Ciekawe cytaty świętych, błogosławionych, mistyków
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Ulubione cytaty świętych, błogosławionych, mistyków
"Przebudź się, człowiecze: dla ciebie Bóg stał się człowiekiem! "Zbudź się, o śpiący, i powstań z martwych, a zajaśnieje ci Chrystus". Dla ciebie, powtarzam, Bóg stał się człowiekiem." św. Augustyn
|
Śr lut 26, 2014 16:09 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"O Jezu, ukrywasz się w Nazarecie; tam spędzasz lata swojego dzieciństwa, młodości aż do trzydziestego roku życia. Dla nas, z miłości ku nam, prowadzisz tam życie... dla nauki naszej tam przebywasz; podczas tych trzydziestu lat nic ustajesz nas pouczać, nic słowem, lecz milczeniem i przykładem... uczysz nas przede wszystkim, że można czynić ludziom dobrze, bardzo dobrze, że można czynić dobro nieskończone, dobro boskie bez słów, bez mówienia, bez krzyku, w milczeniu, przez dobry przykład... przykład pobożności, obowiązków względem Boga spełnianych z miłością, dobroci względem ludzi, serdeczności dla otoczenia, obowiązków rodzinnych święcie spełnionych; ubóstwa, pracy, pokory, skupienia, samotności, życia ukrytego w Bogu, życia modlitwy, pokuty, w zdaniu się na Boga i zatopieniu się w Nim. Uczysz nas żyć z pracy rąk, by nie być ciężarem nikomu, a móc dawać nieco ubogim; takiemu rodzajowi życia dajesz niezrównaną piękność... piękność naśladowania Ciebie." bł. Karol de Foucauld
|
So mar 01, 2014 20:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Ja całe czternaście lat nie byłam zdolna rozmyślać inaczej, jeno czytając z książki. Sądzę, że wiele musi być dusz tego rodzaju; a są i takie, które zupełnie, nawet z książką, rozmyślać nie potrafią; umieją tylko modlić się ustnie, i na tym trawią cały czas modlitwy. Są jeszcze umysły tak lekkie, że na niczym dłużej się zatrzymać nie zdołają; niespokojna ich wyobraźnia wciąż przeskakuje od jednego przedmiotu do drugiego, tak dalece, że gdy chcą się zmusić do myślenia o Bogu, od razu gubią się w tysiącznych myślach próżnych, w skrupułach i wątpliwościach w wierze." św. Teresa z Avila
|
N mar 02, 2014 10:07 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Znam jedną osobę, bardzo już sędziwą, wysoko świątobliwą i umartwioną, słowem prawdziwą służebnicę Bożą. Trawi ona co dzień długie godziny na modlitwie ustnej, ale rozmyślanie żadną miarą jej się nie udaje; tyle tylko modli się myślą, że odmawiając pacierz swój bardzo powoli, nad każdym wyrazem nieco się zastanawia. Takich dusz jest niemało; a przecie, jeśli jeno mają pokorę, nie sądzę, by na końcu z mniejszym wyszły zyskiem, jak te, które wielkich doznają pociech na rozmyślaniu. Zysk ich nawet z pewnego względu będzie pewniejszy, bo któż wie, czy te pociechy są od Boga, czy raczej zły duch ich nie podsuwa? Jeśli to pociechy od Boga, nie ma się czego lękać, jak to szeroko objaśniłam w innej książce, ale jeśli pochodzą skądinąd, niebezpieczeństwo jest wielkie, bo na to tylko diabeł je wznieca, by nas wbił w pychę." św. Teresa z Avila
|
Wt mar 04, 2014 15:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Ucz się kochać Jezusa, a wówczas dowiesz się, gdzie jest mądrość." Św. Antoni
|
N mar 09, 2014 10:29 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Spotykamy niekiedy ludzi dobrych - lepiej byłoby powiedzieć: dobrotliwych, którzy zapewniają słowem, że dążą do szerzenia wspaniałych ideałów naszej wiary, lecz w praktyce hołdują bardzo naiwnie beztroskiej i powierzchownej postawie w życiu zawodowym. Gdy spotykamy się z takimi chrześcijanami od parady, winniśmy im pomagać w sposób życzliwy, a kiedy to będzie konieczne, uciec się do owego ewangelicznego środka - upomnienia braterskiego: Gdyby komu przydarzył się jaki upadek, wy, którzy pozostajecie pod działaniem Ducha, w łagodności sprowadźcie takiego na właściwą drogę. Bacz jednak, abyś i ty nie uległ pokusie. Jeden drugiego brzemiona noście i tak wypełnicie prawo Chrystusowe." sw. Josemaria Escriva
|
Pn mar 10, 2014 15:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Aby stać się godnym pomocy Serca Jezusowego i opieki Maryi, bądź pokorny i nie ufaj sobie, unikaj niebezpiecznych okazji. Czuwaj nieustannie nad sobą jak żołnierz w ziemi nieprzyjaciela, odkrywaj zasadzki szatana i ponęty świata, umartwiaj swe ciało, staraj się opanować naturalne skłonności i wyzbyć się zbytniego przywiązania do stworzeń, aby cię nie uniosły tam, dokąd byś iść nie chciał." św. Józef Sebastian Pelczar
|
Wt mar 11, 2014 16:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Módl się z wiarą i z tak wielką miłością, na jaką tylko zdobyć się możesz. Staraj się przynosić zawsze na modlitwę serce czyste, albo przynajmniej skruszone. Modlitwę serca łącz z modlitwą czynu." św. Józef Sebastian Pelczar
|
Śr mar 19, 2014 19:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Panie Jezu Chryste, szukaj z czułością mnie Twego sługi. Przyjdź Dobry Pasterzu i szukaj mnie, Twojej zagubionej i zmęczonej owcy. Przybądź Oblubienico - Kościele, litościwa i święta Matko! Szukaj, zagubionej drachmy z wytłoczonym na niej, choć mocno zatartym, wizerunkiem Króla Niebios. Przyjdź Ojcze Miłosierdzia! Przygarnij zagubionego i marnotrawnego syna, który wraca do Ciebie. Odłóż karzący bicz. Okaż mu dobroć i łagodność. Przyjdź, o Panie! Tylko Ty możesz przywołać błądzącego i pokryć jego długi. Tylko Ty możesz odnaleźć zagubionego i przywrócić do łask wydziedziczonego. Przybądź! Stań się sprawcą zbawienia na ziemi i radości w niebie. I nawróć mnie do siebie! Daj mi łaskę czynienia prawdziwej i doskonałej pokuty, abym stał sie powodem do radości dla Aniołów i przykładem pokory dla ludzi. Panie obdarz mnie łaską zabawienia. Amen".
Modlitwa wzięta z VII rozdziału II cześci "Żywotu Chrystusa" - książki, którą Ignacy Loyola czytał, tuż przed swoim nawróceniem, w czasie rekonwalescencji, po ranie odniesionej w Pampelunie.
|
Cz mar 27, 2014 19:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Powinniśmy, wzajemnie się kochać miłością bezinteresowną, bezwarunkową i nieograniczoną. Aby dojrzewać do takiej miłości, trzeba nieustannie czerpać z jej źródła, którym jest Jezus Chrystus. Z tego jedynego źródła mogą czerpać wszyscy bez wyjątku - przez codzienną, wytrwałą modlitwę oraz sakramenty pokuty i Eucharystii". św. Charbel Makhlof - mnich, pustelnik libański.
|
Pn mar 31, 2014 21:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Od św. Franciszka - Pozdrowienie cnót. http://www.francesco.katowice.opoka.org.pl/pf_pc.htmlAsyż jest cudowny 
|
Śr kwi 30, 2014 14:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Wcale nie trzeba wielu słów, aby się dobrze modlić. Wiarą wierzymy, że tam, w św. Tabernakulum, obecny jest dobry Bóg; jemu otwierajmy serce; że nas dopuszcza do siebie, z tego się radujmy; oto najlepszy sposób modlitwy". św. Jan Maria Vianney
|
Pt maja 02, 2014 12:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Błogosławieństwo św. Klary.
Niech Pan was błogosławi i niech wasstrzeże.
Niech wam okaże oblicze swoje i zmiłuje się nad wami.
Niech zwróci ku wam twarz swoją i niech obdarzy was pokojem.
Pan niech będzie zawsze z wami i obyści wy zawsze z Nim były.
Sw. Klara z Asyżu urodziła się w 1193 r. Wspólnie ze św. Franciszkiem założyła kontemplacyjny Zakon Sióstr Klarysek w klasztorze św. Damiana, gdzie zmarła w 1253 r.
Tekst zaczerpnięty z obrazka św. Klary, który został mi ofiarowany w Bazylice św.Klary w Asyżu
|
So maja 03, 2014 14:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Modlitwa św. Franciszka z Asyżu, odmówiona przed Krzyżem.
Najwyższy, chwalwbny Boże, rozjaśnij ciemności mego serca. Daj mi, Panie, prawdziwą wiarę, niezachwianą nadzieję, doskonałą miłość i głęboką pokorę. Daj mi, Panie, zrozumienie i poznanie, abym wypełnił Twoje święte i prawdziwe posłannictwo. Amen.
+++
"Franciszku, idź, napraw mój dom, który, jak widzisz, cały idzie w ruinę".
+++
|
N maja 04, 2014 9:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Modlitwa do św. o. Pio
Boże, który Świętemu Ojcu Pio z Pietrelciny, bratu kapucynowi, dałeś szczególny przywilej uczestnictwa w męce Twojego Syna, przez Jego wstawiennictwo, zechciej udzielić mi łaski... o którą gorąco Cię proszę, a przede wszystkim dodaj mi ochoty i zdolności, abym mógł uczestniczyć w cierpieniach Chrystusa i osiągnął chwałę zmartwychwstania.
|
Śr maja 07, 2014 19:57 |
|
|
|