Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 18:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1988 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106 ... 133  Następna strona
 Ciekawe cytaty świętych, błogosławionych, mistyków 
Autor Wiadomość
Post Re: Ulubione cytaty świętych, błogosławionych, mistyków
ROCZNICA POŚWIĘCENIA BAZYLIKI LATERAŃSKIEJ

Kazanie św. Cezarego z Arles, biskupa

[...] Najmilsi, przed chrztem wszyscy byliśmy mieszkaniem szatana, po chrzcie staliśmy się świątyniami Chrystusa. A jeśli uważniej zastanowimy się nad zbawieniem naszej duszy, zrozumiemy, że jesteśmy żywą i prawdziwą świątynia Boga. Bóg mieszka nie tylko w świątyniach z drzewa i kamienia, ale przede wszystkim w duszy, stworzonej na obraz Boga ręką samego stwórcy. Tak właśnie mówi św. Paweł Apostoł: "Świątynia Boga jest święta, a wy nią jesteście".
Chrystus przyszedł i wyrzucił szatana z naszych serc, aby przygotować w nas świątynię dla siebie. Ile tylko potrafimy, starajmy sie z Jego pomocą tak postępować, aby z powodu złych czynów świątynia ta nie doznała szkody. Kto bowiem źle postępuje wyrządza krzywdę Chrystusowi.

[...] Toteż najmilsi, jeśli chcemy obchodzić w radościrocznicę poświęcenia świątyni, nie wolno nam złymi czynami rujnować w sobie żywychświątyń Bożych.

[...] Jak chcemy oglądać kościół, ilekroć doń przychodzimy, tak też powinniśmy przygotować nasze dusze.

[...]Podobnie jak ty wchodzisz do tego oto kościoła, tak Bóg pragnie wejść do świątyni twej duszy, zgodnie ze słowami obietnicy: "Zamieszkam i będe chodził pośród nich".

Liturgia Godzin, 9 listopada, Godzina Czytań, II czytanie.

Bóg wybiera czas i miejsce: pod dębami Mamre, na Górze Synaj, w dodze do Damaszku, na uczcie u Szymona faryzeusza czyni konfesjonał dla jawnogrzesznicy...

Mnie dał kaplicę w domu rekolekcyjnym o. Jeziutów w Częstochowie. Wczoraj na Eucharystii miałam ja przed oczami.

So lis 10, 2012 12:01

"Opuszczenie - jak droga jest ta cnota! Och, gdyby tylko każdy to zrozumiał, świat zmieniłby się w przedsionek Nieba."

bł. Cecylia Eusepi

źródło: www.30giorni.it

So lis 10, 2012 22:38
"Przyjacielu, nie myśl o tym, co czyniłbyś , będąc zdrowym, ale zgódź się na bycie chorym, na ile się to Bogu podoba. Jeśli szukasz woli Bożej, co cię obchodzi, czy jesteś chory czy zdrowy?

Myśl na dziś ze strony http://www.mamre.pl

N lis 11, 2012 18:52
„Nie liczy się, co robimy ani ile robimy, lecz to, ile miłości wkładamy w działanie.”

Matka Teresa z Kalkuty.

Pn lis 12, 2012 13:00
"Są ludzie, którzy lubią się grzebać się w sobie, dopatrując się winy większej niż była. To niedobrze: nie wracamy do śmietniska, gdyż i Bóg zapomina o grzechach naszych po przebaczeniu. Po co wyziewami złego zatruwać ducha i robić z siebie zwierzę drapieżne, pozbawiając się energii, pogody i osłabiając wolę, a tymczasem rzeczywistość z oczu ginie. Przyszłości lękać się również nie powinniśmy, gdyż kto miłuje, ku dobremu wolę swą skierowuje". "Wszystko mogę w tym, który mnie umacnia" (Flp 4,13).
bł. Michał Sopoćko

Pn lis 12, 2012 19:06
W piekle są wszystkie cnoty , prócz POKORY ... W niebie znajdują się wszystkie wady , za wyjątkiem PYCHY

bł.Maria Baouardy

Wt lis 13, 2012 12:16
"Nikt nie powinien unosić się pychą, lecz niech chlubi się w Krzyżu Pańskim". św. Franciszek z Asyżu

Wt lis 13, 2012 18:59
Boże, daj mi siłę, abym mógł zrobić wszystko, czego ode mnie żądasz.
A potem żądaj ode mnie, czego chcesz. " (Św. Augustyn.)

Cz lis 15, 2012 1:56

"któż jak Bóg" - św Michał Archanioł
"jeśli ufasz Panu , wszystko jest możliwe" - św Rita

Cz lis 15, 2012 21:51
Nie są to słowa żadnego świętego ale bardzo mi się spodobały

‎"Mężczyzna musi stoczyć bitwę, musi mieć w swoim życiu jakąś wielką misję, w którą się angażuje i która wykracza nawet poza dom i rodzinę. Musi mieć sprawę, której się poświęca aż po śmierć, ponieważ zostało to wpisane w tkankę jego istoty".

J. Eldredge

So lis 17, 2012 11:53
"Niech najsłodszy Jezus zawsze mieszka w naszych sercach. Niech czysta miłość Jezusa i skutki boskiej łaski będą zawsze w naszych sercach. Amen" św. Paweł od Krzyża

Załączniki:
PauCrossJesus.jpg
PauCrossJesus.jpg [ 60.51 KiB | Przeglądane 13222 razy ]
N lis 18, 2012 21:26
"Kiedy będę w raju, Bóg będzie spełniał moją wolę, ponieważ tu, na ziemi, ja spełniam Jego wolę".
Mała Arabka.

Wt lis 20, 2012 18:43
Gdy sam siebie ok­ra­dasz z mod­litwy, to czy­nisz tak, jak­byś wyciągał rybę z wo­dy. Jak dla niej wo­da jest gwa­ran­tującym życie ele­men­tem, tak dla ciebie jest nim modlitwa.

św. Jan Chryzostom

Śr lis 21, 2012 10:28
MODLITWA ZA WSTAWIENNICTWEM ŚW. TERESY OD DZIECIĄTKA JEZUS

Jezu! Ty chcesz serca mego...ja Ci je oddaję,
I moje marzenia, ach i samą siebie!
A tych, których kocham, o Panie, wyznaję,
Że nie chcę inaczej kochać, jak tylko przez Ciebie!
św. Teresa od Dzieciątka Jezus (15 sierpnia 1896)

Boże, nasz Ojcze, Ty wysłuchujesz próśb tych,
którzy Ci służą wiernie.
Święta teresa od Dzieciątka Jezus mówiła:
"Przez całe życie niczego Panu nie odmówiłam,
więc On po mojej śmierci też niczego nie może odmówić"

Przez jej bezgraniczną ufność i miłość do Ciebie,
proszę wysłuchaj moją modlitwę,
którą z ufnością do Ciebie zanoszę.
Ojcze nasz...
Zdrowaś Mario...
Chwała Ojcu...

Św. Tereso od Dzieciątka Jezus - módl się za nami

http://www.siostrytereski.com

Załączniki:
img846.jpg
img846.jpg [ 31.54 KiB | Przeglądane 13194 razy ]
Śr lis 21, 2012 15:27
"Wiele namiętności kryje się w naszej duszy, lecz umykają naszej uwadze. Tym, co je odsłania, jest pojawiająca się pokusa".
Ewagriusz z Pontu.

So lis 24, 2012 12:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1988 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106 ... 133  Następna strona