Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 18:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 270 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 18  Następna strona
 Jezus, czy Maryja? 
Autor Wiadomość

Na piedestał wystawił ją sam Bóg, czyniąc Ją Matką swojego Syna.

To poproszę, Dziadku, cytat z Ewangelii na potwierdzenie tego. Bo jakoś nie kojarzę, żeby Jezus wystawiał na piedestał Maryję. Konkrety, proszę.

To, że królowę z niej zaczęli robić już apostołowie - to wiem. Ale poproszę jakiś cytatcik z Ewangelii, żeby to miało ręce i nogi, coś co sam Jezus napisałe o tym jej "królowaniu".

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz maja 12, 2005 16:14
Zobacz profil WWW

Jeśli chodzi o słowo piedestał, to użyłem go - zapewne tak jak i ty – jako przenośni. Inaczej piedestał, można rozumieć jako wyróżnienie. I tak jak wcześniej napisałem: Na piedestał wystawił ją (czyli wyróżnił) sam Bóg, czyniąc Ją Matką swojego Syna.
Dodam, że dlatego oddajemy należną Jej cześć.
A oto cytat z Pisma św:
…a Duch Święty napełnił Elżbietę Wydała ona okrzyk i powiedziała: Błogosławiona jesteś między niewiastami i błogosławiony jest owoc Twojego łona. (Łk 1, 41-42).
Zauważ, Elżbieta wypowiedziała te słowa pod wpływem Ducha Świętego, to znaczy, że Maryja za pośrednictwem Elżbiety otrzymała błogosławieństwo od samego Boga i to w tak ważnej misji jakim było poczęcie Zbawiciela. Czy takie błogosławieństwo nie jest nadzwyczajnym wyróżnieniem?

Co do następnego tematu w którym masz wątpliwości, co do Maryji jako królowej, tylko dlatego, że nic na ten temat nie mówił Pan Jezus, a tylko apostołowie, to idąc dalej po linii twojego rozumowania nie powinniśmy wierzyć apostołom w żadne słowa których Jezus nie wypowiedział. I tak, czy mamy wierzyć św. Piotrowi kiedy mówi: Przekonuję się, że Bóg naprawdę nie ma względu na osoby. (Dz 10,34). Z tego cytatu wynikało by, że jest to osobiste przekonanie Piotra. Czy możemy zatem uwierzyć jego słowom? Pomimo wszystko, uważam że tak.
A tak na marginesie, nie łapmy się za „słówka”. Mam na myśli ten nieszczęsny piedestał.

Pt maja 13, 2005 12:40

…a Duch Święty napełnił Elżbietę Wydała ona okrzyk i powiedziała: Błogosławiona jesteś między niewiastami i błogosławiony jest owoc Twojego łona. (Łk 1, 41-42).
Zauważ, Elżbieta wypowiedziała te słowa pod wpływem Ducha Świętego, to znaczy, że Maryja za pośrednictwem Elżbiety otrzymała błogosławieństwo od samego Boga i to w tak ważnej misji jakim było poczęcie Zbawiciela. Czy takie błogosławieństwo nie jest nadzwyczajnym wyróżnieniem?

Owszem. Ale czy ten cytat w jakikolwiek świadczy o wyniesieniu Maryi do godności królowej :?: Błogosławieństwo dotyczy jej bezgrzeszności, niepokalanego poczęcia, przekazania życia Jezusowi... ale to wszystko. Nie ma nigdzie nic o tym, żeby Bóg ją "koronował".

św. Piotr napisał(a):
Przekonuję się, że Bóg naprawdę nie ma względu na osoby.

To jest prawda odnosząca się do Boga, a nie do odczucia Piotra - do traktowania każdego człowieka indywidualnie.

Pt maja 13, 2005 16:37
Zobacz profil WWW
..."krółowę z Niej zaczęli robić już apostołowie"... nie zapominajmy wszakże, że zgodnie z tradycją Izraela, funkcją króla jest służebność:Bogu i narodowi.
Apostołowie nie "robili" z Maryi królowej, oni Ją tak postrzegali - bo też przez całe swoje życie służyła Bogu - posłuszna Jego woli, przyjęła Syna Bożego i służyła Mu do śmierci, a Kościołowi do końca swoich dni.

Pt maja 13, 2005 16:47

I dobrze. Tylko czemu ludzie robią coś - nawet apostołowie - czego nie zrobił Jezus :?: Nie obnosił Maryi jako królowej, nie miała w ogóle miejsca w Jego nauczaniu. Gdy Jezus umarł - dopiero pojawiła się "królowa". Myślę, że gdyby chciał takiego jej kultu, to by sam w ciągu tych 3 lat dał ludziom do zrozumienia, że mają brać z niej przykład - a nie zrobił tego.

So maja 14, 2005 14:06
Zobacz profil WWW

A może dawał im to do zrozumienia tylko oni tego nie dostrzegali...?
Pozdrawiam, życze zdrowia.

N maja 15, 2005 15:55
Zobacz profil WWW
Chrystus jest królem, temu nie zaprzeczy chyba nikt:
"Jezusa zaś stawiono przed namiestnikiem. Namiestnik zadał Mu pytanie: «Czy Ty jesteś królem żydowskim?» Jezus odpowiedział: «Tak, Ja nim jestem" (Mt 27:11 )

Maryja należała do królewskiego rodu Dawida, tak jak jej Syn:
"[Jest to Ewangelia] o Jego Synu - pochodzącym według ciała z rodu Dawida," (Rz 1:3 )
Matka Króla w tym rodzie nazywana była "Królową - Matką :
"Batszeba więc weszła do króla Salomona, aby przemówić do niego w sprawie Adoniasza. Wtedy król wstał na jej spotkanie, oddał jej pokłon, a potem usiadł na swym tronie. A wtedy postawiono tron dla matki króla, aby usiadła po jego prawej ręce." ( 1Krl 2: 19 )
"napotkał braci Ochozjasza, króla judzkiego, i zapytał: «Kim wy jesteście?» Odpowiedzieli: «Jesteśmy braćmi Ochozjasza i przyszliśmy pozdrowić synów króla i synów królowej matki»" ( 2 Krl 10:13 )
"A nawet swą matkę Maakę pozbawił godności królowej-matki za to, że sporządziła bożka* ku czci Aszery." (1 Krl 15:13 )

"Zwycięzcy dam zasiąść ze Mną na moim tronie,
jak i Ja zwyciężyłem i zasiadłem z mym Ojcem na Jego tronie. " ( Ap 3:21 )

Skoro wszyscy prawdziwi chrzescijanie mają obiecane królowanie wraz z Chrystusem, to tymbardziej Maryja "pełna łaski" i "błogosławiona między niewiastami"

pozdrówka

N maja 15, 2005 16:37

św. Piotr napisał:
Przekonuję się, że Bóg naprawdę nie ma względu na osoby.

To jest prawda odnosząca się do Boga, a nie do odczucia Piotra - do traktowania każdego człowieka indywidualnie.

Istotnie, jest to prawda odnosząca się do Boga, ale Piotr mówi, że ON się o tej prawdzie przekonuje. Ktoś inny mógłby powiedzieć, że to nie jest prawdą i że go to nie przekonuje; a więc są to raczej odczucia osobiste.
Co do Maryji jako Królowej – zgadzam się z opinią Belizariusza z 15 maja 2005. (16:37)

ToMu napisał:
Tylko czemu ludzie robią coś - nawet apostołowie - czego nie zrobił Jezus

Dalej sugerujesz, że apostołowie źle nauczali.
Pan Jezus, który jest przecież wszechwiedzącym Bogiem, czy wybrał by takich apostołów, którzy by źle nauczali i tym samym swoją nauką wprowadzali innych w błąd. Czy przez trzy lata nie nauczył by ich jak mają nauczać. Nauczając byli pod wpływem Ducha św. – nie mogli źle nauczać.
PS.
Pragnę zwrócić uwagę na błędny tytuł jaki napisałeś nad moim cytatem: „św. Piotr napisał”, nie dlatego żebym się „czepiał”, ale żeby to innych nie wprowadziło w błąd.

Pn maja 16, 2005 10:19

To, że królowę z niej zaczęli robić już apostołowie - to wiem.

A ja poproszę o cytacik na potwierdzenie powyższego. 8)

Pn maja 16, 2005 11:18

To, że królowę z niej zaczęli robić już apostołowie - to wiem.

A ja poproszę o cytacik na potwierdzenie powyższego.

Prawdopodobnie nie ma w Piśmie cytatu w którym by literalnie traktowano Maryję jako królową, ale jest cytat w Apokalipsie św. Jana, który wskazuje na Maryję jako na Królowe Wszechświata: Potem wielki znak się ukazał na niebie: Niewiasta obleczona w słońce i księżyc pod jej stopami, a na jej głowie WIENIEC Z GWIAZD DWUNASTU (12,1).

PS.
Co do mojej odpowiedzi udzielonej ToMu 13.05.2005 12:40, gwoli ścisłości pragnę zaznaczyć, że w miejscu gdzie jest napisane: "a tylko apostołowie…" winno być: a według ciebie tylko apostołowie…

Wt maja 17, 2005 10:08

Prawdopodobnie nie ma w Piśmie cytatu w którym by literalnie traktowano Maryję jako królową, ale jest cytat w Apokalipsie św. Jana, który wskazuje na Maryję jako na Królowe Wszechświata: Potem wielki znak się ukazał na niebie: Niewiasta obleczona w słońce i księżyc pod jej stopami, a na jej głowie WIENIEC Z GWIAZD DWUNASTU (12,1).

Apokalipsa jest pełna symboli, a niewiasta, o której piszesz, to jeden z nich i nie jest to bynajmniej Maria.

Wt maja 17, 2005 12:57

Ziobro - to znaczy? Proszę o rozwijanie wypowiedzi.
Jeśli nie jest - to jakie jest wyjaśnienie tego symbolu wg Ciebie?

Wt maja 17, 2005 14:30

Apokalipsa jest pełna symboli, a niewiasta, o której piszesz, to jeden z nich i nie jest to bynajmniej Maria

Apokalipsa jest pełna symboli, ale czy tylko?
Czy z dalszych cytatów nie wynika jasno, że chodzi o Maryję?

A jest brzemienna. I woła cierpiąc bóle i męki rodzenia. I inny znak się ukazał na niebie: Oto wielki Smok barwy ognia, mający siedem głów i dziesięć rogów - a na głowach jego siedem diademów - i ogon jego zmiata trzecią część gwiazd nieba: i rzucił je na ziemię. I stanął Smok przed mającą rodzić Niewiastą, ażeby skoro porodzi, pożreć jej dziecię. I porodziła syna - mężczyznę, który wszystkie narody będzie pasł rózgą żelazną. I zostało porwane jej Dziecię do Boga i do Jego tronu. (Ap 12,5-7).
Pyzatym jeżeli nie Maryja, to kto?

Wt maja 17, 2005 15:27

Ziobro - to znaczy? Proszę o rozwijanie wypowiedzi.
Jeśli nie jest - to jakie jest wyjaśnienie tego symbolu wg Ciebie?

"Niewiasta" to Izrael (Kościół). Kościołem jest także "oblubienica".

Śr maja 18, 2005 8:46
"Niewiasta" to Izrael (Kościół).

Owszem zgadza sie........Maryja wszak była Izraelitka i ona to porodziła Dziecie, które przyniosło na swiat zbawienie.
Ona była pierwszą członkinia Kościoła....bo z niej wyszło "Światło na oświecenie pogan i chwałę ludu Twego, Izraela"

Smiało wiec mozna Niewiaste z Apokalipsy utożsamiać tak z Maryja, jak i całym Kościołem.

pozdrówka

Śr maja 18, 2005 9:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 270 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 18  Następna strona