Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 13:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
 Kult Maryjny kultem Izydy? 
Autor Wiadomość
A ja ze swojej strony proponuje aby tomas.wawa zapoznal sie z Encyklika Redemptoris Mater, oraz przeczytal "Traktat o prawdziwym nabozenstwie do Najswietszej Maryi Panny" sw Ludwika M.Grignion de Montfort.

Pt lip 13, 2007 15:47

Kult maryjny jest piękny, i jest także wiele pięknych jego form, choćby jak Litania Loretańska (zwłaszcza oryginał, polskie tłumaczenie jest lekko skaleczone). Ale niestety polski kult Maryjny przybiera czasem formy niemalże stawiania Maryi na równi z Bogiem (a czasem niemalże ponad) - dotyczy to pobożności prywatnej, indywidualnej. Miało to też odbicie w pieśniach, choćby w sławetnej "Serdecznej Matce" (dwie niemalże heretyckie zwrotki skasowano)

Pt lip 13, 2007 16:22

Od początku chrześcijaństwa był kult relikwii na których budowano ołtarze, do których pielgrzymowano. Chrześcijaństwo to Kościół, tu na ziemi jak i już w niebie. Święty Jan pisze:

Cytuj:
1 Jn 3:1-3
1. Popatrzcie, jaką miłością obdarzył nas Ojciec: zostaliśmy nazwani dziećmi Bożymi: i rzeczywiście nimi jesteśmy. Świat zaś dlatego nas nie zna, że nie poznał Jego.
2. Umiłowani, obecnie jesteśmy dziećmi Bożymi, ale jeszcze się nie ujawniło, czym będziemy. Wiemy, że gdy się objawi, będziemy do Niego podobni, bo ujrzymy Go takim, jakim jest.
3. Każdy zaś, kto pokłada w Nim tę nadzieję, uświęca się, podobnie jak On jest święty.

w niebie staniemy się uczestnikami natury Boga.

Tu na ziemi możemy prosić świętych w niebie o modlitwę tak jak prosimy żyjących.
Rola Maryi jest specyficzna. Maryja nie jest zwykłym człowiekiem czemu?

Maryja jest Arką Przymierza, tak jak Ona tak i Maryja nosiła w sobie Żywe Słowo Boga, Maryja jest Pełna Łaski to znaczy wywyższona i uwolniona od grzechu, Maryja jest Matką Pana, to znaczy Bóg przyjmując ciało i ludzką postać stał się Jej synem! Sam Bóg do Maryi mówił MAMO.
Maryja jest CAUSA SALUTIS jak pisał w II wieku Ireneusz z Lyonu, Maryja jest Nową Ewą (Justyn Męczennik 1poł.II) wieku tak jak pierwsza stała się przyczyną upadku człowieka poprzez grzech, tak Maryja staje się przyczyną naszego zbawienia mówiąc Bogu:

Cytuj:
Łk 1:38
38. Na to rzekła Maryja: Oto Ja służebnica Pańska, niech Mi się stanie według twego słowa! Wtedy odszedł od Niej anioł.

Maryję możemy określać jako MATKĘ BOGA, gdyż nią jest, communicatio idiomatum sprawia że Maryja jako matka Jezusa Pana będąć pośrednikiem między ludzki a nim:

Cytuj:
Jn 2:3-5
3. A kiedy zabrakło wina, Matka Jezusa mówi do Niego: Nie mają już wina.
4. Jezus Jej odpowiedział: Czyż to moja lub Twoja sprawa, Niewiasto? Czyż jeszcze nie nadeszła godzina moja?
5. Wtedy Matka Jego powiedziała do sług: Zróbcie wszystko, cokolwiek wam powie.

Maryja jest pośrednikiem między nami a Synem, przez co staje się swoistym pośrednikiem między nami a Bogiem (podobna zależność jeśli chodzi o termin Theotokos - Maryja nie jest pośrednikiem tak jak Jezus Pan, podobnie jak nie jest matką boskiej natury Jezusa Pana ale możemy tak mówić gdyż bóstwo i człowieczeństwo w Jezusie Panu jest nie rozerwalne w jednej osobie)

Teorie jakoby w Efezie zastąpiono kult poganskiej bogini kultem Maryi jest tak płytki i łatwy do obalenia że szkoda gadać.

Pt lip 13, 2007 16:57
Zobacz profil WWW

A ja ze swojej strony proponuje aby tomas.wawa zapoznal sie z Encyklika Redemptoris Mater, oraz przeczytal "Traktat o prawdziwym nabozenstwie do Najswietszej Maryi Panny" sw Ludwika M.Grignion de Montfort.

Dodałbym koniecznie do spisu tych lektur "Marialis cultus" Pawła VI, żeby wiedzieć, jak ma wyglądać kult Maryjny, zwłaszcza w kontekście niektórych przejaskrawionych wypowiedzi św. Ludwika.

Pt lip 13, 2007 17:01
Oto kilka fragmentow "Traktatu o prawdziwym nabozenstwie do najswietszej Maryi Panny" sw Ludwika M. Grignion de Montfort.
Zachecam do przeczytania calej ksiazeczki i powrotu do niej czesto, tak czynil sluga bozy Jan Pawel II.
Kto czci Maryje nie musi obawiac sie tego, ze "stawia Ja niemalze na rowni z Bogiem", sw Luwik pisze i o tym takze.
Kult Maryi w naszym kraju nie jest wiekszy niz np. w Portugalii czy tez Meksyku.

24. Bóg Syn przekazał swej Matce wszystko co zdobył przez swe życie i śmierć: swe zasługi nieskończone i cnoty przedziwne, i uczynił Ja szafarką wszystkiego co otrzymał w dziedzictwie od Ojca. Przez Nią daje On swym członkom uczestnictwo w swych zasługach, przez Nią udziela swych cnot i rozdaje ł aski. Maryja jest Jego tajemniczym kanałem, przewodem, przez który łagodnie i obficie przepływa strumień Jego zmiłowan.

25. Bóg Duch Święty udzielił Maryi, swej wiernej Oblubienicy, niewypowiedzianych darów, wybierając Ja na szafarkę swych dóbr, dzięki czemu Ona jedna rozdziela wszystkie łaski i dary, komu chce, ile chce, jak chce i kiedy chce: i nie bywa dany ludziom żaden dar niebieski, który by nie przeszedł przez Jej dziewicze rece. Albowiem wolą Boga jest, abyśmy wszystko mieli przez Maryje. W ten sposób została wzbogacona, podwyższona i zaszczycona przez Najwyższego Ta, która w ciągu całego swego życia pragnęła być uboga, ukryta i uniżona aż do głębi nicości. Tak sądzi Kościół święty, a z nim Ojcowie Kościoła.

39. Z faktu ze Maryja potrzebna jest Bogu, potrzebna - jak powiedzieliśmy warunkowo na skutek zrządzenia jego woli, należy wnioskować, iż jest ona tym bardziej potrzebna ludziom do osiągnięcia zbawienia wiecznego. Nie wolno wiec utożsamiać nabożeństwa do Najświętszej Panny z nabożeństwem do świętych, jak gdyby było ono niekonieczne lub nadobowiązkowe.

40. Uczony i pobożny Suarez z Towarzystwa Jezusowego, biegły w Piśmie i bogobojny Justus Lipsius, doktor z Lowanium i kilku innych, dowiedli niezbicie, opierając się na nauce Doktorów Kościoła, zwłaszcza św. Augustyna, św. Efrema a Edessy, św. Cyryla Jerozolimskiego, św. Germana z Konstantynopola, św. Jana Damacenskiego, św. Anzelma, św. Bernarda, św. Tomasza i św. Bonawentury, ze nabożeństwo do najświętszej Dziewicy jest do zbawienia konieczne, ze jest to niezawodny znak potępienia, jeśli kto nie żywi dla niej miłości i czci, co wyczuli nawet Ekolampadiusz i kilku innych odszczepieńców, natomiast oddanie się Jej całkowicie i szczere jest niezawodnym znamieniem wybraństwa.

Pt lip 13, 2007 17:29

niektórych przejaskrawionych wypowiedzi św. Ludwika.

Których :?:

Pt lip 13, 2007 17:42
„Ja sam – pisze Jan Paweł II – w latach mej młodości odniosłem ogromną pomoc z lektury tej książeczki. Znalazłem w niej odpowiedź na moje pytania związane z obawą, że «pobożność maryjna posiada w sposób przesadny pierwszeństwo przed nabożeństwem do samego Chrystusa». Dzięki świętemu Ludwikowi Marii zrozumiałem, że kiedy przeżywa się tajemnicę Maryi w Chrystusie, nie ma takiego niebezpieczeństwa. Myśl mariologiczna tego świętego jest bowiem «zakorzeniona w tajemnicy trynitarnej oraz w prawdzie o Wcieleniu Słowa Bożego»

Ojciec Święty przypomina, że właśnie z Traktatu Grignion de Montforta o prawdziwym nabożeństwie do Najświętszej Maryi Panny zaczerpnął swą biskupia dewizę Totus tuus – „cały Twój”. „Te dwa słowa wyrażają całkowitą przynależność do Jezusa przez Maryję. Święty Ludwik Maria pisze: «Cały jestem Twój i wszystko co moje należy do Ciebie, mój umiłowany Jezu, przez Maryję, Twą świętą Matkę». Nauczanie tego świętego – dodaje papież – wywarło głęboki wpływ na pobożność maryjną licznych wiernych i także na moje własne życie”.

Pt lip 13, 2007 17:49

Kult maryjny, czy w ogóle kult świętych nie polega na oddawaniu hołdu "bogini" i składaniu modlitw do niej, ale korzystania z jej wstawiennictwa do Boga.

Co nie zmienia faktu, że są to modlitwy kierowane do Maryi. Ludzie modlą się do Marii, wypowiadają litanie z dziesiątkami epitetów jej przypisanych, witają jej posągi krążące po parafiach i nawet uroczyście zmienia się sukienki jej obrazowi.
Maryja czasem traktowana jako konieczna pośredniczka staje się obiektem modlitw, któremu przypisuje się ich realizację - temu nie zaprzeczysz. Zobacz zresztą co napisała Lucyna:
Lucyna napisał(a):
25. Bóg Duch Święty udzielił Maryi, swej wiernej Oblubienicy, niewypowiedzianych darów, wybierając Ja na szafarkę swych dóbr, dzięki czemu Ona jedna rozdziela wszystkie łaski i dary, komu chce, ile chce, jak chce i kiedy chce: i nie bywa dany ludziom żaden dar niebieski, który by nie przeszedł przez Jej dziewicze rece.

Będziesz dalej zaprzeczał że Marii nikt nie przypisuje boskich mocy, skoro z powyższego fragmentu wynika, że to Maria wedle własnej woli rozdziela efekty modlitw, a więc je spełnia?
vanitas napisał(a):
Cechy wspólne to Kobieta i matka.

Cechy wspólna to kobieta, matka przedstawiana z dzieckiem na ręku, która urodziła boga jako dziewica i jest tytułowana Matką Świętą i Królową Niebios.
vanitas napisał(a):
Więcej nic. BTW, czy nie zauważyłeś, że i w innych religiach pojawiał się motyw trójcy? Może i to odrzucisz, jako pogaństwo?

Myślę, że tu nie chodzi o odrzucanie czegoś jako pogaństwo, ale o zwrócenie uwagi na to, że w chrześcijańastwie są elementy zaczerpnięte z innych religii.
marcin_jarzębski napisał(a):
Teorie jakoby w Efezie zastąpiono kult poganskiej bogini kultem Maryi jest tak płytki i łatwy do obalenia że szkoda gadać.

Ale właśnie o tym jest ten temat, więc zamiast robić offtop pochwal się swoją wiedzą.

Pragnę przypomnieć, że temat jest o kalkowaniu kultu Izydy do chrześcijaństwa pod postacią kultu Marii, a nie o teologicznych zawiłościach związanych z postacią Marii.

Pt lip 13, 2007 18:15
Zencognito, nie jest mozliwa rzetelna dyskusja tych, ktorzy znaja cala Encyklike "Redemptoris Mater", "Traktat o prawdziwym nabozenstwie do Najswietszej Maryi Panny" oraz pisma ojcow Kosciola dotyczace Maryi, z tymi, ktorzy tylko czytaja fragmenty wyrwane z calosci.

Oczywiste jest, ze modlimy sie do Maryi, jest przeciez nabozenstwo do Najswietszej Maryi Panny, i nie jest to niczym nieodpowiednim. Trzeba to tylko dobrze rozumiec.
Nie mozna ciagle czepiac sie slow, grozi to tym ze, staniemy sie skrupulatnymi czcicielami Maryi.
"Nigdy bowiem nie czcimy lepiej Chrystusa, niz kiedy czcimy Jego Najswietsza Matke, gdyz czcimy Ja tylko po to, by tym wieksza oddac czesc Chrystusowi Panu: gdyz idziemy do Niej jako do szlaku wiodacego do kresu neszej wedrowki, a kresem tym jest Jezus Chrystus.

14 Wyznaje z calym Kosciolem, ze Maryja, bedac li tylko stworzeniem ktore wyszlo z rak Najwyzszego, jest w porownaniu z Jego nieskonczonym majestatem mniej niz atomem, ze jest zgola niczym, gdyz Bog jeden jest Tym, ktory jest (Wj 3,14): na skutek czego tez Pan wielmozny, zawsze niezawisly i sam sobie wystarczajacy, nie potrzebowal i dotad nie potrzebuje koniecznie Najswietszej Panny dla dokonania swych zamierzen i dla objawienia swej chwaly. Wystarcza Mu bowiem chciec, by wszystkiego dokonac.

15 Przyjawszy jednak rzeczywisty stan rzaczy, glosze, ze poniewaz od chwili, gdy uksztaltowal Najswietsza Panne, przez Nia rozpoczal i wykonczyl najwieksze swe dziela, musimy wierzyc, iz nie zmieni On juz swego postepowania az do skonczenia wiekow, gdyz jest Bogiem niezmiennym w swych uczuciach i postepowaniu.

cytaty pochodza z Traktatu.

Pt lip 13, 2007 18:52

Leszek, Jan napisał(a):
niektórych przejaskrawionych wypowiedzi św. Ludwika.

Których :?:

Na przykład tych, które przytoczyła Lucyna. Szkoda, że w praktyce mało kto w Polsce przejmuje się nauczaniem Magisterium Kościoła (Chrystocentryzm kultu Maryjnego; polecam "Marialis cultus"), a wyżej stawia zapatrywania św. Ludwika.

Pt lip 13, 2007 19:51

Leszku jeśli możesz podkreśl i podaj jako cytat :-D

Pt lip 13, 2007 20:09

Chyba będzie lepiej ukazać szerszy aspekt.

http://www.homodei.com.pl/?strona=00040&artykul=00125

I raz jeszcze zachęcam do rzetelnego wsłuchania się w naukę Magisterium Kościoła zawartą w "Marialis cultus" Pawła VI.

Pt lip 13, 2007 20:16

Zencognito, nie jest mozliwa rzetelna dyskusja tych, ktorzy znaja cala Encyklike "Redemptoris Mater", "Traktat o prawdziwym nabozenstwie do Najswietszej Maryi Panny" oraz pisma ojcow Kosciola dotyczace Maryi, z tymi, ktorzy tylko czytaja fragmenty wyrwane z calosci.

Lucyno droga, zerknij z łaski swojej na koniec mojego posta, który jest zaraz nad Twoim i przeczytaj co jest napisane dużymi literami. Jeśli masz coś do powiedzienia na temat skopiowania formy kultu Marii z kultu Izydy to proszę bardzo, póki co w tym temacie rozwija się offtop, o którego wycięcie poproszę za chwilę moderację.

Pt lip 13, 2007 20:51
Wszystko co zostalo napisane o Maryi laczy sie z tematem.

Czy moderacja sama nie wie co ma robic?

Pt lip 13, 2007 21:25
Autor watku napisal przeciez "Niech więc każdy sam udzieli sobie odpowiedzi na pytanie co lub kto tak naprawdę stoi za kultem Maryi" wiec wypowiadamy sie w tym temacie.

Za kultem Maryi stoi sam Bog, bo On pierwszy ja umilowal jako swoja Matke.
Pod krzyzem kiedy umieral, dal nam, wszystkim ludziom Maryje jako Matke.

Porownywanie czci jaka Matce Boga oddaja ludzie na calym swiecie do poganskich kultow jest nieporozumieniem.

Pt lip 13, 2007 21:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona