Autor |
Wiadomość |
Zencognito
|
Annnika napisał(a): Yesterdays --> Broń Cię Panie Boże modlić się DO ojca Pio. Możesz prosić go o wstawiennictwo, modląc się DO BOGA. Ale nie do człowieka.
Po co takie uwagi? Przecież w Kościele jest powszechny zwrot "modlić się do świętego". Nie masz "litanii o wstawiennictwo świętych", ale "litanię do wszystkich świętych". Zobacz sobie [url=http://pl.wikipedia.org/wiki/Modlitwy_za_pośrednictwem_świętych]listę modlitw[/url] - wszędzie masz do w nazwie. Niektórzy katolicy się oburzają tak jak Ty i próbują zaprzeczać, ale modlenie się do świętych jest w Kościele powszechne.
|
Pt lut 01, 2008 21:15 |
|
|
|
 |
On
|
Annnika napisał(a): Yesterdays --> Broń Cię Panie Boże modlić się DO ojca Pio. Możesz prosić go o wstawiennictwo, modląc się DO BOGA. Ale nie do człowieka. Święty to już nie człowiek w popularnym tego słowa znaczeniu,tj.grzeszny i trwający świadomie i dobrowolnie w tym stanie.Święty to osoba przebóstwiona,w której 'Bóg jest wszystkim',która jest jednym w Duchu z Bogiem,w której nie ma nic z tego świata a wypełnia ja Chrystus.Dlatego modląc się do świętego w rzeczywistości modlimy sie do Boga w nim,oddając hołd uwielbienia Bogu za Jego dzieło w tej osobie.
Niestety niewielu jest to w stanie pojąć.

|
Pt lut 01, 2008 21:24 |
|
 |
Annnika
|
To, że popularne jest wyrażenie źle ukute nie oznacza że poprzez wyrażenie zmienia się ukryta za nim rzeczywistość. Ukuto też pojęcie "rozwód kościelny" w odniesieniu do KrK a wiadomo że w KrK czegoś takiego nie ma. Konsekwencje źle rozumianych za to spopularyzowanych skrótów myślowych.
|
Pt lut 01, 2008 21:25 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No mi ksiądz też tłumaczył że nie można modlić sie do świetego np Ojca Pio można go prosić o pomoc aby pomodlił sie za Ciebie w Niebie ale modlitwa musi być kierowana do Boga, Chrystusa ... wiec taka jest opinia KK niestety doszło do wypaczenia takiego myślenia i dzisiaj mamy nowenny do , liatanie do a nie za wstawiennictwem
|
So lut 02, 2008 12:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie widze zadnego problemu, modlic sie do swietego, oznacza kierowac do niego prosby aby byl naszym posrednikiem u Boga.
Bog doskonale zna intencje ludzkie, zna tez ulomnosci, te jezykowe rowniez.
Mozna cale zycie spedzic na rozwazaniu slusznosci roznych kwestii wiary, roznych, ludzkich niedoskonalosci, i ani razu nie pomodlic sie.
|
So lut 02, 2008 19:39 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Centrum Informacyjne Zakonu Braci Mniejszych Kapucynów Prowincji Zakonnej Sant'Angelo i Padre Pio potwierdziło, że od połowy kwietnia przez kilka miesięcy ciało Ojca Pio zostanie wystawione na widok publiczny dla kultu religijnego. Okazją do tego jest 40. rocznica śmierci Świętego Kapucyna.
"Ogłaszam, że z okazji 40. rocznicy śmierci - po uzyskaniu właściwych upoważnień kanonicznych i pozwolenia odpowiednich władz zwierzchnich, mocą stosownego dekretu Kongregacji do Spraw Świętych - nastąpi ekshumacja i kanoniczne rozpoznanie ciała Świętego z Pietrelciny, celem stwierdzenia jego stanu i dokonania odpowiednich procedur mających zagwarantować optymalne warunki konserwacji" - napisał w specjalnym komunikacie arcybiskup Domenico Umberto D'Ambrosio.
Jak podkreśla br. Paweł Teperski OFM Cap., jego współbracia z San Giovanni Rotondo są przekonani, że mają obowiązek "zachowania w jak najlepszych warunkach doczesnych szczątków Świętego Ojca Pio i umożliwienia przyszłym pokoleniom oddawania mu czci".
Wszyscy, którzy chcieliby w tym czasie spotkać się z Ojcem Pio w San Giovanni Rotondo, powinni nawiązać kontakt z Biurem Pielgrzyma - tel. +39 0882 417 504 oraz e-mail: przyjmowanie@pielgrzymipadrepio.it.
ze str.
www.naszdziennik.pl

|
Pt lut 08, 2008 23:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hmm czy ja dobrze rozumiem ...sprawdzą czy ciało ojca Pio uległo rozkładowi czy nie ? a jeśli uległo to chyba nie wystawią co ? będą pokazywać na TELE PADRE PIO ?
|
So lut 09, 2008 13:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jeżeli uznać,że modlitwa to rozmowa to chyba można się modlić do świętych, tylko ważne o co się modli człowiek.
|
So lut 09, 2008 13:21 |
|
 |
kangurek pablo
|
Ojciec PIO wymodlił łaski dla wielu dusz. Ja też zyskałam łaskę żywej wiary dzięki lekturze listów Ojca PIO. Ale Ojciec PIO modlił się nieustannie na różańcu zawsze go miał w kieszeni i nie przestawał go odmawiać.
_________________ Tak, tak, nie, nie.
|
Pn mar 24, 2008 15:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Do dzis daje znac o sobie. Wiem że wiele osob modląc sie do Boga śniła o Ojcu Pio a na drugi dzien np mogli wstać z łóżka mimo choroby nowotworowej i co sie okazywało ? że raka nie ma. Zastanawiające jest to że nie prosili Ojca PIO o pomoc ale może Bóg wysłał swojego żołnierza.
|
Pn mar 24, 2008 19:33 |
|
 |
ArekM
|
Ojciec Pio to dla mnie szczególny święty.....czy ktoś z was był w San Giovani Rotondo?? Chciałbym tam kiedyś pojechać (po sezonie pielgrzymkowym)......czy możecie opisać jak się tam dostać...noclegi itp
Pozdrawiam
|
Śr maja 14, 2008 14:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
nie da sie ukryć że to szczególny czlowiek , czasem az trudno uwierzyć w to co opisują naoczni świadkowie którzy przeciez jeszcze żyją. Myśle że Duch św był bardzo hojny dla Ojca Pio.
|
Pn maja 19, 2008 12:17 |
|
 |
zephyr7
|
 Re: Ojciec Pio
Również miałem przyjemność pielgrzymować do San Giovanni Rotondo, jeszcze jako niewierzący, zupełnie przypadkiem, towarzysząc pewnej osobie.
Parę tygodni później, wróciłem do Kościoła.
Wydaje mi się, że nie był to zbieg okoliczności, tylko łaska, którą wyświadczył mi Święty Ojciec Pio swoim wstawiennictwem.
|
N paź 17, 2010 23:00 |
|
 |
katanyk
Dołączył(a): So mar 20, 2010 18:13 Posty: 12 Lokalizacja: Białystok
|
lubię ojca pio.Kiedy ja się do niego modle to prosze go wstawiennictwo.Wiec nie modle się do niego ale do Boga.Popatrzcie na modlitwy i nowenny o jakąs łaskę za wstawiennictwem świętych. U mnie zaczyna się to "Miłosierny Boże..." a nie "Miłosierny księże Sopoćko..." Wiec można uznac że modlę się do Boga.
_________________ Homo homini lupus est!!! (Mój brat jest klerykiem więc mam nadzieje że nie macie nic przeciwko tym przysłowiom.) Per aspera ad Dei!!! i modlitwa: Per signum Crucis de iminicis Nostris libera nos Deus Noster. Tobie Panie zaufałem! www.radyjko.pl
|
Pn sty 10, 2011 6:33 |
|
 |
prowokatorK
|
Witam, nurtuje mnie takie pytanie odnośnie tego świętego, mianowicie: dlaczego Ojciec Pio wstydził się swoich stygmatów? Przecież doskonale wiedział, że to znak od samego Boga, czy nie powinien cieszyć się z dzielenia męki ze swoim Bogiem Jezusem Chrystusem? Pozdrawiam
_________________ Chociażbym chodził ciemną doliną, zła się nie ulęknę, bo Ty jesteś ze mną.
|
Cz sty 27, 2011 13:05 |
|
|
|