Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 3:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Dla wszystkich - co boją się przesadzić w miłości do Maryi 
Autor Wiadomość
"Najczęstsze formy kultu to modlitwa i ofiary".
http://pl.wikipedia.org/wiki/kult_religijny
Przed zafałszowanym, źle pojętym kultem Maryi Matki Jezusa, przestrzega SW II...."teologów i głosicieli Słowa Bożego gorąco zachęca, w rozważaniu szczególnej godności Bogarodzicielki, wystrzegali się pilnie zarówno wszelkiej zafałszowanej przesady, jak i zbytniej ciasnoty umysłu" - KK 67
http://cudownymedalik.w.interia.pl/sobor.html
Pojmuje o co Ci chodzi, niemniej uważam, że słowa "obrzydzenie" są niewłaściwe.
"Nigdy dość sławienia Maryi".....pytanie - czyje są to słowa? ...wiesz?

Cz lip 14, 2005 21:31

"Najczęstsze formy kultu to modlitwa i ofiary".
http://pl.wikipedia.org/wiki/kult_religijny

Zamiast się wymigiwać przyznałbyś, że po prostu postawiłeś błędny zarzut wobec mojego użycia słowa "kult". :roll:
Alus napisał(a):
Pojmuje o co Ci chodzi, niemniej uważam, że słowa "obrzydzenie" są niewłaściwe.

A jakie możesz mieć za przeproszeniem pojęcie o tym czy to słowo jest właściwe w określeniu "obrzydł mi kult maryjny", skoro nie możesz w żaden sposób zweryfikować moich odczuć? Ja wiem co piszę.
Alus napisał(a):
"Nigdy dość sławienia Maryi".....pytanie - czyje są to słowa? ...wiesz?

Nie wiem, ale nie obchodzi mnie to - nie bawmy się cytaty. Ja nie mam problemu ze swoim stosunkiem do Maryi i myślę, że jej też taka forma odpowiada :wink:

Cz lip 14, 2005 21:47

Kult Maryi, Matki Jezusa trwa nieprzerwanie od 2 tys. lat - nie rozwiał się, nikt go nie zniszczył - choć bardzo wielu chciało tego dokonać i wygrać z Bogiem......

Tiaaaaa , a możesz podać mi cytaty z NT odnośnie tego kultu ??!!
Bo skoro 2 tyś. lat ,to nie powinieneś mieć prioblemu....

So lip 16, 2005 19:25

a ja nie bede bil piany ;) kult maryjny w moim mniemaniu jest maskarada, nie bede pisal zbyt wiele zeby kogos nie urazic :\ kult maryi, patrzac holistycznie, przybral forme taka, w ktorej coraz mniej mozna odnalezc idei kobiety-matki.. swoje robi rowniez mizoginizm (powoli zanikajacy dzieki wstapieniu w ... a nevermind), ktory pochlebiajac slowom sw pawla, glosi oficjalnie rownosc plci. tyle ode mnie ;)

So lip 16, 2005 20:03

Maryja naprawdę wstawia się za nami u Jezusa, jest wiele świadectw na ten temat:

http://www.poslanie.torun.pl/pismo/12/12_7.html

N lip 17, 2005 4:47
http://www.kkbids.episkopat.pl/anamnesis/32/11.htm
http://www.kkbids.episkopat.pl/anamnesis/22/4.htm
A może ty odpowiesz, kto był autorem słów:"Nigdy dość sławienia Maryi".
Do rzeczowej dyskusji poza zacietrzewieniem, potrzebna jest wiedza :D

N lip 17, 2005 7:31

N lip 17, 2005 7:54

"Maryja była czystą, nieskalaną Dziewicą i stała się Matką Bożą przez Ducha Świętego"Nazywał Maryję najw"iększą niewiastą w niebie i na ziemi", a także "najwyższą, najszlachetniejszą, najświętszą Matką....", "najdrogocenniejszym klejnotem po Chrystusie w całym chrześcijaństwie"

pozdrowienia :)

N lip 17, 2005 8:04

Maryja naprawdę wstawia się za nami u Jezusa, jest wiele świadectw na ten temat

Jezus nas kocha wystarczająco mocno aby nie trzeba było się u Niego wstawiać za nami - On jest jedynym pośrednikiem między Bogiem a ludźmi :wink:

N lip 17, 2005 8:39

Nasze modlitwy do Maryi Ona oddaje Jezusowi Chrystusowi, który sie wstawia za nami u Ojca. A dzieje sie to w Duchu Swietym.
Jak widać Maryja jest ściśle zjednoczona z Trójcą Świętą.

Ale oczywiście można modlić się też bezpośrednio do Jezusa.

N lip 17, 2005 8:54

Oj, oj to twierdzenie brzmi bardzo niebezpiecznie...
Lepiej powiedzieć, że jest bardzo blisko Trójcy :wink:

N lip 17, 2005 23:37

własnie to stwierdzenie jest neibezpieczne ale pokazuje obraz kultu maryjnego ..gdzie oddawana jest boska chwała człowiekowi.

Pn lip 18, 2005 22:15

Boska chwała należy sie tylko Bogu. Maryja wskazuje nam drogę do Boga.
W Katechiźmie Kościoła Katolickiego czytamy:

W komunii ze świętą Matką Boga

2673 W modlitwie Duch Święty jednoczy nas z Osobą Jedynego Syna w Jego uwielbionym człowieczeństwie. To przez nie i w nim nasza synowska modlitwa prowadzi do komunii w Kościele z Matką Jezusa 20 .

2674 Od wyrażenia w wierze przyzwolenia Maryi w chwili Zwiastowania i niezachwianego podtrzymania go pod krzyżem Jej macierzyństwo rozciąga się odtąd na braci i siostry Jej Syna, którzy są "pielgrzymującymi jeszcze i narażonymi na trudy i niebezpieczeństwa" 21 . Jezus, jedyny Pośrednik, jest drogą naszej modlitwy; Maryja, Matka Jezusa i Matka nasza, nie przysłania Go; Ona "wskazuje drogę" (Hodoghitria), jest jej "Znakiem", według tradycyjnej ikonografii na Wschodzie i na Zachodzie.

2675 Na podstawie tego szczególnego współdziałania Maryi z działaniem Ducha Świętego Kościoły rozwinęły modlitwę do świętej Matki Boga, skupiając ją na Osobie Chrystusa ukazanej w Jego misteriach. W niezliczonych hymnach i antyfonach, które wyrażają tę modlitwę, najczęściej występują na przemian dwa dążenia: jedno "uwielbia" Pana za "wielkie rzeczy", jakie uczynił swojej pokornej Służebnicy, a przez Nią wszystkim ludziom 22 ; drugie powierza Matce Jezusa błagania i uwielbienia dzieci Bożych, ponieważ Ona zna teraz ludzkość, która w Niej zostaje poślubiona przez Syna Bożego.

2676 Te dwa dążenia modlitwy do Maryi znalazły szczególny wyraz w modlitwie "Zdrowaś Maryjo":
"Zdrowaś Maryjo (Raduj się, Maryjo)". Pozdrowienie anioła Gabriela rozpoczyna modlitwę "Zdrowaś". To sam Bóg, za pośrednictwem anioła, pozdrawia Maryję. W naszej modlitwie ośmielamy się podjąć na nowo pozdrowienie Maryi wraz ze spojrzeniem, jakie Bóg skierował na swą pokorną Służebnicę 23 , i cieszymy się z radości, jaką On w Niej znajduje 24 .
"Łaski pełna, Pan z Tobą": Dwa słowa pozdrowienia anioła wyjaśniają się wzajemnie. Maryja jest pełna łaski, ponieważ Pan jest z Nią. Łaska, jaką jest napełniona, oznacza obecność Tego, który jest źródłem wszelkiej łaski. "Ciesz się... Córo Jeruzalem... Mocarz pośród ciebie" (So 3,14.17a). Maryja, w której sam Pan przychodzi zamieszkać, jest uosobieniem córy Syjonu, Arką Przymierza, miejscem, gdzie przebywa chwała Pana: jest Ona "przybytkiem Boga z ludźmi" (Ap 21, 3). " Pełna łaski" jest całkowicie oddana Temu, który przychodzi w Niej zamieszkać i którego Ona ma wydać na świat.
"Błogosławionaś Ty między niewiastami i błogosławiony owoc żywota Twojego, Jezus". Po pozdrowieniu anioła czynimy naszym pozdrowienie Elżbiety. "Napełniona Duchem Świętym" (Łk 1, 41) Elżbieta jest pierwsza w długim szeregu pokoleń, które błogosławią Maryję 25 : "Błogosławiona jesteś, któraś uwierzyła..." (Łk 1, 45); Maryja jest "błogosławiona między niewiastami", ponieważ uwierzyła w wypełnienie się słowa Pana. Abraham przez swoją wiarę stał się błogosławieństwem dla "ludów całej ziemi" (Rdz 12, 3). Maryja przez swoją wiarę stała się Matką wierzących, dzięki której wszystkie narody ziemi otrzymują Tego, który jest samym błogosławieństwem Boga: "Błogosławiony owoc żywota Twojego, Jezus".

2677 "Święta Maryjo, Matko Boża, módl się za nami..." Zdumiewamy się razem z Elżbietą: "A skądże mi to, że Matka mojego Pana przychodzi do mnie?" (Łk 1, 43). Ponieważ daje nam Jezusa, swego Syna, Maryja jest Matką Boga i Matką naszą; możemy Jej powierzać wszystkie nasze troski i nasze prośby. Ona modli się za nami, podobnie jak modliła się za siebie: "Niech mi się stanie według twego słowa!" [Łk 1, 38]. Powierzając się Jej modlitwie, zdajemy się razem z Nią na wolę Bożą: "Bądź wola Twoja".
"Módl się za nami grzesznymi, teraz i w godzinę śmierci naszej". Prosząc Maryję, by się modliła za nami, uznajemy siebie za biednych grzeszników i zwracamy się do "Matki miłosierdzia", do Całej Świętej. Powierzamy się Jej "teraz", w "dzisiaj" naszego życia. Nasza ufność rozciąga się aż do powierzenia Jej już teraz "godziny naszej śmierci". Modlimy się, by była obecna przy niej jak przy śmierci swojego Syna na krzyżu i w godzinie naszego przejścia przyjęła nas jako nasza Matka 26 , by poprowadzić nas do swego Syna Jezusa, do raju.

2678 Pobożność średniowieczna na Zachodzie rozwinęła modlitwę różańcową, wprowadzając ją jako ludową formę zastępczą Modlitwy Godzin. Na Wschodzie litanijna forma Akathistos i Paraklisis pozostała zbliżona do chórowego oficjum w Kościołach bizantyjskich, podczas gdy tradycje: ormiańska, koptyjska i syryjska dawały pierwszeństwo ludowym hymnom i pieśniom ku czci Matki Bożej. Jednakże w Ave Maria , w teotokionach, hymnach św. Efrema czy św. Grzegorza z Nareku tradycja modlitwy jest zasadniczo ta sama.

2679 Maryja jest doskonałą "Orantką", figurą Kościoła. Gdy modlimy się do Niej, wraz z Nią łączymy się z zamysłem Ojca, który posyła swego Syna dla zbawienia wszystkich ludzi. Podobnie jak umiłowany uczeń, przyjmujemy do siebie 27 Matkę Jezusa, która stała się Matką wszystkich żyjących. Możemy modlić się z Nią i do Niej. Modlitwa Kościoła jest jakby prowadzona przez modlitwę Maryi. Jest z Maryją zjednoczona w nadziei 28 .

Wt lip 19, 2005 4:06

Zgadzam sie, ze kult Maryi w tej formie w jakiej istnieje dzisiaj jest balwochwalstwem. Zbyt bardzo skupiamy sie (my jako Kosciol) na jej kulcie. Sama Maryja rzeczywiscie byla bardzo skromna i na pewno nie zyczylaby sobie, aby umniejszac jej syna na jej korzysc. To co robi radio Maryja bardzo mi sie dlatego nie podoba, nabozenstwa maryjne sa rtam transmitowane na okraglo, ale np. w czerwcu kiedy byl miesiac Serca Pana Jezusa, to ani widu ani slychu tych nabozenstw!!

Wt lip 19, 2005 15:12

Zgadzam sie, ze kult Maryi w tej formie w jakiej istnieje dzisiaj jest balwochwalstwem. Zbyt bardzo skupiamy sie (my jako Kosciol) na jej kulcie. !

No bracie - chyba nieco przesadziłeś. Jeśli jesteś jeszcze katolikiem, to nie piszemy o dewocji lecz o prawdziwym kulcie, czyli inaczej nabożeństwie do NMP. Popatrz na to co robił Jan Paweł Wielki - i czy u\on uprawiał bałwochwalstwo?.

Śr lip 20, 2005 19:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona