Ciekawe cytaty świętych, błogosławionych, mistyków
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Ulubione cytaty świętych, błogosławionych, mistyków
W CZASIE DUCHOWEGO SPOKOJU NALEŻY ĆWICZYC WOLĘ NA CZAS KOLEJNEJ WALKI
"W czasie spokoju dusza tak samo robi wysiłki jak i w czasie walki. Musi się ćwiczyć i to bardzo, bo inaczej nie ma mowy o zwycięstwie. Czas pokoju uważam za czas przygotowania do zwycięstwa. Musi ustawicznie czuwać – czujność, jeszcze raz czujność. Dusza, która się zastanawia, otrzymuje wiele światła. Dusza rozproszona, sama siebie naraża na upadki i niech się nie dziwi, że upada. O Duchu Boży, kierowniku duszy, mądry jest ten, kogo Ty wyćwiczysz. Ale, aby mógł Duch Boży działać w duszy – trzeba ciszy i skupienia." (Dz 145) św. Siostra Faustyna
|
So wrz 29, 2012 20:08 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
CZYSTA MIŁOŚĆ ZDOLNA JEST PRZEZWYCIĘŻYĆ WSZELKIE TRUDNOŚCI Miłość czysta zdolna jest do czynów wielkich i nie łamią jej trudności ani przeciwności, jak miłość mocna – wielkich trudności – tak też jest wytrwała w szarym, codziennym, żmudnym życiu. Ona wie, że by się Bogu przypodobać, jednego potrzeba, to jest, aby najdrobniejsze rzeczy czynić z wielkiej miłości, - miłość i zawsze miłość.
Miłość czysta nie błądzi, ona ma dziwnie dużo światła i nic nie zrobi, co by się Bogu miało nie podobać. Przemyślna jest w czynieniu tego, co milsze Bogu i nikt jej nie dorówna; szczęśliwa gdy może się wyniszczać i płonąć, jak czysta ofiara. Im więcej czyni z siebie, tym jest szczęśliwsza, ale też nikt nie umie wyczuć niebezpieczeństw tak z daleka, jak ona; umie zdzierać maskę i wie z kim ma do czynienia. (Dz 140) św. Faustyna
|
Pt paź 05, 2012 21:24 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
Dołączył(a): N kwi 15, 2007 21:52 Posty: 2219 Lokalizacja: GG 304230
|
W Pielgrzymce ziemskiej są cztery filary barier do przełamania
Nasz Pan chlubi się w niebie ze swej kochającej duszy na ziemi i mówi: «Patrzcie, jak ona się podnosi, ta, która Mnie zraniła. Odrzuciła od siebie małpę tego świata; pokonała niedźwiedzia nieczystości; podeptała swymi stopami lwa pychy; rozerwała otwartą paszczę wilka żądzy, i przybiega jak ścigany jeleń do źródła , którym Ja jestem . Wzbija się jak orzeł wzlatujący z doliny na wysokości»
(św. Augustyn, tak komentuje Ps 42,2: Co to znaczy "jak jeleń"? – to, że w biegu nie ma żadnej zwłoki. Biegnij szybko, bez ociągania się pożądaj źródła.
Orzeł odnawia swoją moc lecąc ku słońcu. Tak samo Chrześcijanin powinien odnawiać się wewnętrznie, wznosząc się duchowo ku CHRYSTUSOWI - z Kazania Konrada z Sachsen, napisanego przed r. 1273 )
|
So paź 20, 2012 6:31 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
[230] KONTEMPLACJA DLA UZYSKANIA MIŁOŚCI
Uwaga. Trzeba najpierw zwrócić uwagę na dwie rzeczy. Najpierw na to, że miłośc polega bardziej na uczynkach niż na słowach.
[231] Po drugie, miłość polega na wzajemnej wymianie dwóch stron, tzn., że kochający daje i przekazuje umiłowanemu to, co sam posiada, albo z tego co posiada lub co leży w jego możliwości. I wzajemnie - kochany kochającemu. Inaczej mówiąc, jeżeli jeden ma wiedzę, [powinien ją] przekazywać, temu, który jej nie posiada; podobnie [jeśli ma] zaszczyty, bogactwa. I tak jeden [przekazuje] drugiemu. św. Ignacy Loyola
|
Wt paź 23, 2012 15:13 |
|
 |
W1N2M
|
"Bądźcie dobre, kochajcie Pana, módlcie się za tych, którzy Go nie znają. Jak wielką łaską jest poznać Boga!" św. Józefina Bakhita
|
Pt paź 26, 2012 17:56 |
|
|
|
 |
W1N2M
|
<<Żywisz się wyłącznie Eucharystią, gdyż chcę ukazać światu moc Eucharystii i moc Mojego życia w duszach.>> słowa Jezusa do Aleksandry Marii da Costa (bł.)
|
Pt paź 26, 2012 22:26 |
|
 |
W1N2M
|
"Nie należę już do siebie. Oddałam się całkowicie Jezusowi Chrystusowi."
"Kto może mi powiedzieć, co jest najmilsze dla Boga, abym mogła to uczynić?"
św. Kateri Tekakwitha
|
Cz lis 01, 2012 17:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W1N2M Tak pod wpływem Twoich ostatnich wpisów, zobacz co zaśpiewało moje serce...
"Przykazanie nowe daje wam, byście się wzajemnie miłowali". Jezus Chrystus
Pozdrawiam Cię serdecznie, M-M.
|
N lis 04, 2012 17:01 |
|
 |
W1N2M
|
"Jeśli płomień Bożej miłości zapalił się już w tobie, nie odsłaniaj go pochopnie, nie chciej wystawiać go na wiatr. Pilnuj ognia, aby nie zagasł i nie utracił swego ciepła." św. Karol Boromeusz
źródło: Liturgia godzin, 4 listopada, godzina czytań, II czytanie
@M-M: dzięki za przypomnienie, pozdrawiam.
|
N lis 04, 2012 18:41 |
|
 |
W1N2M
|
"Wkradaj się do Serca Jezusa. Tylko On może cię pocieszyć w czasie twego najgłębszego smutku."
św. Marianna Cope (Maria Anna Barbara Koob)
żródło: blessedmariannecope.org
|
Pn lis 05, 2012 17:11 |
|
 |
W1N2M
|
"Działasz we mnie. Czyż nie odczuwam Cię często w moim sercu? ... Podczas, gdy wszystko jest ciemnością i oschłością, w moim sercu dokonuje się coś boskiego. To On. A ja sądziłam, że jestem sama ... Ty, Boże Światło, przenikając mnie czystością, podniosłeś mnie do Siebie. Tam jest nowe powietrze, mimo że żyję na tej ziemi; tam jest świętość." bł. Maria Candida [Kandyda] od Eucharystii (Maria Barba) źródło: www.karmel.pl
|
Wt lis 06, 2012 10:37 |
|
 |
W1N2M
|
Wiara: "O mój Ukochany Sakramencie, widzę Cię, wierzę w Ciebie! O Święta Wiaro! Kontemplujmy z coraz większą wiarą naszego Drogiego Pana w [Najświętszym] Sakramencie: żyjmy z Nim, który przychodzi do nas każdego dnia." Nadzieja: "O moja Boska Eucharystio, moja droga Nadziejo, cała nasza nadzieja jest w Tobie ... " Miłość: "Mój Jezu, jak Cię kocham! Jest w moim sercu ogromna miłość do Ciebie, o Sakramentalna Miłości ... Jak wielka jest miłość Boga, który stał się chlebem dla naszych dusz, który stał się więźniem dla mnie!" bł. Maria Candida [Kandyda] od Eucharystii (Maria Barba) źródło: www.ourgardenofcarmel.org/candida.htm
|
Wt lis 06, 2012 11:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W1N2M, "...Oznacza to: uciekaj, jak dalece możesz, przed rozproszeniami, trwaj w skupieniu przed Bogiem, unikaj próżnych rozmów." L.G.
"Żyj radosna! Trzymajmy zawsze nasze serca głęboko ukryte w świętej ranie Jego boku, nie martwmy się niczym. Kroczmy żwawo i ufnie wraz z Nim, bo jest dobry i wiemy ponad wszelką wątpliwość, że nas kocha." św. Franciszek
|
Śr lis 07, 2012 17:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Jakże wielka jest miłość Boga do ludzi! Sprawiedliwi Starego Prawa spodobali sie Bogu po wielu latach trudów. Tobie zaś Jezus w jednej godzinie daje wszystko, co tamci osiągnęli przez długie lata wiernej służby.Jeśli bowiem uwierzysz, że Chrystus jest Panem, jeśli uwierzysz, że Bóg Go wskrzesił z martwych, dostąpisz zbawienia. Nie sądź, iż jest to niemożliwe. Ten, który na świętej Golgocie zbawił wierzącego ledwie od godziny łotra, potrafi zbawić także ciebie, jeśli uwierzysz." św. Cyryl Jerozolimski, LG, II czytanie, środa
|
Śr lis 07, 2012 20:49 |
|
 |
W1N2M
|
"Uwielbienie Chwały to milcząca dusza, która jest jak lira pod tajemniczym dotknięciem Ducha Świętego, aby mógł z niej wydobywać boskie melodie. [Ta] dusza wie, że cierpienie jest struną, która brzmi najpiękniej i dlatego pragnie ją mieć w swoim instrumencie, aby mogła być najmilsza dla Serca Boga." "Uwielbienie Chwały to dusza, która wpatruje się w Boga z wiarą i prostotą. Ta dusza to zwierciadło tego wszystkiego kim On jest [Jego Istoty]... Ta dusza jest jak kryształ, przez który On może promieniować i w którym może kontemplować całą Swoją doskonałość i wspaniałość." bł. Elżbieta od Trójcy Przenajświętszej, wspomnienie 8 listopada (Mszał OCD, Kraków 2002) źródło: www.ourgardenofcarmel.org
|
Cz lis 08, 2012 12:40 |
|
|
|