podejrzane objawienia z Medjugorie
| Autor |
Wiadomość |
|
Kamyk
|
Paschalis napisał(a): Kamyk napisał(a): "Choćby i anioł z nieba zwiastował wam inną Ewangelię niż my - nie słuchajcie" - fragment Biblii... A dokładnie: Ga 1, 8 
dzięki za uzupełnienie  Ja nigdy nie pamiętam sigli do cytatów 
|
| N gru 17, 2006 16:50 |
|
|
|
 |
|
Paschalis
|
Co do Medzugorje to Kościół nie tylko nie uznał tych objawień, ale wręcz orzekł, że "objawienia nie mają charakteru nadprzyrodzonego":
Cytuj: W 1997 r. biskup Mostaru Ratko Peric wydał dekret, w którym definitywnie orzekł, że objawienia w jego diecezji nie mają charakteru nadprzyrodzonego (non costat de non supernaturalitate)
A to właśnie do miejscowego biskupa należy zadanie określenia czy ma miejsce cud. Watykan traktuje jego decyzję jako wiążącą.
Oczywiście to nie znaczy, że grzechem jest samo pielgrzymowanie, ale należy całą historię o objawieniach traktować wyłącznie jako legendę o powstaniu sanktuarium. Dzięki temu pozostanie się wiernym Kościołowi i będzie można z czystym sumieniem odwiedzać sanktuarium w Medziugorje, bez niebezpieczeństwa ulegania ułudom. 
_________________ www.onephoto.net
|
| N gru 17, 2006 16:53 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jak jest napisane w artykule na temat Medjugorje, trzeba rozróżnić następującą rzecz: możliwość pielgrzymowania do danego miejsca nie musi oznaczać uznania objawień za autentyczne. Można tam pielgrzymować, ale nie jako do miejsca objawień.
|
| Pn gru 18, 2006 12:09 |
|
|
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
W objawienia z Medjugorje nikt nie każe nikomu wierzyć.
I błędem jest to, że niektórzy księża urządzają huczne pielgrzymki do tego miejsca - bo w tej sytuacji miesza się w to autorytet Kościoła, który nie wypowiedział się i nigdy nie uznał tych objawień.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Wt gru 26, 2006 9:31 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Kościół nie uznał, bo przyjętą, obowiązującą, zasadą jest nie uznawanie, ogłaszanie autentyczności objawień, w trakcie ich trwania (choć zdarzają się wyjątki - Akita).
Obąwiązkiem Kościoła zaś jest negacja objawień, zakaz kultu i pielgrzymek, w trakcie ich trwania, gdy jednoznacznie można stwierdzić, że są one fałszywe i nie pochodzą od Boga - Oława.
Księża, zgodnie z zaleceniem Kościoła, nie są organizatorami pielgrzymek do Medjugorje, niemniej zgodnie z tymże samym zaleceniem, mają obowiązek sprawować opiekę duszpasterską nad pielgrzymami - stąd ich udział w pielgrzymkach.
|
| Wt gru 26, 2006 10:39 |
|
|
|
 |
|
anna_katarzyna
|
Księża nie są organizatorami pielgrzymek do M. , ale są ich inicjatorami. Czyli jest to tylko omijanie prawa.
_________________ Nos cum prole pia...
|
| Wt gru 26, 2006 11:27 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
A czy wyjazd do Sankuarium, kilkudniowe uczestniczenie w nabożeństwach jest czymś nagannym?
|
| Wt gru 26, 2006 11:43 |
|
 |
|
Leszek, Jan
|
Kościół uznaje Medjugorie za miejsce modlitwy i nie zakazuje wyjazdu do tego miejsca różnym grupom. Zakazuje natomiast organizowania oficjalnych pielgrzymek, organizowanych w imieniu Kościoła.
|
| Wt gru 26, 2006 20:01 |
|
 |
|
WhiteAngel
|
No ale cel jest ten sam nie ukrywajmy. Jeśli to objawienie jest nieuznawane i nietraktowane za nadprzyrodzone to znaczy,że pochodzi od szatana, zgadzacie się?
|
| Śr gru 27, 2006 0:37 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Wszystkie uznane objawienia zostały ogłoszone jako nadprzyrodzone w okresie kilku lat od ich zakończenia - wg Twojego rozeznania od kogo zatem pochodzą??....Fatima po 13 latach; objawienia św. Faustyny po ok 40 latach; Katarzyna Laboure (cudowny medalik) po 65 latach....
|
| Śr gru 27, 2006 9:57 |
|
 |
|
WhiteAngel
|
Moja wypowiedź to było pytanie. Nie znam historii z Medjugorie wiem tyle ile przeczytałem gdzieś w gazetach czy necie. Dlatego pytam, nie zostało uznane tak? Więc musi pochodzić od szatana bo 3 drogi nie ma...
|
| Śr gru 27, 2006 12:22 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Albo Bóg, albo szatan, albo swoje własne wymysły (tudzież choroba psychiczna). Tak więc trzecia droga jest.
|
| Śr gru 27, 2006 12:27 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jest trzecia - zapoznać się z procedurami jakie stosuje Kościół w kwestii uznania objawień za nadprzyrodzone
http://www.okiem.pl/bog/objawienia.htm
|
| Śr gru 27, 2006 13:50 |
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Alus napisał(a): Księża, zgodnie z zaleceniem Kościoła, nie są organizatorami pielgrzymek do Medjugorje, niemniej zgodnie z tymże samym zaleceniem, mają obowiązek sprawować opiekę duszpasterską nad pielgrzymami - stąd ich udział w pielgrzymkach.
No widzisz.
A ja znam takich, co to sami organizują pielgrzymki.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Pt gru 29, 2006 19:01 |
|
 |
|
rubi_chan
|
Ja mogę o Medziugorji wypowiedzieć optymistycznie, i nie ma nic dziwnego w tych orędziach:)
Znam osobę która przyjaźni się z jedną z widzących, i wypowiada się o niej bardzo dobrze:).
_________________ PAN JEST MOIM PASTERZEM, NIE BRAK MI NICZEGO....
http://duchowosc-karmelu.blog.onet.pl/
|
| N sty 07, 2007 18:25 |
|
|
|