Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 06, 2025 11:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 podejrzane objawienia z Medjugorie 
Autor Wiadomość

Kamyk napisał(a):
"Choćby i anioł z nieba zwiastował wam inną Ewangelię niż my - nie słuchajcie" - fragment Biblii...

A dokładnie: Ga 1, 8 :)

dzięki za uzupełnienie :) Ja nigdy nie pamiętam sigli do cytatów ;)

N gru 17, 2006 16:50

Co do Medzugorje to Kościół nie tylko nie uznał tych objawień, ale wręcz orzekł, że "objawienia nie mają charakteru nadprzyrodzonego":

Cytuj:
W 1997 r. biskup Mostaru Ratko Peric wydał dekret, w którym definitywnie orzekł, że objawienia w jego diecezji nie mają charakteru nadprzyrodzonego (non costat de non supernaturalitate)

A to właśnie do miejscowego biskupa należy zadanie określenia czy ma miejsce cud. Watykan traktuje jego decyzję jako wiążącą.

Oczywiście to nie znaczy, że grzechem jest samo pielgrzymowanie, ale należy całą historię o objawieniach traktować wyłącznie jako legendę o powstaniu sanktuarium. Dzięki temu pozostanie się wiernym Kościołowi i będzie można z czystym sumieniem odwiedzać sanktuarium w Medziugorje, bez niebezpieczeństwa ulegania ułudom. :)

N gru 17, 2006 16:53
Jak jest napisane w artykule na temat Medjugorje, trzeba rozróżnić następującą rzecz: możliwość pielgrzymowania do danego miejsca nie musi oznaczać uznania objawień za autentyczne. Można tam pielgrzymować, ale nie jako do miejsca objawień.

Pn gru 18, 2006 12:09

W objawienia z Medjugorje nikt nie każe nikomu wierzyć.

I błędem jest to, że niektórzy księża urządzają huczne pielgrzymki do tego miejsca - bo w tej sytuacji miesza się w to autorytet Kościoła, który nie wypowiedział się i nigdy nie uznał tych objawień.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt gru 26, 2006 9:31
Zobacz profil WWW
Kościół nie uznał, bo przyjętą, obowiązującą, zasadą jest nie uznawanie, ogłaszanie autentyczności objawień, w trakcie ich trwania (choć zdarzają się wyjątki - Akita).
Obąwiązkiem Kościoła zaś jest negacja objawień, zakaz kultu i pielgrzymek, w trakcie ich trwania, gdy jednoznacznie można stwierdzić, że są one fałszywe i nie pochodzą od Boga - Oława.
Księża, zgodnie z zaleceniem Kościoła, nie są organizatorami pielgrzymek do Medjugorje, niemniej zgodnie z tymże samym zaleceniem, mają obowiązek sprawować opiekę duszpasterską nad pielgrzymami - stąd ich udział w pielgrzymkach.

Wt gru 26, 2006 10:39

Księża nie są organizatorami pielgrzymek do M. , ale są ich inicjatorami. Czyli jest to tylko omijanie prawa.

Wt gru 26, 2006 11:27
A czy wyjazd do Sankuarium, kilkudniowe uczestniczenie w nabożeństwach jest czymś nagannym?

Wt gru 26, 2006 11:43

Kościół uznaje Medjugorie za miejsce modlitwy i nie zakazuje wyjazdu do tego miejsca różnym grupom. Zakazuje natomiast organizowania oficjalnych pielgrzymek, organizowanych w imieniu Kościoła.

Wt gru 26, 2006 20:01

No ale cel jest ten sam nie ukrywajmy. Jeśli to objawienie jest nieuznawane i nietraktowane za nadprzyrodzone to znaczy,że pochodzi od szatana, zgadzacie się?

Śr gru 27, 2006 0:37
Zobacz profil WWW
Wszystkie uznane objawienia zostały ogłoszone jako nadprzyrodzone w okresie kilku lat od ich zakończenia - wg Twojego rozeznania od kogo zatem pochodzą??....Fatima po 13 latach; objawienia św. Faustyny po ok 40 latach; Katarzyna Laboure (cudowny medalik) po 65 latach....

Śr gru 27, 2006 9:57

Moja wypowiedź to było pytanie. Nie znam historii z Medjugorie wiem tyle ile przeczytałem gdzieś w gazetach czy necie. Dlatego pytam, nie zostało uznane tak? Więc musi pochodzić od szatana bo 3 drogi nie ma...

Śr gru 27, 2006 12:22
Zobacz profil WWW
Albo Bóg, albo szatan, albo swoje własne wymysły (tudzież choroba psychiczna). Tak więc trzecia droga jest.

Śr gru 27, 2006 12:27
Jest trzecia - zapoznać się z procedurami jakie stosuje Kościół w kwestii uznania objawień za nadprzyrodzone
http://www.okiem.pl/bog/objawienia.htm

Śr gru 27, 2006 13:50

Księża, zgodnie z zaleceniem Kościoła, nie są organizatorami pielgrzymek do Medjugorje, niemniej zgodnie z tymże samym zaleceniem, mają obowiązek sprawować opiekę duszpasterską nad pielgrzymami - stąd ich udział w pielgrzymkach.

No widzisz.

A ja znam takich, co to sami organizują pielgrzymki.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt gru 29, 2006 19:01
Zobacz profil WWW

Ja mogę o Medziugorji wypowiedzieć optymistycznie, i nie ma nic dziwnego w tych orędziach:)
Znam osobę która przyjaźni się z jedną z widzących, i wypowiada się o niej bardzo dobrze:).

N sty 07, 2007 18:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2