Ciekawe cytaty świętych, błogosławionych, mistyków
Autor |
Wiadomość |
puszeczka
|
 Re: Ulubione cytaty świętych, błogosławionych, mistyków
Piękne bardzo...
|
N lis 25, 2012 9:25 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jezus mógłby powiedzieć: „Stałem się dla ciebie człowiekiem. Jeśli nie staniesz się dla mnie Bogiem, oszukasz mnie”
Mistrz Eckhart
|
N lis 25, 2012 16:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Jeśli jesteśmy spokojni i cierpliwi, odnajdujemy nie tylko siebie samych, ale naszą duszę, a wraz z nią Boga". św.o. Pio
|
Pn lis 26, 2012 15:07 |
|
|
|
 |
W1N2M
|
"Eucharystia to Jezus, to cały Jezus." bł. Karol de Foucauld
|
Pn lis 26, 2012 22:01 |
|
 |
W1N2M
|
"Jak dobry jesteś, mój Boże Jakże jesteś niezmienny! Jesteś zawsze Tym, który 'nie złamie trzciny nadłamanej, ani nie dogasi knota o nikłym płomyku'." bł. Karol de Foucauld
źródło: foucauld.w.interia.pl
|
Cz lis 29, 2012 21:28 |
|
|
|
 |
szuba
|
Kilka myśli zebranych w czasie ekstaz bł Marii od Jezusa Ukrzyżowanego (małej Arabki):
Jeśli się bronisz, kiedy cię policzkują, to wszystko stracisz, ale jeśli ucałujesz tego, kto cię uderza, Bóg będzie cie strzegł.
Mała trzódko, nic się nie bój, bądź maleńka. Nie bój się ani grzmotu, ani deszczu, ani gór, nic nie będzie mogło dotknąć wybranych przez Pana!
Jest wielu świętych, którzy uświęcili się przez pychę, ponieważ całe życie pracowali nad tym, by ją zwalczać i czynić coś przeciwnego temu do czego pycha ich zachęcała. Kiedy popychała ich do tego by szli do przodu, oni szli do tyłu; kiedy do tego by się wywyższać, oni się uniżali; kiedy do tego, by mówić, oni milczeli. Zawsze tak czynili... Wszystko zaczyna się od pychy, lecz wielkim dobrem jest mieć jakąś wadę do zwalczania, to jest największa z łask.
Jestem jak lampka bez oliwy. Knot nie może palić się bez oliwy; kiedy chce się zapalić lampkę bez niej, to szkło pęka, a ona gaśnie. Podobnie jest z moją duszą przed Tobą, Panie, Ty jesteś oliwą mej duszy, bez Ciebie ona nie może się zapalić, gaśnie. Wlej oliwę Twojej łaski do lampki mojej duszy, by paliła się przed Tobą.
|
Cz lis 29, 2012 22:03 |
|
 |
szuba
|
"Ja" jest tym, co gubi świat. Ci, którzy mają własne "ja", niosą wszędzie ze sobą smutek, lęk... Nie można mieć jednocześnie Boga i własnego "ja". Nie macie dwóch serc, macie tylko jedno serce... Wszystko jest pomyślne dla tego, który nie ma własnego "ja', ze wszystkiego jest zadowolony... Tam, gdzie jest własne "ja", nie ma pokory, łagodności, żadnej cnoty: modli się, błaga i jego modlitwa nie dochodzi do Boga... Ten, który nie ma własnego "ja", posiada wszystkie cnoty i pokój, i radość. bł. Maria od Jezusa Ukrzyżowanego, mała Arabka
|
Pt lis 30, 2012 18:10 |
|
 |
szuba
|
I jeszcze kilka z małej Arabki:
Prawość jest naszym zbawieniem: nie iść prosto, to dołożyć sobie dziesięć razy więcej drogi...
Stwórca i bliźni to ta sama postać
Samo kochanie nie wystarczy... Kochać i pracować, to wszystko. Kochać to rzucać ziarno, pracować to sprawiać, by ziarno wykiełkowało, rosło i przynosiło owoce
|
Pt lis 30, 2012 18:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Karmię was tym, czym sam żyję" - św. Augustyn
|
N gru 02, 2012 21:06 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
Dołączył(a): N kwi 15, 2007 21:52 Posty: 2219 Lokalizacja: GG 304230
|
Z Dzienniczka św. Faustyny Kowalskiej
1702 Pod koniec drogi krzyżowej, którą odprawiałam, zaczął się skarżyć Pan Jezus na dusze zakonne i kapłańskie, na brak miłości u dusz wybranych. —
Dopuszczę, aby były zniszczone klasztory i kościoły.
809 — Odpowiedziałam: Jezu, przecież tyle dusz Cię wychwala w klasztorach. — Odpowiedział Pan: — Ta chwała rani Serce Moje, bo miłość jest wygnana z klasztorów. Dusze bez miłości i poświęcenia, dusze pełne egoizmu i samolubstwa, dusze pyszne i zarozumiałe, dusze pełne przewrotności i obłudy, dusze letnie, które mają zaledwie tyle ciepła, aby się same przy życiu utrzymać. Serce Moje znieść tego nie może. Wszystkie łaski Moje, które codziennie na nich zlewam, spływają jak po skale. Znieść ich nie mogę, bo są ani dobrzy, ani źli. Na to powołałem klasztory, aby przez nie uświęcać świat; z nich ma wybuchać silny płomień miłości i ofiary. A jeżeli się nie nawrócą i nie zapalą pierwotną miłością, podam ich w zagładę świata tego... Jakżeż zasiędą na przyobiecanej stolicy sądzenia świata, gdy winy ich cięższe są niżeli świata — ani pokuty, ani zadośćuczynienia... Ach, serce, któreś mnie przyjęło rankiem, w południe pałasz nienawiścią przeciw mnie pod najrozmaitszymi postaciami. Ach, serce przeze mnie szczególnie wybrane, czy na to, abyś mi więcej zadawało cierpień? Wielkie grzechy świata są zranieniem Serca Mego jakby z wierzchu, ale grzechy duszy wybranej przeszywają Serce Moje na wskroś...
1703 Kiedy chciałam się wstawiać za nimi, nic nie mogłam znaleźć na ich usprawiedliwienie, a nie mogąc nic ani pomyśleć w danej chwili ku ich obronie, ból mi ścisnął serce moje i płakałam gorzko. Wtem spojrzał się łaskawie Pan i pocieszył mnie tymi słowy:
Nie płacz, jest jeszcze wielka liczba dusz, które Mnie kochają bardzo,
ale Serce Moje pragnie być od wszystkich kochane, a że miłość moja jest wielka, dlatego im grożę i karzę.
|
Pn gru 03, 2012 6:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
...Oby odbyli ćwiczenia duchowne i zechcieli posłuchać tego, co by im Pan powiedział w głębi ich serca, i porzuciliby swoje pożądania i sprawy ziemskie. Byliby wtedy gotowi na wezwanie Pańskie i wołali do Niego:<<Oto jestem, co mam czynić, Panie? Poślij mnie dokąd zechcesz, nawet i do Indii.>> św. Franciszek Ksawery
|
Pn gru 03, 2012 16:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Błogosławiony Dominik Barberi był rzeczowy i wyjątkowo trzeźwy w sprawach wiary. Kiedyś jeden z angielskich księży przysłał do niego kobietę, która miewała widzenia. Ksiądz obiecał kobiecie, że pasjonista potrafi takie sprawy wyjaśnić. Dominik przyjął wizjonerkę z ogromną życzliwością. Kiedy ta zaczęła melodramatycznie powtarzać, że jest wielką grzesznicą, powiedział spokojnie: – Mnóstwo jest takich na świecie – następnie przystąpił do sedna sprawy. Zapytał – Ale co właściwie widziałaś?
– Ujrzałam najpierw Ojca Przedwiecznego, potem Syna Bożego.
– To jest istotnie bardzo wielka łaska. Nawet niewielu świętych jej dostąpiło. Ale kiedy to się stało?
– Wczoraj około szóstej wieczorem.
– A kiedy jadłaś obiad? – Kobieta zgorszona pozornie niedorzecznym pytaniem odpowiedziała:
– Około piątej po południu.
– A co wypiłaś do obiadu?
– Dwie szklaneczki porteru.
– No to, moje dziecko, następnym razem wypij trzy szklaneczki, a obiecuję ci, że zobaczysz także Ducha Świętego.
Fragment książki: Święci (nie)święci. Epizody z życia świętych ks. Zygmunt Podlejski Wydawnictwo Księży Sercanów 2005
|
Śr gru 05, 2012 0:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Istnieją dwa rodzaje jałmużny: dawanie i przebaczanie. Dawanie tego, co dobrego zdobyłeś; przebaczanie tego, co wycierpiałeś". św. Augustyn (354-430)
"Żyj, jakbyś miał umrzeć jutro." św. Izydor (560-635)
|
Śr gru 05, 2012 20:01 |
|
 |
szuba
|
Bł mała Arabka:
Jestem gotowa przyjmować wszystko dla Jezusa. Szatanie, Ty upadłeś w pełniej światłości, my upadamy przez naszą słabość. Kto idzie za światłem? Prawe serce. Gdybyś był sprawiedliwy, nie upadłbyś. Nie wstydzisz się powtarzać, że jesteś sprawiedliwy? (...) Jeśli Mistrz da ci pozwolenie, by mnie połamać, pomogę ci w tej pracy i będę się z tego cieszyć. Masz, daje ci moje ręce: utnij je, jeśli Bóg tak chce, daje ci moją głowę. Wszystko czynić dla Jezusa, nic dla ciebie, szatanie; nawet jeść, nawet pić, dla Jezusa. Boże mój, kocham ciebie, przymnażaj mi miłości.
|
Pt gru 07, 2012 17:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Największą rzeczą, której człowiek może się wyrzec, jest wyrzeczenie się Boga dla Boga"
"Kto bowiem Boga szuka w jakimś sposobie życia, chwyta ten sposób, traci zaś ukrytego w nim Boga.. Dlatego prosimy Boga, by nas uwolnił od "Boga" tak, żebyśmy prawdę poznali..."
Mistrz Eckhart.
___
”O Panie, jestem winny dwóch grzechów. Po pierwsze, udałem się z pielgrzymką do twego miasta, zapominając, że jesteś wszędzie; po drugie modlę się do ciebie słowami, zapominając, że znajdujesz się poza wszelkim słowem”
Autor nieznany.
|
So gru 08, 2012 23:17 |
|
|
|