z Tobą nieustannie wielbili Boga-Ojca. Niech nas uświęca Duch Twój, o Pnie! - Udziel nam mądrości w dziełaniu, byśmy wszytko czynili dla chwały Boga. Niech nas uświęca Duch Twój, o Panie! - Połącz nas ze sobą Duchem Twoim, aby nas nigdy od Twej miłosci nie odłączyło utrapienie, icisk ani przesladowanie. Niech nas uświeca Duc Twój, o Panie! - Panie, który przenikasz i znasz serca ludzkie, prowadź nas zawsze droga szczerosci i prawdy. Niech nas uświeca Duch Twój, o Panie
Spraw, prosimy Cie Wszechmogący Boże, niech zajasnieje nad nami blask Twojej chwaly, a Duch Świety niechaj twoim światłem umocni serca tych, którzy odrodzili się przez łaskę. Przez Chrystusa Pana naszego. Amen.
Tekst nowenny zaczerpnięto z: Agenda liturgiczna diecezji opolskiej. Nabożeństwa, poświęcenia i błogosławieństwa, Wydawnictwo św. Krzyża, Opole 1986, s. 176-1`80
"O tajemniczy Płomieniu, Źródło miłości i prawdy, Pocieszycielu strapionych, Przyjdź do nas Duchu Najświętszy!
Ożywcza roso w znużeniu, Ogniu wśród chłodu zwątpienia, I jasne światło nadziei, Przyjdź do nas Duchu Najswiętszy!
Niech Twoja łaska przeniknie Umysł i serce człowiecze, Gdy z całą moca wołamy: Przyjdź do nas Duchu Najświętszy!
Niech będzie chwała na wieki Ojcu, Synowi i Tobie, A Ty odpowiedz wezwaniu: Przyjdź do nas Duchu Najświętszy!" Hymn brewiarzowy
|
So cze 04, 2011 12:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"DAR I OWOCE DUCHA ŚWIĘTEGO Słowo Boże:
Nadzieja zawieść nie może, ponieważ miłość Boża rozlana jest w sercach naszych, przez Ducha Świętego, który został nam dany. Rz 5,5
Wy jednak nie żyjecie według ciała lecz według Ducha, jeśli tylko Duch Boży w was mieszka. Jeżeli zaś kto nie ma Ducha Chrystusowego, ten do Niego nie należy. Rz 8,9
Owocem Ducha jest: miłość, radość, pokój, cierpliwość, uprzejmość, dobroć, wierność, łagodność, opanowanie. Przeciw takim cnotom nie ma Prawa. Ga 5,22-23.
Rozmyślanie: Pan Jezus obiecywał Dar Ducha Świętego wszystkim, którzy uwierzą w Niego. W czasie Pięćdziesiątnicy zesłał Ducha Świętego na apostołów i na wszystkich którzy trwali na modlitwie. Po Pięćdziesiątnicy, Piotr apostoł powiedział do wszystkich: Nawróćcie się i niech każdy z was przyjmie chrzest w imię Jezusa Chrystusa na odpuszczenie grzechów waszych, a otrzymacie w darze Ducha Świętego. Dz 2,38
My również przyjęliśmy dar Ducha Świętego podczas chrztu i bierzmowania, przyjmujemy Go tez w innych sakramentach, jak również podaczas czytania Pisma Świętego. Jest to wielki dar ogarniający wszystkie inne dary. Święty Augustyn powiedział: Duch Święty jest uosobioną miłością. Duch Święty w nas miłuje Boga i ludzi, jest źródłem naszej wiary i nadziei. Staje się w naszym życiu obecnym poprzez miłość, radość, pokój, cierpliwość, uprzejmość, dobroć, wierność, łagodność, opanowanie, jak to opisał św. Paweł. Te cnoty sa prawdziwym znakiem dzialania Ducha Świętego. Z darem Ducha Świętego przyjęliśmy również zupełne odpuszczenie grzechów, pojednanie się z Bogiem i nowe życie, w którym staliśmy się dziećmi Bożymi. On w nas uzdrawia wszystko to co chore, i prostuje wszystko to co krzywe. On w nas czyni mieszkanie Trójcy Świętej i pomaga nam wchodzić w relacje z wszystkimi Boskimi Osobami. Tworzy naszą nową tożsamość. Ten Duch, któregośmy przyjęli, chce w nas ciągle pomnażać swoja obecność i działanie.
Zaproszenie do modlitwy osobistej: Uwielbiaj Pana, i dziękuj Mu za dar Jego miłosci, za wszystko czym cię obdarzył, za dar życia, dar chrztu, dar wiary, za łaskę nawrócenia. Dziękuj za dar Ducha Uświęciciela i Pocieszyciela, za dar Ducha miłości. Dziękuj za różnorodne działanie Ducha Świętego w twoim życiu. Proś o odpuszczenie grzechu pychy i samowystarczalności, w których chciałeś żyć bez Boga, według swoich upodobań, opierając się na własnych siłach. Proś o łaskę Ducha Świętego, który daje prawdziwe życie. Odnów swoje przyrzeczenia chrzcielne."
Fragment nowenny do Ducha Świetego, dzień ósmy.
Przybądź, Duchu Święty. Niech zstąpi Zjednoczenie z Ojcem i Umiłowanie Syna. Ty, Duchu prawdy, jesteś nagrodą Świętych, orzeźwieniem Dusz, światłem w ciemnosciach, bogactwem ubogich, skarbem miłujących, nasyceniem głodnych, umocnieniem pielgrzymów. Ty wreszcie jesteś skarbem wszelkich skarbów.
Przybądź, Duchu Świety, Ty który zstępujac na Maryję sprawiłeś, ze Słowo stało się ciałem, spraw w nas łaską to, czego w Niej dokonałeś przez łaskę i naturę.
Przybądź, czystej myśli pokarmie, źródło wszelkiego dobra, zbiorze wszelkiej czystości.
Przyjdź i zabierz wszystko, co przeszkadza, abysmy zostali pochłonięci przez Ciebie.
Modlitwa św. Marii Magdaleny de Pazzi
|
Pt cze 10, 2011 16:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Antyfona do Pieśni Maryi: Wy jestescie światłem świata. Tak niech świeci wasze światło przed ludźmi, aby widzieli wasze dobre uczynki i chwalili Ojca waszego, który jest w niebie.
Pieśń Maryi, Łk 1, 46-55 Wielbi dusza moja Pana i raduje się duch mój w Bogu, Zbawicielu moim. Bo wejrzał na uniżenie swojej Służebnicy. oto bowiem odtąd błogosławić mnie będą wszystkie pokolenia, Gdyż wielkie rzeczy uczynił mi Wszechmocny, a Jego imię jest święte. Jego miłosierdzie z pokolenia na pokolenie nad tymi, którzy się Go boją. Okazał moc swego ramienia, rozproszył pyszniących się zamysłami serc swoich. Strącił władców z tronu a wywyższył pokornych. Głodnych nasycił dobrami, a bogatych z niczym odprawił. Ujął się za swoim sługą, Izraelem, pomny na swe miłosierdzie, Jak obiecał naszym ojcom, Abrahamowi i jego potomstwu na wieki. Chwała Ojcu i Synowi, i Duchowi Świętemu. Jak była na początku, teraz i zawsze, i na wieki wieków. Amen. Liturgia Godzin.
|
Pn cze 13, 2011 20:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Modlitwa do św. Józefa, O Święty Józefie, ochrona, jakiej doznaję z Twojej strony jest tak wspaniała, tak silna i tak natychmiastowa przed tronem Boga. Składam na Twoje ręce (przedkładam Tobie) wszystkie moje sprawy i pragnienia. O Święty Józefie, dopomóż mi poprzez Twoje potężne wstawiennictwo i wyproś dla mnie od Twojego Boskiego Syna wszelkie łaski duchowe, przez Jezusa Chrystusa, naszego Pana; tak, żeby angażując przy tym Twoją niebiańską moc, mógłbym złożyć dziękczynienie i hołd najbardziej ze wszystkich kochającemu Ojcu.
O święty Józefie, nigdy nie nużę się kontemplując ciebie i Jezusa śpiącego w twoich ramionach. Nie mam odwagi zbliżyć się, kiedy On odpoczywa blisko twojego serca. Uściśnij Go w moim imieniu i pocałuj Jego delikatne czoło za mnie i poproś Go, żeby ucałował mnie, kiedy będę oddawał ostatnie tchnienie. Święty Józefie, patronie odchodzących dusz, módl się za nami. Amen"Ponoć pisana w ok. 1505 r. Przetłumaczona z orginału współnymi siłami. Leszczu, Labarum, Johann - dzięki. Wiecej na ten temat na:http://www.katolik.pl
|
Wt cze 14, 2011 19:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Antyfona: Strzeż nas Panie gdy czuwamy, podczas snu nas osłaniaj, abyśmy czuwali z Chrystusem i odpoczywali w pokoju.
Pieśń Symeona, Łk 2,29-32
Teraz o Panie pozwól odejść swemu słudze w pokoju według słowa Twojego, Bo moje oczy ujrzały Twoje zbawienie, któreś przygotował wobec wszystkich narodów: Światło na oświecenie pogan i chwałę ludu Twego, Izraela. Chwała Ojcu i Synowi i Duchowi Świętemu. Jak była na początku teraz i zawsze, i na wieki wieków.Amen.
Liturgia Godzin, Kompleta, fragment.
|
Śr cze 15, 2011 20:31 |
|
|
|