Ciekawe cytaty świętych, błogosławionych, mistyków
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Ulubione cytaty świętych, błogosławionych, mistyków
Maria-Magdalena napisał(a): "Nie mam żadnego zawodu, gdyż jestem zadowolona ze wszystkiego, co Bóg czyni, pragnę jedynie Jego woli". św. Teresa z Lisieux przy całej sympatii do malej Tereski... łatwo jej było to powiedzieć, bo była zakonnica i żyła w domu zakonnym. co z katolikami, którzy muszą walczyć o przetrwanie dla siebie i ich rodzin we współczesnym świecie??
|
Wt lip 24, 2012 1:08 |
|
|
|
 |
Iwona19
|
mkb napisał(a): co z katolikami, którzy muszą walczyć o przetrwanie dla siebie i ich rodzin we współczesnym świecie??
no cóż, takie życie....
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
Wt lip 24, 2012 9:56 |
|
 |
Dariusz-555
|
odpowiedź na powyższe można znaleźć w dzienniczku siostry Faustyny . gdy zapytała Jezusa " gdzie byłeś gdy ja przeżywałam koszmarne dni wszelkich niepowodzeń " , od Mistrza uzyskała odpowiedź . . . doczytajcie to lepiej w "dzienniczku" . przesłania kierowane do niej , były de-facto kierowane do całej ludzkości .
|
Wt lip 24, 2012 11:40 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Autor tego tematu, Moria, zakładając go nie miał na myśli czczej gadaniny a konkrety.
Zatem, konkretnie cytujmy świętych, błogosławionych i mistyków.
"Niepokorna dusza nie zazna spokoju, choćby ją sam Pan Jezus spowiadał". św. s. Faustyna
|
Wt lip 24, 2012 21:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Maria-Magdalena napisał(a): Autor tego tematu, Moria, zakładając go nie miał na myśli czczej gadaniny a konkrety.
Zatem, konkretnie cytujmy świętych, błogosławionych i mistyków.
Zamiast ograniczac się do samego cytatu, lepiej jakby się jeszcze napisało cos od siebie, co ten cytat dla mnie znaczy, co zmienił w moim patrzeniu na świat... i to byłyby konkrety
|
Śr lip 25, 2012 15:23 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
popieram Antka. nie uciekajmy także od pytań, nie mówimy o dogmatach.
|
Cz lip 26, 2012 2:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Poproszono mnie o szpilkę, która była mi wygodna w użyciu i żałowałam, że muszę ją dać. Siostra Teresa od Dzieciątka Jezus powiedziała mi: "Ach! jaka ty jesteś bogata! Nie możesz być szczęśliwa..." Rady i wspomnienia św. Teresa od Dzieciątka Jezus (1873 - 1897)
|
Pt sie 17, 2012 20:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Aż do czternastego roku życia - zwierzyła się mi - praktykowałam cnotę nie odczuwając z tego żadnej pociechy, nie zbierając owoców: moja dusza była jak drzewo, którego kwiaty opadają w miarę tego jak się rozwijają. Złóż Panu Bogu ofiarę z tego, że nigdy nie będziesz zbierać owoców, to znaczy, że całe życie będziesz czuła wstręt do cierpienia, do upokorzenia, że będziesz widziała wszystkie owoce twych drobnych pragnień i twej dobrej woli spadające bezużytecznie na ziemię. Pan sprawi, że w chwili twej śmierci, w mgnieniu oka, na drzewie twej duszy dojrzeją piękne owoce". Rady i wspomnienia św. Teresa od Dzieciątka Jezus (1873 - 1897)
|
So sie 18, 2012 16:10 |
|
 |
Iwona19
|
" Z Miłością upokarzaj się zawsze przed Bogiem, ponieważ Bóg ubogaca swoimi darami i mówi do tego, kto zachowuje swe serce naprawdę Pokorne wobec Niego ...". (Ojciec Pio)
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
N sie 19, 2012 14:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Znak na niebie;
Nim przyjdę jako Sędzia sprawiedliwy, przychodze wpierw jako Król miłosierdzia. Nim nadejdzie dzień sprawieliwy, będzie dany ludziom Znak na niebie taki:
Zgaśnie wszelkie światło na niebie i będzie wielka ciemność po całej ziemi. Wtenczas ukaże się znak krzyża na niebie, a z otworów, gdzie były ręce i nogi przebite Zbawiciela /będą/ wychodziły wielkie światła, które przez jakiś czas będą oświecać ziemię. Będzie to na krótki czas przed dniem ostatecznym.
Słowa Pana Jezusa do św Faustyny /Dzienniczek św. Faustyny, wers 83, zeszyt 1/
|
N sie 19, 2012 21:50 |
|
 |
W1N2M
|
św. Rafał Kalinowski (1835-1907)
"Jesteśmy porywani ku działaniu i bardzo nieliczni są ci, którzy zdają sobie sprawę z ważności modlitwy; tymczasem to nie Maria Martę, lecz Marta Marię prosiła o pomoc i wsparcie" (L 952).
|
So sie 25, 2012 13:15 |
|
 |
W1N2M
|
bł. Maria od Jezusa Ukrzyżowanego "Jeśli chcesz Mnie szukać, poznać Mnie i pójść za Mną, wzywaj światło, to znaczy Ducha Świętego, który oświecił Moich uczniów i który oświeca wszystkie ludy, które Go wzywają". źródło: www.skarbykosciola.pl
|
So sie 25, 2012 13:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Zbytni lęk prowadzi cię do działania bez miłości, a zbyt wielka ufność nie pozwala nam baczyć na niebezpieczeństwo, którego powinniśmy obawiać się i unikać. Jedna ręka powinna pomagać drugiej i winny działać razem, jak dwie siostry. Tak trzeba robić ciągle. Kiedy spostrzeżemy, że zbytnio się boimy –powinniśmy wówczas uciekać się do ufności. Jeśli natomiast mamy zbyt wielką ufność, powinniśmy starać się o to, aby zdobyć chociaż trochę obawy, ponieważ miłość dąży do zdobycia tego, co kocha, ale pozostaje w tym dążeniu niewidoma. Święta bojaźń natomiast ją oświeca". św. O. Pio
|
N sie 26, 2012 19:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Zaczynaj od rzeczy małych, jeżeli chcesz być wielkim. Zakładaj głęboki fundament pokory, skoro zamierzasz budować wysoko". św. Augustyn
|
Wt sie 28, 2012 16:28 |
|
 |
W1N2M
|
bł. Maria Candida od Eucharystii OCD (beatyfikowana 21. III. 2004 r.):
„Myślą i sercem zaczęłam nawiedzać Jezusa w tabernakulum w ciągu dnia, a także nocą. Adorowałam Go we wszystkich świątyniach świata, zwłaszcza w tych, w których pozostawał najbardziej zapomniany”.
„Proszę mojego Jezusa o to, abym była umieszczona jako lampka wszystkich tabernakulów świata, aż do końca czasów”.
|
Wt sie 28, 2012 19:18 |
|
|
|